Office 2003 w firmie... jak to jest BOX, OEM, cos innego?
Przyszedl czas na zakup nowego Office do firmy (Office 97 juz troszke nie wystarcza). Jednak sa to straszliwie drogie programy. Czy ktos moglby mi powiedziec, jak to wszystko wyglada?
z tego co ustalilem sa wersje na roznych serwisach aukcyjnych... kuszaco tanie, wygladaja dobrze, ale ze jestem z Polski :) cos mi nie gra...
potem sa wersje OEM - ktore podobno sa przypiete do kompa z 1 instalacji a potem to juz umarl w butach...
a ze wiemy ze kompy umieraja a Office wiecznie zywy wiec...
no i jest BOX... ktory kosztuje slono i... mozna go przenosic miedzy kompani i coz - jak mus to mus...
czy ktos moze mi "naswietlic" temat od strony firmy? lub skierowac tam gdzie trzeba (www, jakis artykulik)?
bo z dobrego zrodla wiem ze lada moment z U Skarbowego beda biegac jak poparzeni i sprawdzac...
pozdr
Piotr
z tego co ustalilem sa wersje na roznych serwisach aukcyjnych... kuszaco tanie, wygladaja dobrze, ale ze jestem z Polski :) cos mi nie gra...
potem sa wersje OEM - ktore podobno sa przypiete do kompa z 1 instalacji a potem to juz umarl w butach...
a ze wiemy ze kompy umieraja a Office wiecznie zywy wiec...
no i jest BOX... ktory kosztuje slono i... mozna go przenosic miedzy kompani i coz - jak mus to mus...
czy ktos moze mi "naswietlic" temat od strony firmy? lub skierowac tam gdzie trzeba (www, jakis artykulik)?
bo z dobrego zrodla wiem ze lada moment z U Skarbowego beda biegac jak poparzeni i sprawdzac...
pozdr
Piotr
Odpowiedzi: 2
Jak masz firmę i w niej co najmniej 5 komputerów to się zastanów nad wykupen licencji Open. Możesz sobie wykupić OVS-a, wtedy nie kupujesz oprogramowania tylko je dzierżawisz i płacisz za użytkowanie. Jedyny ból to taki że musisz wykupić to na wszystkie kompy. A tak to odsyłam na stronki M$.
Co do licencji OEM, to oczywiście możesz sobie go kupić w sklepie i zainstalować, tylko jak sam wiesz OEM jest przypisany do jednej maszyny. Kupując OEM-a sam instalujesz sobie ren soft i nie masz pomocy technicznej z strony sprzedawcy ani M$.
Zacznij tutaj -> http://www.microsoft.com/poland/licencje/pytania/default.mspx
Strona 1 / 1