Odczyt temperatury w SpeedFan

Witam,

mam najnowszego speed fana i nie daje mi spokoju odczyt dwoch temperatur.

Na poczatku wyswietla mi 4 pozycje. Wiem ze czwarta to HDD; trzecia to procek; ale nie wiem co oznaczaja pierwsza i druga. Wyswietlaja takie oto temp. pierwszy - -55 st. C (minus) i -2 st. C (minus), a to przeciez niemozliwe.

Moge ustawic w opcjach zeby mierzylo temp nie dioda (jak jest oryginalnie) ale termistorem.

I wtedy pokazuje mi na jednym temp 96 stopni na plusie a na drugim okolo 95 na plusie.

Co to za dziadostwo?

Plyte glowna mam Gigabyte GA 8I945 P G RH

nie wiem jakie dane jeszcze potrzebne sa - jak trzeba to reszte podam.

jest jakas odp. na takie cos?

tomek

Odpowiedzi: 1

Zaklocenia na linii. SpeedFan prawdopodonie traktuje "coś" jako czujnik temperatury, "coś" co wcale tym czujnikiem nie jest. Byc moze wynika to z niezgodności Twojej plyty z programem.
Proponuje zajrzec na odczyt czujników do BIOSu.
Czy producent nie zaopatrzyl Cie w specjalne oprogramowanie monitorujące prace systemu?
Powinno byc na CD ze sterownikami do plyty gł.
brtx
Dodano
11.05.2006 02:33:43
  • JNJN 11.05.2006 13:09:39

Spróbuj Everesta - komputer zakładka czujnik:<br><br><a href="http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&amp;t=93&amp;id=1183">EVEREST Home Edition 2.01 :: dobreprogramy :: vortal z legalnym oprogramowaniem :: programy :: identyfikacja sprzętu i oprogramowania</a><br>

• tomasz_z 11.05.2006 14:09:24

<P>Próbowałem z everestem, ale mizerny skutek.</P> <P>Czyta tylko temp z HDD i CPU.</P> <P>Byc moze nie ma tam wiecej czujnikow i tyle a speedfan po prostu pewnie blednie interpretuje odczyty.</P> <P>Niestety nie ma tam wiecej odczytow.</P>

• JNJN 11.05.2006 14:36:40

A w biosie jak pokazuje temperatury. <br>

tomasz_z
Dodano:
11.05.2006 00:05:31
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1