Odczyt informacji o grafice....
Mam pytanko, moja karta to inn3d geforce 6600gt, dlaczego w takim programie jak Everest nie mam informacji z czujnika temp karty, chcialem zainstalowac asus smart doctora i to samo komunikat, ze nie moze znalezc informacji o karcie, jedyne gdzie moge sprawdzic temp to zakladka wlasciwosci karty. dlaczego tak jest i czy moze jest jakis sposob by smart doctor mogl pokazywac mi parametry pracy karty, a jesli nie to czy ktos zna taki programik. z gory dzieki
Odpowiedzi: 10
Moje stery to omega na 81.87 i faktycznie sciagnalem triala everesta ultimate edition 2006 i wszystko pokazuje jak naleźy, dzieki.
nawiasem mowiac to fajnie rozwinal sie ten programik
nawiasem mowiac to fajnie rozwinal sie ten programik
Wszystko zaleźy od tego jak się dogada sterownik karty graficznej z aplikacją odczytu temperatury.
Nie nazwał bym tego problemu, ale tak samo miałem z moim ASUS GF2MX. Kiedyś dawno temu, na windows98 i sterownikach dostarczonych z kartą – parametry pracy się ukazywały. Po kolejnych wymianach systemu i sterowników (zarówno ASUS'a jak i bezpośrednio do nVidii) programy przestały widzieć kartę. Dopiero teraz na sterach 78.01 odczyt napięć, temperatur i obrotów wentylka z karty pojawił się w Everest jak i w innych programach.
To wszystko kwestia sterowników.
Nie nazwał bym tego problemu, ale tak samo miałem z moim ASUS GF2MX. Kiedyś dawno temu, na windows98 i sterownikach dostarczonych z kartą – parametry pracy się ukazywały. Po kolejnych wymianach systemu i sterowników (zarówno ASUS'a jak i bezpośrednio do nVidii) programy przestały widzieć kartę. Dopiero teraz na sterach 78.01 odczyt napięć, temperatur i obrotów wentylka z karty pojawił się w Everest jak i w innych programach.
To wszystko kwestia sterowników.
kopciuszek – zrozumiałem to zdanie
Ot i cała tajemnica.
jako odnoszace się do tego źe jest zakładka, ale bez odczytów , co jak iwdać błedne było :oops:czujnik ma poniwaz w zakladkach wlasciwosci karty jest temperatura wiec na pewno jest
Ot i cała tajemnica.
A jakiej wersji Everest uzywasz, sproboj z najnowsza... Jezeli sterownik NV poprawnie wykrywa czujnik, to dziwne ze Everest go nie widzi? Jaka masz wersje sterow do grafiki ?
Rebe bez urazy, ale czy ty czytasz w ogole to co napisalem, mowie ze wiem o czujniku bo mam odczyt temperatury z oprogramowania i nie jest tak zle waha sie od 41 do 48,50. nic nie kombinowalem z nia i jeszcze ra powiem odczyt temperatury mam wlasnie w okienku nvidii, jeszcze ra powtorze pytanie o propgramie ktory byl by na wierzchu wskazujac dane o karcie.
Z "obrazków" wynika, źe dane o tmperaturze powinny być podawane juź na poziomie oprogramowania nVidii.
Jeźlei więc u Ciebie tych wartości nei ma to powinieneś nawrzucać sprzedawcy za sprzedanie wadliwego produktu. Chyba, źe zmieniałeś radiator i coś sam "urwałeś".
PS.
Inna sprawa, źem oźe to i lepiej źe nei iwdać, bo karta GPU potrafi osiągnąć i 83 stopnie, a to o zawał moze przyprawić ;)
Jeźlei więc u Ciebie tych wartości nei ma to powinieneś nawrzucać sprzedawcy za sprzedanie wadliwego produktu. Chyba, źe zmieniałeś radiator i coś sam "urwałeś".
PS.
Inna sprawa, źem oźe to i lepiej źe nei iwdać, bo karta GPU potrafi osiągnąć i 83 stopnie, a to o zawał moze przyprawić ;)
Wiem ze przyczyna moga byc rozni producenci,everest poprzedni akarte widzial a byla to Ati,a ta moze faktycznie byc ''za nowa'', czujnik ma poniwaz w zakladkach wlasciwosci karty jest temperatura wiec na pewno jest. Dlatego pytam tylko o progarm ktory tak jak smart doctor monitorowal by prace karty. dzieki
kopciuszek:Mam pytanko, moja karta to inn3d geforce 6600gt,...
kopciuszek:chcialem zainstalowac asus smart doctora i to samo komunikat, ze nie moze znalezc informacji o karcie,...
Na początek dykteryjka – miałem kiedyś płytę ASUS–a, której program ASUS–a nie wykrywał.
Teraz ad rem – to co wyźej wybrałem nie jest przypadkowe. Moźe jednak sam dojdziesz dlaczego akurat te dwa kawałki są cytowane?
Co do czujnika zaś – pytanie brzmi: czy ,zgodnie ze specyfikacją – nie nVidii, ASUS–a czy czego tam jeszcze, ale ... – tego producenta karta w czujni jest wyposaźona , czy tylko wiesz, ze takie karty czujniki miewają ?
I to juź wszystko co moją watpliwość budzi.
PS.
Regułą bywa, źe jeźlei karta ma czujnik to oprogramowanie dostarczane przez producenta sprzetu – czy w plikach sterownika, czy jako odrębna aplikacja daje mozliwość odczytu danych z niego.
a nie wiesz ktory programik by sie nadawal?
Moźe masz nowszą kartę niź soft . Pewnie te programy nie znają twojej karty .
Strona 1 / 1