odmowa dostepu n–milionowy
sorki ze znowu to ale wyszukiwarki mi nie pomogly, nie moge ogarnac tego problemu :) oczywiscie chodzi o odmowe dostepu w otoczeniu sieciowym. zamieszczam schemat (smieszny :) ) naszej sieci. adresy ip mamy ustawione na automatyczne, netbios wlaczony, internet chodzi. tylko siec nie. ja mam firewalla kerio 2.1.5 a kumpel avasta. czy jest jakas osoba ktora sobie poradzila z tym problemem?
Odpowiedzi: 20
netbios przez ipx? nie
w tcp/ip wejdz w zakladke wins i tam jest netbios. ma byc wlaczony.
w tcp/ip wejdz w zakladke wins i tam jest netbios. ma byc wlaczony.
okej,widze ze nikt nie chce mi juz pomoc
witam. ipx zainstalowany. rozumiem ze takie cos jak "system NetBIOS NWLink" oznacza ze mam zalaczonego NetBIOSa przez IPX tak? nie wiem jeszcze czy w tcp/ip mam miec wylaczony NetBIOS czy jak?
a jak mozna ustawic NetBios przez ipx? no i czy Net BIOS ma byc wylaczony w tcp/ip?
Tak. Zobacz –> http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=4432muniek:ipx nie mam zainstalowanego, zainstalowac?
dodalem goscia do "Uzyskiwania dostepu do tego komputera z sieci" a usunalem z "Odmowy logowania lokalnego". netbios wlaczony, ipx nie mam zainstalowanego, zainstalowac? mam jeszcze harmonogram pakietow QoS. w otoczeniu sieciowym widze tylko swoje udostepnione udzialy (dziwne jest to ze moj kumpel na drugim kompie nie widzi nawet swoich udzialow). jak klikne na "wyswietl komputery grupy roboczej" to owszem pokazuje mi drugi komputer ale jak chce na niego wejsc to wyskakuje mi znane juz wszystkim okienko o odmowie dostepu.
Wiem, zorientowalem sie po obrazku z pierwszego posta.muniek:mamy po prostu modem podlaczony di switcha a internet mamy od icp.
Dodaj Goscia do "Uzyskiwania dostepu do tego komputera z sieci" a usun z "Odmowy logowania lokalnego".
NetBios przez TCP zalaczony jak czytam. Protokol IPX zainstalowany ? Co widzisz w otoczeniu sieciowym ? Widzisz drugi komputer ? Mozesz wejsc na niego przez Znajdz komputer ? Albo z Uruchom –> \nazwa_komputera lub \IP_komputera ?
to sie przylacz i tez pomoz. ja jestem cieki z sieci i nie wiem o co chodzi. co ty o tym sadzisz? nie rozumiem tego "kto nam udostepnia net". mamy po prostu modem podlaczony di switcha a internet mamy od icp.
Tak sobie od tygodnia obserwuje postepy w tym temacie i pusty smiech mnie ogarnia. szymon jak zwykle pisze o niczym, wynajduje skads routery i inne bzdury o dynamicznym IP. Paźywiom, uwidim :P .
net chodzi na ip przydzielanych automatycznie
kto wam udostepnia ten internet? jesli sami sobie to mozesz zmienic z dynamicznego na stale ip.
no ale nie mamy routera. kompy i internet sa podlaczone do switcha
ten switch nie jest zarzadzalny, wiec wpisanie czegos takiego nic nie da. mowa byla o routerze.
napisze dokladnie :) mint switch 5–portowy 10/100 Mbps, A–8305. ten adres ip wpisuje i ie nie moze znalezc strony
A jaki masz router ?? wydaje mi sie ze powinienes w ie wpisac 192.168.1.1 i tam znaleźć opcję DHCP
a czy moglbys mi napisac jak sie to dokladnie robi? :D
no to w routerze wylacz dhcp
no i poza tym siec i tak nie chodzi. a co jeszcze zauwazylem to to ze np. w soldata po LANie mozemy grac. nie widac tylko naszych udostepnionych katalogow.
Żeby coś dopisać do posta, uźyj opcji
SLAY3R
Żeby coś dopisać do posta, uźyj opcji
SLAY3R
no, tylko ze jak na swoim kompie ustawie ip 168.192.0.1 a na drudim 168.192.0.2 to net mi nie chodzi. net chodzi na ip przydzielanych automatycznie
zobacz na przyklejony temat w tym dziale.
witam po przerwie, wrocilem :) firewalle wylaczylem. czy moznaby napisac dokladnie jak po kolei (jakie protokoly) zrobic siec?