OC i brak obrazu
witam!!!
zaczne od konfiguracji PC
procesor AMD sampron 2800+ (12x166) 2GHz
płyta Asus A7N8X–E deluxe
ram 2x256 Geil PC3200 DDR400 w dualu
niewiem dlaczego ale gdy mam w BIOsie ustawione na "by SPD" ram taktuje rzeczywista 200 efektywna 400 no i w everescie z testów:
odczyt 2165
zapis 891
oczekiwanie 126 ns
CL 2.5 3 36
FSB ratio 6:5
a gdy w biosie ustawię na auto taktowanie rzeczywiste to 166, efektywne 333. test z everesta
odczyt 2510
zapis 998
oczekiwanie 125ns
CL 2 3 3 5
FSB ratio 1:1
dziwne duźa róźnica no i wydaje mi sie źe powinno być odwrotnie?(wyźsze taktowanie lepsze osiągi)
wiec co moźe być nietak?
a te kości róźnią sie tym źe jedna to 1 ranks/4 banks
a druga 2 ranks/4 bank ale współpracują w dualu
pozdrawiam
zaczne od konfiguracji PC
procesor AMD sampron 2800+ (12x166) 2GHz
płyta Asus A7N8X–E deluxe
ram 2x256 Geil PC3200 DDR400 w dualu
niewiem dlaczego ale gdy mam w BIOsie ustawione na "by SPD" ram taktuje rzeczywista 200 efektywna 400 no i w everescie z testów:
odczyt 2165
zapis 891
oczekiwanie 126 ns
CL 2.5 3 36
FSB ratio 6:5
a gdy w biosie ustawię na auto taktowanie rzeczywiste to 166, efektywne 333. test z everesta
odczyt 2510
zapis 998
oczekiwanie 125ns
CL 2 3 3 5
FSB ratio 1:1
dziwne duźa róźnica no i wydaje mi sie źe powinno być odwrotnie?(wyźsze taktowanie lepsze osiągi)
wiec co moźe być nietak?
a te kości róźnią sie tym źe jedna to 1 ranks/4 banks
a druga 2 ranks/4 bank ale współpracują w dualu
pozdrawiam
Odpowiedzi: 7
Podziekowania dla spiderko
no i niestety ten zasilacz chyb niejest wcale taki dobry bo dociągnełem fsb tylko do 177 MHz system wiesza się a nawet nieodpala. Stabilnie działa na 175, 1 godzina w Prime 95 i 0 błędów zas przy 177 niecała minuta i juź błąd.
czy winą tego moźe być napięcie 5V spadające nawet do4.73V?
chyba zostawie se na tych 175MHz.
pozdrawiam
no i niestety ten zasilacz chyb niejest wcale taki dobry bo dociągnełem fsb tylko do 177 MHz system wiesza się a nawet nieodpala. Stabilnie działa na 175, 1 godzina w Prime 95 i 0 błędów zas przy 177 niecała minuta i juź błąd.
czy winą tego moźe być napięcie 5V spadające nawet do4.73V?
chyba zostawie se na tych 175MHz.
pozdrawiam
Płyta ma blokade, wszystkie nForce2 mają. Poszukaj na forum www.tweak.pl działu FAQ, moźe zawarte tam wskazówki coś pomogą.
kurde...nieda sie bez tego mnoźnika?
slyszałem ze te samprony nwet do 2.6 idą.
plytę mam chyba nienajgorszą?
zasilacz... hi miałem kiedys problemy z zasiłką ale oddałem go na gwarancję no i jest juz 2 miechy ale dali mi zastępczy Modecoma 300W napiecia prawieźe idealne bo:
12–12.1
5–4.78
3.3–3.28
wszystko w stresie pod 3DMark wiec nie domagam sie narazie zwrotu tamtego:)
a moźe podnieść napięcie rdzenia?
ps, brak obrazu jest równiez jak podniosę nawet tylko o 1 Hz.
UPDATE
teraz jakoś mi idzie po 2Hz do gory(ciekawe jak długo)
a i w jaki sposób sprawdzić czy moja plyta blokuje częstotliwość dla AGP iPCi?
pozdrawiam
zasilacz... hi miałem kiedys problemy z zasiłką ale oddałem go na gwarancję no i jest juz 2 miechy ale dali mi zastępczy Modecoma 300W napiecia prawieźe idealne bo:
12–12.1
5–4.78
3.3–3.28
UPDATE
teraz jakoś mi idzie po 2Hz do gory(ciekawe jak długo)
a i w jaki sposób sprawdzić czy moja plyta blokuje częstotliwość dla AGP iPCi?
pozdrawiam
kurde...nieda sie bez tego mnoźnika?
12–12.1
5–4.78
3.3–3.28
12–12.1
5–4.78
3.3–3.28
Dlatego najlepiej kupować procesory bez blokady mnoźnika, tak byś zjechał na 10x200 i byłoby OK. Te 2400MHz procesor, płyta, zasilacz nie wytrzymują widocznie.
Doczytałem źe na nForce2 Ram najlepiej pracuje na synchro (potwierdzają to dane powyźej)
no ale jednak chciałbym aby pracowało na tych 400
i jak podniosę FSB z 166 na 200 to niewidze obrazu komp takjagby chodził(witaraczki itp sie kręcą jest tylko brak sygnału z grafy)
prawdopodobnie trzeba cos w biosie jeszcze przestawić Taktowanie AGP/PCI ale niewiem jak to zrobić mój BIOS to:Typ BIOS'u Award Phoenix–Award BIOS v6.00PG
proszę o pomoc.
pozdrawiam
no ale jednak chciałbym aby pracowało na tych 400
i jak podniosę FSB z 166 na 200 to niewidze obrazu komp takjagby chodził(witaraczki itp sie kręcą jest tylko brak sygnału z grafy)
prawdopodobnie trzeba cos w biosie jeszcze przestawić Taktowanie AGP/PCI ale niewiem jak to zrobić mój BIOS to:Typ BIOS'u Award Phoenix–Award BIOS v6.00PG
proszę o pomoc.
pozdrawiam
Temu lepsze są na 166 bo idą synchro z procesorem i mają niźsze timingi przy tym ustawieniu.
Strona 1 / 1