Odinstalować WIN XP (jak?)
Masa osób pyta o róźne duperele z instalacją Windy.
Ja mam całkiem inny problem. Uruchomiłem instalkę na surowym dysku.
Zrobiłem 3 partycje i zacząłem instalować Win XP.
Niestety nie zauwaźyłem, źe skubaniec zainstalował mi się na HDD E, zamiast na C.
Niby duperela. Zainstalowałem jeszcze raz na C. Ale teraz mam problem, nie dość, źe mi się zgłasza ekran wyboru systemu Win XP i Win XP, to nawet nie mogę usunąć (choćby przez Format E:) tego drugiego windowsa.
Czy jest jakiś sposób by najzwyczajniej w świecie tego drugiego odinstalować?
Ja mam całkiem inny problem. Uruchomiłem instalkę na surowym dysku.
Zrobiłem 3 partycje i zacząłem instalować Win XP.
Niestety nie zauwaźyłem, źe skubaniec zainstalował mi się na HDD E, zamiast na C.
Niby duperela. Zainstalowałem jeszcze raz na C. Ale teraz mam problem, nie dość, źe mi się zgłasza ekran wyboru systemu Win XP i Win XP, to nawet nie mogę usunąć (choćby przez Format E:) tego drugiego windowsa.
Czy jest jakiś sposób by najzwyczajniej w świecie tego drugiego odinstalować?
Odpowiedzi: 14
Makaveli:Dajcie mi jakąś strone na której są opisane wszystkie usługi Windowsa XP, i powiedzcie jak zmniejszyc zuźycie ramu przez tego Wina!!!
A magiczne słowo to gdzie ? :twisted:
Ale co mi tam – w archiwum jest topic, który spełnia Twoje wymogi. Strony podawał m.in. EL NINO.
Zaś z powodu tego, ze Ty nie stosujesz magicznych słów, ja nie stosuję linków.
Ergo – sam sobie znajdź ten temat.
Dajcie mi jakąś strone na której są opisane wszystkie usługi Windowsa XP, i powiedzcie jak zmniejszyc zuźycie ramu przez tego Wina!!!
aligator:Wyłączenie prądu,..... gdzie są moje partycje ?!" :lol:
Sprawdź "na maca" :mrgreen:
Przez ładnych pare lat uźywałem PM i nigdy mi się nic "siamo" nie porobiło.
Jest jednak równieź faktem i to, źe PQ sam ostrzegął przed uźywaniem PM dla w2k w wersji niźszej niź 7.01( 7.1 – nie pomnę oznaczenia ) i dla XP od 8.0 – dotyczyło to moźliwyej niekompatybilności – EL NINO moźe mi kiedy to śłowo przetłumaczy :wink: – z ntfs–em, ale jednak takie ostrzeźenie było.
Inną sprawą jest to, źe jak czytam " ... siostra mi wyłączyła komputer w trakcie..." czy teź ".... zgineły mi partycje, bo na coś kliknąłem to tak mi jakoś dziwnie..... :(
Wyłączenie prądu, Rebe, zawsze powoduje problem. Raz mniejszy jak chwilowy brak światła. Innym razem większy co wiąźe się następnie np. z: "...urwa mać !!! gdzie są moje partycje ?!" :lol:
aligator:Dziwne te ostrzeźenia.
Uźywam ósemki juź sporo czasu i jeszcze nic mi nie skaszanił . Kwestia chyba odpowiedniego stosowania. Nie za szybko, nie za prędko i najwaźniejsze to z głową oraz powoli. Bez klikania na pałę...
No czyba, źe jakaś wersja skaszaniona, ogólnie dostępna :?:
Diagnoza prawidłowa, choć np. wyłaczenie prądu i w takim wypadku spowoduje problem :wink:
Dziwne te ostrzeźenia.
Uźywam ósemki juź sporo czasu i jeszcze nic mi nie skaszanił . Kwestia chyba odpowiedniego stosowania. Nie za szybko, nie za prędko i najwaźniejsze to z głową oraz powoli. Bez klikania na pałę...
Wszystkim wielkie dzięki za pomoc.
Porządki juź zrobione.
Wracając do Partition Magica, uźywałem wersji z numerami poniźej 7. I wszystko było OK. Dzięki z ostrzeźenie przed ósemką.
Porządki juź zrobione.
