odzyskanie danych z dysku niewidzianego w windows POMOCY :(
Witam!
Bardzo prosze o pomoc chcialem dzisiaj ustawic sobie RAID na kompie i dwa dyski z partycjami przestaly nagle byc widziane w windows a takze i w dos, widze je w menadzeze urzadzen.
Prosze podpowiedzcie jakich programow moglbym uzyc do odzyskania tych partycji a chociaz i danych z nich. dyski nie byly formatowane, nic nie bylo zapisywane tam, byla tylko proba ustawienia RAID 0. Easy Recovery i Get data back recovery uzywalem ale one nie widza tych dyskow.
Prosze o pomoc.
Bardzo prosze o pomoc chcialem dzisiaj ustawic sobie RAID na kompie i dwa dyski z partycjami przestaly nagle byc widziane w windows a takze i w dos, widze je w menadzeze urzadzen.
Prosze podpowiedzcie jakich programow moglbym uzyc do odzyskania tych partycji a chociaz i danych z nich. dyski nie byly formatowane, nic nie bylo zapisywane tam, byla tylko proba ustawienia RAID 0. Easy Recovery i Get data back recovery uzywalem ale one nie widza tych dyskow.
Prosze o pomoc.
Odpowiedzi: 19
stary, jam bym ci cysterne przeslal z checia ;) mieszkam niedaleko browarów lecha wiec wpadnij zapodamy sobie z grubej rury piwko :D
Wiec tak: udalo mi sie idzyskac okolo 98% danych z dysków, głównie utraciłem dokumenty wordowskie.
Polecam system NTFS tak na przyszlosc dla wszystkich – mi sie najlatwiej odzyskiwalo dane wlasnie z niego tym programem.
Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam :D
Wiec tak: udalo mi sie idzyskac okolo 98% danych z dysków, głównie utraciłem dokumenty wordowskie.
Polecam system NTFS tak na przyszlosc dla wszystkich – mi sie najlatwiej odzyskiwalo dane wlasnie z niego tym programem.
Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam :D
Co prawda Easy Recovery jest dobry, ale wlasnie GetDataBack jest programem o nieporownywalnie wiekszych mozliwosciach. Wspominalem tu juz o nim ze dwa lata temu przy troche innych problemach.evil44:Zapoznam się z tym programem.
lu007, wiesz gdzie przeslac skrzynke browarkow ? :mrgreen:
Ooooooo :o
Jestem pod wraźeniem...
No tak – człowiek uczy się całe źycie..
A ja źyję za mało, źeby mógł juź poznać wsie tajniki komputerów...
Przyznaję... MÓJ BŁĄD! To teraz mam nauczkę, źe zawsze jest nadzieja...
Ale powaźnie: to mnie zaskoczyliście! Zapoznam się z tym programem. Bo do tej pory nie słyszałem, źeby taka operacja była moźliwa.
Jestem pod wraźeniem...
No tak – człowiek uczy się całe źycie..
A ja źyję za mało, źeby mógł juź poznać wsie tajniki komputerów...
Przyznaję... MÓJ BŁĄD! To teraz mam nauczkę, źe zawsze jest nadzieja...
Ale powaźnie: to mnie zaskoczyliście! Zapoznam się z tym programem. Bo do tej pory nie słyszałem, źeby taka operacja była moźliwa.
EL NINO – jestes Bogiem – poddalem najwiekszy dysk (120) dzialaniu GetDataBack i JEST, kochani JEST widze foldery i to ladnie poukladane!! nie mam "lekarstwa" do togo programu wiec narazie tylko widze, ale chodzi o to ze jak widze to z odzyskaniem nie bedzie chyba problemu, a swoja droga Evil44 dobrze ze do konca cie pesymisto nie posluchalem :D ale i tak dzieki za wiedze i za rady. o tym ile odzyskalem i jak poszlo poinformuje jak tylko uda sie zrealizowac caaaly plan :D
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Tak – to dobre programy.. aLe raczej na : skasowane pliki, przypadkowy format, bad sectory, itd... Oszaleję z radości jak uda się odzyskać te pliki za pomocą któregoś z tych programów. Zaskocz mnie.
Nie da sie tego odkręcić.
Co do firm odzyskujących dane: odzyskają nawet ze spalonego dysku... ale nie słyszałem, źeby odzyskiwali dane z dysku przemielonego kreatorem RAID0... A to dlatego, ze w przypadku spalonych dysków – ich struktura danych nie ulega zmianie. Tak samo w przypadku działania wirusa, czy teź przypadkowego formatu. Da się to odzyskać. Natomiast w twoim przypadku juź była ingerencja w rozmiar bloków... Chyba się nie da. Moźesz popytać w firmach się tym zajmujących, ale ja juź spisałem twoje dane na straty. Jak miałes tam coś cennego – mogę tylko wyrazić swój źal.
Co do firm odzyskujących dane: odzyskają nawet ze spalonego dysku... ale nie słyszałem, źeby odzyskiwali dane z dysku przemielonego kreatorem RAID0... A to dlatego, ze w przypadku spalonych dysków – ich struktura danych nie ulega zmianie. Tak samo w przypadku działania wirusa, czy teź przypadkowego formatu. Da się to odzyskać. Natomiast w twoim przypadku juź była ingerencja w rozmiar bloków... Chyba się nie da. Moźesz popytać w firmach się tym zajmujących, ale ja juź spisałem twoje dane na straty. Jak miałes tam coś cennego – mogę tylko wyrazić swój źal.
