Odczyt temperatury w SpeedFan
Witam,
mam najnowszego speed fana i nie daje mi spokoju odczyt dwoch temperatur.
Na poczatku wyswietla mi 4 pozycje. Wiem ze czwarta to HDD; trzecia to procek; ale nie wiem co oznaczaja pierwsza i druga. Wyswietlaja takie oto temp. pierwszy - -55 st. C (minus) i -2 st. C (minus), a to przeciez niemozliwe.
Moge ustawic w opcjach zeby mierzylo temp nie dioda (jak jest oryginalnie) ale termistorem.
I wtedy pokazuje mi na jednym temp 96 stopni na plusie a na drugim okolo 95 na plusie.
Co to za dziadostwo?
Plyte glowna mam Gigabyte GA 8I945 P G RH
nie wiem jakie dane jeszcze potrzebne sa - jak trzeba to reszte podam.
jest jakas odp. na takie cos?
tomek
Odpowiedzi: 1
Zaklocenia na linii. SpeedFan prawdopodonie traktuje "coś" jako czujnik temperatury, "coś" co wcale tym czujnikiem nie jest. Byc moze wynika to z niezgodności Twojej plyty z programem.
Proponuje zajrzec na odczyt czujników do BIOSu.
Czy producent nie zaopatrzyl Cie w specjalne oprogramowanie monitorujące prace systemu?
Powinno byc na CD ze sterownikami do plyty gł.
Proponuje zajrzec na odczyt czujników do BIOSu.
Czy producent nie zaopatrzyl Cie w specjalne oprogramowanie monitorujące prace systemu?
Powinno byc na CD ze sterownikami do plyty gł.
Strona 1 / 1
Spróbuj Everesta - komputer zakładka czujnik:<br><br><a href="http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=93&id=1183">EVEREST Home Edition 2.01 :: dobreprogramy :: vortal z legalnym oprogramowaniem :: programy :: identyfikacja sprzętu i oprogramowania</a><br>
<P>Próbowałem z everestem, ale mizerny skutek.</P> <P>Czyta tylko temp z HDD i CPU.</P> <P>Byc moze nie ma tam wiecej czujnikow i tyle a speedfan po prostu pewnie blednie interpretuje odczyty.</P> <P>Niestety nie ma tam wiecej odczytow.</P>
A w biosie jak pokazuje temperatury. <br>