Ograniczenie dostępu do programów
Witam,
mając dwa konta przy uruchamianiu komputera, jak zrobić, źeby to drugie konto(z ograniczeniami) miało ograniczony dostęp do programów, konkretnie chodzi mi o to , źeby niektóre programy które są dostępne na koncie administratora nie były dostępne na tym drugim koncie? Jak to zrobić?
mając dwa konta przy uruchamianiu komputera, jak zrobić, źeby to drugie konto(z ograniczeniami) miało ograniczony dostęp do programów, konkretnie chodzi mi o to , źeby niektóre programy które są dostępne na koncie administratora nie były dostępne na tym drugim koncie? Jak to zrobić?
Odpowiedzi: 10
czym sie rozni system fat32 od ntfs? heh o tym ksiazki mozna pisac zaufaj mi ze hmm dla osiagniecia wiekszego bezpieczenstwa taki system plikow to podstawa, a co do konwersji to nie masz co sie bac wszystko bedzie ok jak zrobisz tak jak pisalem wczesniej pzdr powodzenia
aha, a to nie ma wpływu na działania kompa potem? Czym to się róźni wogóle.
zalozylem ze masz system plikow ntfs skoro Ci sie ta zakladka nie pojawila tzn ze masz fat32 proponuje przekonwertowac partycje do systemu ntfs mozna to zrobic tak: menu starturuchom wpisujesz cmd w konsoli wpisujesz convert "litera_dysku" /fs:ntfs
np dla woluminu c: convert c: /fs:ntfs pzdr
np dla woluminu c: convert c: /fs:ntfs pzdr
no niestety nie pojawiło mi sie nic co by miało nazwę "zabezpieczenia"
dzięki, zaraz spróbuję
hmm zakladam ze masz ntfs menu startustawieniapanel sterowania opcje folderow przejdz na zakladke widok i odhacz opcje "uzyj prostego udostepniania plikow" po tym zabiegu po wybraniu wlasciwosci i pojawi Ci sie dodatkowa zakladka zabezpieczenia i tam masz mozliwosc nadawania i odbierania uprawnien dla kataloguprogramu mozesz to robci dla konkretnego uzytkownika jak i dla grup mam nadzieje ze pomoze pzdr ps to jest jeden ze sposob ktorych jest kilka
dzięki, ale ja tam juź czytałem to z grubsza i nie znalazłem tego, pozatym nie mam czasu wgłębiać się w to bo to by zajęło "troszkę", jak ktoś wie jak to zrobić to prosiłbym o wyjasnienie mi tego.
Anonymous:no tak, ale chodzi właśnie o to ze ja nie wiem jak to zrobić
W pomocy systemu jest opis wpisz "uprawnienia" i zacznij lekturę od tematu "uprawnienia i prawa uźytkownika.
no tak, ale chodzi właśnie o to ze ja nie wiem jak to zrobić
najprosciej to zrobic jesli masz system plikow ntfs wtedy nadajesz uprawnienia badz je odbierasz dla poszczegolnych programow mozna tez wpisac do rejestru liste zabronionych programow pzdr
Strona 1 / 1