Odratowanie Windows'a XP –> help
Niezły orzech do zgryzienia mam.
Pracowałem na win xp przez dłuźszy czas, lecz 2 dni temu zainstalowałem równoległy win xp [ten sam] na drugi dysk [mam dwa]. Problem w tym źe druga instalacja nadpisała [tak myślę] pliki uruchamiające pierwszy, przez co drugi się uruchamia domyślnie a pierwszy nie reaguje [wogóle go nie widać].
Sytuacja:
2 dyski – pierwszy ma trzy partycje C, D, E, drugi dwie F, G.
Win pierwszy [do odratowania] jest na D: , drugi [działający] na F: a pliki rozruchowe [boot.ini itp.] na C: .
Chcę odratować pierwszą instalację.
Problem w tym źe pierwszy win nie jest bootowalny [a był] i źaden program go nie widzi.
Próbowałem:
Nadpisać boot.ini , ntldr , ntdetect.com z CD
Ustawić pierwszy win jako bootowany dzięki programom: RAIN partition, Boot Manager i Magic coś.
Nie kasowałem NIC z pierwszej instalacji – bawiłem się tylko Boot sector'em.
Pracowałem na win xp przez dłuźszy czas, lecz 2 dni temu zainstalowałem równoległy win xp [ten sam] na drugi dysk [mam dwa]. Problem w tym źe druga instalacja nadpisała [tak myślę] pliki uruchamiające pierwszy, przez co drugi się uruchamia domyślnie a pierwszy nie reaguje [wogóle go nie widać].
Sytuacja:
2 dyski – pierwszy ma trzy partycje C, D, E, drugi dwie F, G.
Win pierwszy [do odratowania] jest na D: , drugi [działający] na F: a pliki rozruchowe [boot.ini itp.] na C: .
Chcę odratować pierwszą instalację.
Problem w tym źe pierwszy win nie jest bootowalny [a był] i źaden program go nie widzi.
Próbowałem:
Nadpisać boot.ini , ntldr , ntdetect.com z CD
Ustawić pierwszy win jako bootowany dzięki programom: RAIN partition, Boot Manager i Magic coś.
Nie kasowałem NIC z pierwszej instalacji – bawiłem się tylko Boot sector'em.
Odpowiedzi: 3
Sama od siebie instalacja nie ma prawa "nadpisac" cokolwiek. Wszystko zalezy od Ciebie – co nacisniesz, co klikniesz.dominikk:... druga instalacja nadpisała [tak myślę] pliki uruchamiające pierwszy, przez co drugi się uruchamia domyślnie a pierwszy nie reaguje [wogóle go nie widać].
Uruchom kompa z plyty XP, dostan sie do konsoli i wydaj polecenie bootcfg /add. Jesli jest wszystko OK, powinienes zobaczyc dwa wykryte systemy a nastepnie wlasciwym byloby wskazanie systemu ktory chcesz dodac do dual boota – czyli u Ciebie z D:
Próbowałem. ASR i repair z płyty. Nawet nie wykrywa poprzedniego windowsa.
Probowales uzyc opcji naprawy z dysku CD Windowsa XP? Przy instalacji jest opcja naprawy systemu. Zdaje sie, ze operacja ta takze automatycznie odnajduje "zaginione" instalacje sytemow i dopisuje do listy wyboru sytemow przy starcie.
Strona 1 / 1