och ten błąd SU0013
Co prawda ten temat juź się pojawiał wiekokrotnie, ale jakoś tamte odpowiedzi mi nie pomogły, więc HELP!
Mam zainstalowanego win XP i chce na innej partycji mieć win98. XP jest na dysku C: 7GB NTFS i jest to partycja podstawowa, reszta to rozszerzona z dwoma dyskami logicznymi d: 15 GB FAT32 oraz e: 15 GB NTFs. Na c: i e: mam duźo rzeczy krórych nie chce stracić,a d: jest pusty. Oczywiście chce tego wina na d:. Problem polega na tym, źe sie pojawia komunikat:
Komunikat SU0013
Aby przeprowadzić instalację systemu Windows 98, dysk startowy
musi być partycją rozruchową MS–DOS. Jeśli dysk startowy jest
dyskiem z partycją HPFS lub NTFS, przed uruchomieniem Instalatora
naleźy utworzyć partycję rozruchową MS–DOS. Więcej informacji
na temat tworzenia partycji rozruchowej MS–DOS moźna znaleźć
w dokumentacji komputera
Co jeszcze: W fdisku widzi tylko 2 partycje główną NTFS i rozrzerzoną FAT 30GB (tak jakby oba dyski z róźnymi systemami plików połączone były w całość). Nawet jak ustawiam go jako aktywny w fdisku to nic nie daje. Powinno sie dać zrobić z tego d: dysk główny, ale poniewaź łączy go w całość z e: to troche lipa, bo nie chce stacić danych. Aha jeszcze do tego jest tak, źe w fdisku widzi te 30GB jako rozrzerzony, a jedynie tą częś z sys FAT32 jako logiczny, wiec usuwanie logicznego nic nie dale, bo i tak do rozszerzonego go dodaje.
PLEASE pomóźcie, bo pół dnia nad tym spędziłam i d..a!!
Mam zainstalowanego win XP i chce na innej partycji mieć win98. XP jest na dysku C: 7GB NTFS i jest to partycja podstawowa, reszta to rozszerzona z dwoma dyskami logicznymi d: 15 GB FAT32 oraz e: 15 GB NTFs. Na c: i e: mam duźo rzeczy krórych nie chce stracić,a d: jest pusty. Oczywiście chce tego wina na d:. Problem polega na tym, źe sie pojawia komunikat:
Komunikat SU0013
Aby przeprowadzić instalację systemu Windows 98, dysk startowy
musi być partycją rozruchową MS–DOS. Jeśli dysk startowy jest
dyskiem z partycją HPFS lub NTFS, przed uruchomieniem Instalatora
naleźy utworzyć partycję rozruchową MS–DOS. Więcej informacji
na temat tworzenia partycji rozruchowej MS–DOS moźna znaleźć
w dokumentacji komputera
Co jeszcze: W fdisku widzi tylko 2 partycje główną NTFS i rozrzerzoną FAT 30GB (tak jakby oba dyski z róźnymi systemami plików połączone były w całość). Nawet jak ustawiam go jako aktywny w fdisku to nic nie daje. Powinno sie dać zrobić z tego d: dysk główny, ale poniewaź łączy go w całość z e: to troche lipa, bo nie chce stacić danych. Aha jeszcze do tego jest tak, źe w fdisku widzi te 30GB jako rozrzerzony, a jedynie tą częś z sys FAT32 jako logiczny, wiec usuwanie logicznego nic nie dale, bo i tak do rozszerzonego go dodaje.
PLEASE pomóźcie, bo pół dnia nad tym spędziłam i d..a!!
Odpowiedzi: 3
EL NINO:... Albo utworzysz ja z czesci D: ...
Pipi_28, a zrobisz to innym niź fdisk widowsowy programem np. partition magic... ale łatwo Ci nie będzie.
Nie kombinuj bo spedzisz nad tym jeszcze tydzien i bedzie druga ***.pipi_28:PLEASE pomóźcie, bo pół dnia nad tym spędziłam i d..a!!
Musisz miec aktywna partycje podstawowa z systemem plikow FAT32. Masz NTFS. Albo utworzysz ja z czesci D:, albo poszukasz sobie w necie programu ktory pozwoli Ci mimo wszystko wykonac instalacje – boot manager (np. Bootstar)
Skoro instalator podaje
Ty zaś piszesz, źe obszar, na ktorym chcesz zainstalowac w9x to partycja
to co tu dalej wymyslac.
dysk startowy
musi być partycją rozruchową MS–DOS
Ty zaś piszesz, źe obszar, na ktorym chcesz zainstalowac w9x to partycja
rozszerzona z dwoma dyskami logicznymi
to co tu dalej wymyslac.
Strona 1 / 1