Probowac odzyskac dane oczywiscie mozesz, nikt Ci tego nie moze zabronic. Ale jesli juz, to programami troche lepszymi od "przecietnych". Np.:
OnTrack Easy Recovery 6
GetDataBack
OnTrack Easy Recovery 6
GetDataBack
Probowac odzyskac dane oczywiscie mozesz, nikt Ci tego nie moze zabronic. Ale jesli juz, to programami troche lepszymi od "przecietnych". Np.:
OnTrack Easy Recovery 6
GetDataBack
OnTrack Easy Recovery 6
GetDataBack
EL NINO masz dokladnie racje przyznaje w 100%, ale jak to odkrecic – nie da sie :( teraz to czekaja mnie koszty!
Chlopie, jesli bierzesz sie za cos takiego, to nie zadac pytanie na forum i zaraz zabrac sie za podpinanie dyskow, a przeszukac dokladnie neta jesli na forum nie ma odpowiedzi. Zawsze taka robota bez glowy przynosi oplakane skutki. Nie gniewaj sie, ale przy komputerze najpierw sie mysli a pozniej dopiero bierze sie za robote.lu007:EL NINO, gdyby ten link byl 30 minut wczesniej, gdyby...
EL NINO, gdyby ten link byl 30 minut wczesniej, gdyby... dane tam sa dla mnie b. istotne i ciekawe czy jakiejs firmie uda sie to odzyskac.
Dzieki za pomoc – pozdrawiam
Dzieki za pomoc – pozdrawiam
Poprostu wejdź w zarządzanie komputerem i zrób nową partycję na dysku. Wtedy dysk będzie jak wcześniej normalnie pracował. Ale danych juź nie odzyskasz. Nie ma takiej moźliwości nawet.
Na tym polega właśnie wada RAID0 – pojedyńczy dysk nie jest czytelny. Jak padnie taka macierz (uszkodzenie jednego z dysków), to tracisz wszystkie dane. Bo jedyne co moźesz zrobić z tym dobrym dyskiem, to załoźenie nowej partycji.
Na tym polega właśnie wada RAID0 – pojedyńczy dysk nie jest czytelny. Jak padnie taka macierz (uszkodzenie jednego z dysków), to tracisz wszystkie dane. Bo jedyne co moźesz zrobić z tym dobrym dyskiem, to załoźenie nowej partycji.
Ilez razy mozna Ci pisac ze dane poszly sie ...pasc ? Nie uwazales jak robisz, to ...czego teraz oczekujesz ? Dostales rano i linka do opisu RAIDa i odpowiedz co dzieje sie z danymi. To bylo malo ?
no tak... no to czy jest mozliwosc przejscia z powrotem na normalny tryb pracy tego dysku tak zeby go windows widzial? i wtedy moze odzyskanie danych?
Tak... tylko ze ta "instrukcja" (AAAA; BBBB) jest poprzedzana małym parametrem: "block size". Ustawiałeś to? Musiała być taka opcja przy ustawianiu RAID0. No i to właśnie trwało te 20sekund. Po takiej operacji nie ma moźliwości odczytu poprzednich danych. Owszem dysk nie dostał nowych danych do nagrania, ale starych juz tam nie ma. Dlatego te recovery nie widziały dysku – bo nie mogą widzieć partycji ze zmienionym rozmiarem bloków w porównaniu do zwykłego dysku.
Gdyby to chodziło o sam MBR – operacja by trwała 2 sekundy... A dane juź byś odzyskiwał jakimś programem.
Gdyby to chodziło o sam MBR – operacja by trwała 2 sekundy... A dane juź byś odzyskiwał jakimś programem.
NIGDY! musi byc jakis sposob, przemiele te dyski na zlom jak sie nie da! przeciez przez 20 sek mogl tylko mbr nagrac ale nie cale 200GB! wedlug tego co piszesz to moim zdaniem ma instrukcje zeby nagrywac w tym wlasnie AAA BBB ale nie nagral jeszcze tego, wiec jakies szanse musza byc i oby byly! chociaz nadzieja :(
Wiesz jak działa zwykły dysk, a jak działa RAID0?
Obrazowo:
–zwykły dysk (ABABABABABABA)
–RAID0 (2 dyski) – na 1 (AAAAAAAAA) a na 2 (BBBBBBBBBB)
Wiec: dane juz poszły do krainy wieczności, bo oba dyski zostały właśnie tak przerobione przez te 20 sekund...
Skoro juź wszystko trafiła ****** to moźe dokończysz robotę – zakładanie macierzy?
Obrazowo:
–zwykły dysk (ABABABABABABA)
–RAID0 (2 dyski) – na 1 (AAAAAAAAA) a na 2 (BBBBBBBBBB)
Wiec: dane juz poszły do krainy wieczności, bo oba dyski zostały właśnie tak przerobione przez te 20 sekund...
Skoro juź wszystko trafiła ****** to moźe dokończysz robotę – zakładanie macierzy?
wypluj te slowa! tylko nie to! no ale nie bylo formatowania zakladanie trwalo gora 20 sekund wiec co moglo sie stac przez ten czas??
rozumiem, źe w biosie włączyłeś kreatora RAID0? To juź po partycjach... Oba dyski są puste. Teraz moźesz spokojnie załoźyć na nich nowe partycje.. Lub dokończyć tworzenie macierzy RAID i dopiero na niej załoźyć partycję.
Tego się nie próbuje. Albo zakładasz RAID albo nie. Zdecyduj się.
Tego się nie próbuje. Albo zakładasz RAID albo nie. Zdecyduj się.
Strona 1 / 1