Odejmowanie dat w Excelu

Prosze powiedzcie mi jaką fomułe musze wpisać w excelu aby po odjęciu dwóch dat od siebie wynik był taki aby róznica pokazana była jednocześnie w latach, miesiącach i dniach?
Przykładowo: data 2007-02-10 minus data  2004-10-23 to wynik 2 lata, 3 miesiące i 19 dni.
Wiem ze do tego mogą służyć kalkulatory w internecie,  ja to chce mieć w excelu.
Pozdrawiam

Odpowiedzi: 1

Hej.
dla 'data OD' w A2 i 'data DO" w B2
wg zasady, że dzień początkowy i końcowy wchodzą do liczby dni (np. staż pracy)

osobno:
lat =JEŻELI(CZY.PUSTA(A2);"";DATA.RÓŻNICA($A2;$B2+1;"Y"))
m-cy =JEŻELI(CZY.PUSTA(A2);"";DATA.RÓŻNICA($A2;$B2+1;"YM"))
dni =JEŻELI(CZY.PUSTA(A2);"";DATA.RÓŻNICA($A2;$B2+1;"MD"))

lub razem:
=JEŻELI(CZY.PUSTA(A2);"";DATA.RÓŻNICA($A2;$B2+1;"Y")& " lat " & DATA.RÓŻNICA($A2;$B2+1;"YM") & " m-cy " & DATA.RÓŻNICA($A2;$B2+1;"MD") & " dni")
ale tu sobie sam opracuj odmianę słów: lat, miesięcy i dni.

ohcyR
Dodano
23.10.2006 19:16:20
  • jureksj 24.10.2006 11:15:00

JESTES WIELKI, nikt nie umiał mi odpowiedz na te pytanie.<br />Sprawdzałem oba warianty - obydwa są poprawne- jest OK,<br />bardzo Ci dziekuje.<br />Pozdrawiam &nbsp;

• Jeż 24.10.2006 23:12:10

ohcyR Wydawało mi się, że Excela znam dość dobrze, a tu pełne zaskoczenie. Oto jest w Excelu arkuszowa funkcja DATA.RÓŻNICA, która w moim Excelu2003 działa, a nie znałem jej dotąd i nie ma jej w wykazie funkcji dostępnych w interface użytkownika Excela. Gdy zarejestrawałem makro wpisujące w komórce tę funkcję, to w kodzie VBA funkcja ma nazwę DATEDIF. Jej także nie ma w pomocy VBA. Jest za to Datediff, podobna, ale z trochę inną składnią. ohcyR - czy znasz więcej takich ukrytych funkcji Excela, które nie występują ani w pomocy Excela, ani w pomocy VBA Excela? Jeśli tak, to czy możesz odkryć na forum niektóre co ciekawsze spośród nich? Pozdrawiam Jeż

jureksj
Dodano:
23.10.2006 14:54:46
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1