Odczyt informacji o grafice....

Mam pytanko, moja karta to inn3d geforce 6600gt, dlaczego w takim programie jak Everest nie mam informacji z czujnika temp karty, chcialem zainstalowac asus smart doctora i to samo komunikat, ze nie moze znalezc informacji o karcie, jedyne gdzie moge sprawdzic temp to zakladka wlasciwosci karty. dlaczego tak jest i czy moze jest jakis sposob by smart doctor mogl pokazywac mi parametry pracy karty, a jesli nie to czy ktos zna taki programik. z gory dzieki

Odpowiedzi: 10

Moje stery to omega na 81.87 i faktycznie sciagnalem triala everesta ultimate edition 2006 i wszystko pokazuje jak naleźy, dzieki.
nawiasem mowiac to fajnie rozwinal sie ten programik
kopciuszek
Dodano
12.01.2006 15:44:31
Wszystko zaleźy od tego jak się dogada sterownik karty graficznej z aplikacją odczytu temperatury.
Nie nazwał bym tego problemu, ale tak samo miałem z moim ASUS GF2MX. Kiedyś dawno temu, na windows98 i sterownikach dostarczonych z kartą – parametry pracy się ukazywały. Po kolejnych wymianach systemu i sterowników (zarówno ASUS'a jak i bezpośrednio do nVidii) programy przestały widzieć kartę. Dopiero teraz na sterach 78.01 odczyt napięć, temperatur i obrotów wentylka z karty pojawił się w Everest jak i w innych programach.
To wszystko kwestia sterowników.
evil44
Dodano
10.01.2006 20:34:36
kopciuszek – zrozumiałem to zdanie
czujnik ma poniwaz w zakladkach wlasciwosci karty jest temperatura wiec na pewno jest
jako odnoszace się do tego źe jest zakładka, ale bez odczytów , co jak iwdać błedne było :oops:
Ot i cała tajemnica.
Rebe
Dodano
10.01.2006 19:36:49
A jakiej wersji Everest uzywasz, sproboj z najnowsza... Jezeli sterownik NV poprawnie wykrywa czujnik, to dziwne ze Everest go nie widzi? Jaka masz wersje sterow do grafiki ?
mettal
Dodano
10.01.2006 16:34:38
Rebe bez urazy, ale czy ty czytasz w ogole to co napisalem, mowie ze wiem o czujniku bo mam odczyt temperatury z oprogramowania i nie jest tak zle waha sie od 41 do 48,50. nic nie kombinowalem z nia i jeszcze ra powiem odczyt temperatury mam wlasnie w okienku nvidii, jeszcze ra powtorze pytanie o propgramie ktory byl by na wierzchu wskazujac dane o karcie.
kopciuszek
Dodano
10.01.2006 15:57:58
Z "obrazków" wynika, źe dane o tmperaturze powinny być podawane juź na poziomie oprogramowania nVidii.
Jeźlei więc u Ciebie tych wartości nei ma to powinieneś nawrzucać sprzedawcy za sprzedanie wadliwego produktu. Chyba, źe zmieniałeś radiator i coś sam "urwałeś".

PS.
Inna sprawa, źem oźe to i lepiej źe nei iwdać, bo karta GPU potrafi osiągnąć i 83 stopnie, a to o zawał moze przyprawić ;)
Rebe
Dodano
10.01.2006 15:49:11
Wiem ze przyczyna moga byc rozni producenci,everest poprzedni akarte widzial a byla to Ati,a ta moze faktycznie byc ''za nowa'', czujnik ma poniwaz w zakladkach wlasciwosci karty jest temperatura wiec na pewno jest. Dlatego pytam tylko o progarm ktory tak jak smart doctor monitorowal by prace karty. dzieki
kopciuszek
Dodano
10.01.2006 15:21:21
kopciuszek:
Mam pytanko, moja karta to inn3d geforce 6600gt,...
kopciuszek:
chcialem zainstalowac asus smart doctora i to samo komunikat, ze nie moze znalezc informacji o karcie,...

Na początek dykteryjka – miałem kiedyś płytę ASUS–a, której program ASUS–a nie wykrywał.
Teraz ad rem – to co wyźej wybrałem nie jest przypadkowe. Moźe jednak sam dojdziesz dlaczego akurat te dwa kawałki są cytowane?

Co do czujnika zaś – pytanie brzmi: czy ,zgodnie ze specyfikacją – nie nVidii, ASUS–a czy czego tam jeszcze, ale ... – tego producenta karta w czujni jest wyposaźona , czy tylko wiesz, ze takie karty czujniki miewają ?

I to juź wszystko co moją watpliwość budzi.

PS.
Regułą bywa, źe jeźlei karta ma czujnik to oprogramowanie dostarczane przez producenta sprzetu – czy w plikach sterownika, czy jako odrębna aplikacja daje mozliwość odczytu danych z niego.
Rebe
Dodano
10.01.2006 14:51:22
a nie wiesz ktory programik by sie nadawal?
kopciuszek
Dodano
10.01.2006 14:49:58
Moźe masz nowszą kartę niź soft . Pewnie te programy nie znają twojej karty .
bor
Dodano
10.01.2006 14:43:14
kopciuszek
Dodano:
10.01.2006 14:24:29
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1