odtwrzanie filmów

witam.mam problem z odtwarzaniem filmów.szukając plików tekstowych tak gdzieś zamieszałem źe obraz mam do góry nogami.mam zainstalowane wszystkie nowe kodeki divix,ffdshow,nimocodec.problm wystepuje w bestplayer,vplayer,wmp9,xplayer i divix.jedynie w allplayer jest ok.mam xp.moźe ktoś mnie poprowadzi po nitce do kłębka[/list]

Odpowiedzi: 9

dzięki za podpowiedź.mam teraz ffdshow i jest wszystko ok.jeszcze raz dzięki.pozdrawiam jaczka
Anonymous
Dodano
28.12.2003 00:42:07
Czy istnieje jakiś pack, czy uniwersalna kombinacja kodeków?
Na sieci istnieje mnóstwo róźnorakich packów. Jednak nie polecane jest instalowanie takiego packa, jeśli nie wiesz dokładnie co robisz. Zwykle takie packi zawierają wiele całkowicie zbędnych kodeków, które zaśmiecają system. A poza tym, oczywiście packi wychodzą raz na jakiś czas, a oprogramowanie zawarte w nich zmienia się znacznie częściej. Trzeba więc zainstalować kaźdy kodek po kolei, co nie jest wielkim wyczynem patrząc na to, co powinniśmy mieć:

• FFDSHOW – jest to uniwersalny filtr pozwalający na odtwarzanie filmów zakodowanych wszelakiej maści kodeków pochodnych od mpeg. Opis konfiguracji zamieszczony jest poniźej.

• ac3filter – najlepszy w tej chwili dekoder dźwięku AC3. Tutaj pamiętajmy o zmianie default DirectSound na WaveOut, jeśli mamy zestaw grający, który posiada więcej niź 2 głośniki.

To juź powinno być wystarczające do oglądania znacznej większości filmów znajdujących się w powszechnym obiegu na sieci. Jeśli mamy jednak jakieś problemy, prawdopodobnie potrzebny jest jeden z poniźszych programów:

• DivX ;–) Audio Compressor, ostatnio coraz rzadziej moźna spotkać na sieci filmy z dźwiękiem w tym formacie – i dobrze, ale czasami się przydaje. Kodek ten dostępny jest w pakiecie instalacyjnym DivX ;–) 3.11 alpha.

• OGM – nie jest to kodek, lecz filtr rozpoznający plik ogg i ogm. Instalujemy tylko w przypadku, jeśli jesteśmy do tego zmuszeni.

• w przypadku pliku SVCD potrzebne będą nam filtry mpeg–2, np. firmy Elecard. Z pomocą moźe przyjść równieź MediaPlayerClassic, który posiada wbudowany dekoder mpeg–2.

• MKV, MKA, MKS – jest to nowy format kontenera obrazu/dźwięku/itd. Do odtwarzania potrzebny jest dodatkowy filtr. W chwili obecnej najlepszym filtrem jest Matroska Splitter.

Odtwarzany film jest do góry nogami. Zwykle jest to wina niedopracowanych filtrów odtwarzających bądź w jakiś sposób modyfikujących obraz. Dlatego staraj się uźywać ich jak najmniej, nie istalując jak popadnie róźnych "codec–packów". Jeśli jednak próby odśmiecenia systemu nie przyniosą porządanych efektów, teraz praktycznie kaźdy filtr posiada opcję odwrócenia obrazu (flip video). I tak, np. w ffdshow znajduje się ona w zakładce Róźne (Miscellaneous) > Obróć obraz (Flip Video). W filtrze VobSub jest to zakładka Misc > Flip Video.

Więcej na tej stronie
Volter
Dodano
25.12.2003 01:29:24
witam.dziękuję za pomoc.wszystko działa :lol: pozdrawiam.
Anonymous
Dodano
14.12.2003 01:39:31
krecik:
mcscr@by:
DivX 5.1(wersia pro ma szpiegi,ad–aware 6 wykrywa)

No niezupełnie. Wersja adaware ma szpiega, ale pełna juź nie.

Jasna sprawa krecik.
Kto by interesował sie wersią no–adware za pare $ :)
Pozatym wersia Adware`owa ma takie "cuda" jak:
gain 3202.exe
GMT.exe
Najlepiej zablokować je na firewall`u.
Usunąc Ad–aware`m 6.0 lub jv16 Power Tool`em.
P.S
Ciekawa sprawa z tymi GMT.exe i gain 3202.exe,
Norton System Works 2003 Pro po miesiącu czasu od instalacji DivX 5.1 Pro(adware)w WinDoctor dał mi informacje źe pliki zostały skasowane(nie uźywałem wczesniej ad–aware czy jv16).
Widocznie szpiegi nie mogły połaczyć się z serwerem źeby podać informacje o urzytkowniku(firewall blokował je u mnie) i umarły smiercią naturalną :wink:
McScr@by
Dodano
13.12.2003 00:13:15
mcscr@by:

No niezupełnie. Wersja adaware ma szpiega, ale pełna juź nie.
krecik
Dodano
12.12.2003 23:45:04
Miałem dawno temu identyczny problem:
Problemy powodował ffdshow.
Rozwiązaniem okazało się odinstalowanie tej aplikacji i posprzątanie poniej w systemie.
Zalecam zastosować się do rad kolegów,odinstalować wszystkie kodeki i posprzątać system po uninstall`u.
Wybrać sobie jeden sprawdzony Codec Pack (np.KaZaa Lite ++ Codec Pack albo DirectShow Pack~2003.05.23)i dać sobie na luz z instalowaniem dodatkowych kodeków.
Druga sprawdzona metoda przezemnie to:
XviD (Nic Build 16.07.03).
Update:
Ekstremalnym :wink: rozwiązaniem jest zainstalowanie tweak`era do karty graficznej który ma opcje obracania obrazu 0*–180*
Do kart graficznych ATi Radeon 9XXX polecam RAGE3D Tweak 3.9c
Do kart Nvidia poszukaj napewno coś takiego jest (nie podam nazwy niestety).
McScr@by
Dodano
12.12.2003 23:40:40
nie pomagaj przez zdalna pomoc tylko na forum, moźe ktoś w przyszłości będzie potrzebował tych informacji, w końcu po to tutaj jesteś. :D :D :D :D
neo340
Dodano
12.12.2003 21:25:22
Ja odistaluj wszystko zrestartoj kompa i zaistaluj od nowa ale sie nie baw w opcjach zawansowanych :) bo znowu cos zle zrobisz:D I bedzie ogladal stojac na rekach :D pozdrawiam w razie klopotow napisz do mnie to ci pomoge prze pomoc zdalna xp. Pozdrawiam.
leosimba
Dodano
12.12.2003 08:08:59
Jedynym rozwiązanie jest obrucenie monitora do góry nogami wtedy wszystko bedzie jak przedtem. Choc mogło by ci to sprawic problemy :? . Albo po prostu odinstaluj wszystkie kodeki i zainstaluj na nowo.
FAtman
Dodano
12.12.2003 00:59:32
Anonymous
Dodano:
11.12.2003 23:59:09
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1