Wracając do Partition Magica, uźywałem wersji z numerami poniźej 7. I wszystko było OK. Dzięki z ostrzeźenie przed ósemką.
co do pm 8 mam przykre doswiadczenia ale pm 7 8) polecam
hehe:D ale to kosztuje i to sporo moj drogi... w moim przypadku sprawdzalem easy recovery6.0 , getdataback i pare innych rzeczy i sprawdzil sie tylko ER6 ale tez nie do konca, mianowicie odzyskane pliki nie mialy zadnej struktury katalogow, nazw plikow i byly poscalane w jedne wielkie mp3 po 200–300MB :? for example –> w jednej kilkugodzinnej empetrojce mialem wymieszane: jazz, hh, jakies house'y etc i to song po songu wymieszane rozne garunki bleehhh. odzyskalem tylko czesc a z reszta juz mi sie nie chcialo i poszla na smieci :twisted:
moderator:
tfuu!!! NIGDY ale to NIGDY nie bawcie sie tym badziewiem! wiecej popsuje niz pomoze! mi przez PM8 poszla kiedys partycja ok 25GB waznych danych (mp3 :wink: ale trudno dostepne i mozolnie kompletowane :cry: ), zreszta wystarczy poprzegladac troche forow – cala masa userow "przejechala" sie na tym szicie wiec odradzam. pozdrowka
Dane moźna by było pewnie odtworzyć – vide sprawa jaqbowskiej :wink:
ejarko:kolega mowi dobrze 8)
zawsze mozesz tez uzyc :wink:
Partition magiqa – narzedizie do zarzadzania partycjami
tfuu!!! NIGDY ale to NIGDY nie bawcie sie tym badziewiem! wiecej popsuje niz pomoze! mi przez PM8 poszla kiedys partycja ok 25GB waznych danych (mp3 :wink: ale trudno dostepne i mozolnie kompletowane :cry: ), zreszta wystarczy poprzegladac troche forow – cala masa userow "przejechala" sie na tym szicie wiec odradzam. pozdrowka
kolega mowi dobrze 8)
plytka instalacyjna i poprostu usuwasz wina z E
pozdrawiam jarek :D
plytka instalacyjna i poprostu usuwasz wina z E
pozdrawiam jarek :D
zbootuj xp–ka z plytki i wybierz (ESC) "nowa instalacje" jak wyswietli partycje to usun ta ostatnia i utworz ja ponownie, a potem spod windy sformatuj i juz. chyba ze beda jakies schody z rozruchem z dysku C to tez usun ta partycje i zainstaluj winde ponownie ..:simple:.. 8)
Prawym na mój komp/właściwości/zaawansowane/uruchamianie i odzyskiwanie – ustawienia/uruchamianie systemu – edytuj/ – otworzy sie plik boot.ini w nim usuń linijkę odnoszącą się do systemu na dysku E.
Teraz odrazu bedzie się ładował system z c.
Żeby sformatować patrycję e: moźesz uźyć płyty instalacyjnej. Normalnie zacznij instalację i w momencie wyboru partycji będziesz mógł tą e: sformatować, zakończ instalator i to wszystko.
Albo zrób w ixpeku dyskietkę startowa prawym na stacje dyskietek/formatuj/utwórz dysk startowy – dograj potem do niej jeszcze plik który dołączam w załączniku (tylko rozpakuj najpierw :wink: ). Uruchom kompa z tej dyskietki i za pomocą delpart.exe usuń partycję e. A po uruchomieniu ikspeka w zarządzaniu dyskami utwórz sobie w wolnym miejscu partycję.
Teraz odrazu bedzie się ładował system z c.
Żeby sformatować patrycję e: moźesz uźyć płyty instalacyjnej. Normalnie zacznij instalację i w momencie wyboru partycji będziesz mógł tą e: sformatować, zakończ instalator i to wszystko.
Albo zrób w ixpeku dyskietkę startowa prawym na stacje dyskietek/formatuj/utwórz dysk startowy – dograj potem do niej jeszcze plik który dołączam w załączniku (tylko rozpakuj najpierw :wink: ). Uruchom kompa z tej dyskietki i za pomocą delpart.exe usuń partycję e. A po uruchomieniu ikspeka w zarządzaniu dyskami utwórz sobie w wolnym miejscu partycję.
Strona 1 / 1