Odzyskiwanie danych

http://cdrinfo.pl/artykuly/odzyskiwacz/ – pod tym linkiem znajduje się artykuł opisujący procedurę postepowania związaną z odzyskaniem danych przy uźyciu programu PC Inspector File Recovery – program ma dwie istotne zalety – istnieje równieź w polskiej wersji językowej i jest darmowy.

Odpowiedzi: 3

A może mi ktoś podpowiedzieć jak odzyskać zdjęcia z karty pamięci aparatu, kiedy nie mam czytnika kart? Żaden z wyżej wymienionych programów nie widzi mi tej karty (choć aparat jest podłączony kablem USB z komputerem i jest włączony). Mój aparat to Canon PowerShot A540.
cerebrar
Dodano
15.10.2007 21:29:19
Z racji powtarzających się pytań o odzyskiwaniu danych małe FAQ .
Wśród kilku/kilkunastu programów tego typu na uwagę zasługują tylko dwa (moje skromne zdanie) : GetDataBack i EasyRecovery.
Z racji źe GDB jest ciut bardziej intuicyjny i szybszy (teź moje zdanie) zajmiemy się właśnie nim.
Program jest komercyjny więc płatny ale za jakość trzeba płacić a czasami naprawdę jest potrzeba odzyskania straconych danych.
Program dla FAT i NTFS posiada dwa odrębne instalatory ,więc musimy wiedzieć jaki system plików istnieje/istniał na hdd który będziemy ratowali.
Triale do zassania z tej strony :

http://www.runtime.org/

Trial umoźliwia TYLKO podgląd plików które będziemy odzyskiwali ,powtarzam TYLKO podgląd ,reszta w zarejestrowanej wersji.
Przechodzimy do konkretów.
Jeźeli przytrafi nam juź się ten pech NIE STAWIAMY SYSTEMU ANI NIE INSTALUJEMY NIC NA TYM HDD.

GetDataBack naleźy zainstalować na innym kompie lub innym dysku a hdd do odzysku podłanczamy jako jako drugi.

Nie zawsze udaje się odzyskać 100 % danych,czasami jest problem z plikami wideo i audio ,ale wtedy juź musimy pogodzić się z stratą.

Po odpaleniu GDB pokazuje się nam taki ekran , zaznaczamy dysk ,w naszym przypadku aktywny jest tylko pierwszy czyli 1st Hard Drive :

Następny krok :arrow:

Pokazują się nam wszystkie partycje na dysku.
Wybieramy wg. potrzeb np. pierwszą :

Na niebiesko pokazane jest jaki to fragment naszego hdd.

Widzimy opcję Search Partial Drive – czyli naszą wybraną partycję lub Search Entire Drive czyli całe HDD.
Zaznaczany Search Partial Drive:

Następuje skanowanie,czas trwania nawet do kilku godzin w zaleźności od wielkości dysku,i szybkości kompa.

Pokazują się nam znalezione systemy plików i informacje o plikach.
Ta tabelka nie jest dla nas zbyt istotna.

W tym oknie widzimy istniejące i odzyskane dane ,nas interesuję odzyskane (wsześniej skasowane) przekreślone czarną kreską.
Próbujemy przywrócić pliki np. KKND

Zaznaczamy KKND – COPY – i ścieźkę na inną partycję np. I:

Ekran kopiowania:

Cieszymy się z odzyskanych danych,w tym przypadku są to pliki z gry KKND Krosfire skasowane po poprzednim formacie.
MarcinX
Dodano
27.11.2005 01:42:09
Ja w razie potrzeby uzwam testdisk i photorec z http://www.cgsecurity.org ten ostatni wbrew nazwie odzykuje nie tylko zdjęcia i nie tylko z aparatów fotograficznych ale i z większości popularnych systemów plików i mają duźą zaletę moźna go uźyć z róźnych OS
xosrow
Dodano
15.09.2005 13:37:08
Rebe
Dodano:
30.05.2005 12:27:49
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1