obudowa – otwarta czy nie?

Mam pytanie. Ludzie róznie mówia, a ja się zastanawiam. Czy lepiej mieć obudowę kompa otwartą czy zamknięta? Z jednej strony kusi zdjecie czesci obudowy ze wzgledu na spadek temeratury, ale z drugiej.. czy to nie jest niebezpieczne? Czy wiecej kurzu nie bedzie osiadac wtedy :?: w kompie? Jak to jest?

Odpowiedzi: 12

Otwarłem obudowe i temperatura proca spadła mi o 3–4 stopnie do poziomu 55 stopni C. Jednak było warto.
fidelio
Dodano
02.09.2005 22:48:46
Najprościej sprawdź tak i tak.

Odpal Everesta czy zobacz w biosie i sprawdź róźnice.

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=93&id=1183
JNJN
Dodano
02.09.2005 17:31:31
ogolnie rzecz ujmujac w obu przypadkach jest podobnie, ale wybor nalezy do ciebie
yankes
Dodano
02.09.2005 15:15:47
b][iPrzy otwartej obudowie nie ma wcale super chłodzenia, obudowa jest blaszana i będąc zamknięta zmiejsza powierzchnię do ochłodzenia. Przy zdjętej obudowie temperatura wokół elektroniki przybiera temperaturę otoczenia co nie zawsze jest korzystne. Blacha dobrze przewodzi ciepło i je odprowadza, stąd czasem moźna wyczuć jej ciepło przy zasilaczu. Tymbardziej trzymając komputer z otwarta obudową we wnęce jest to bez sensu gdyź drewniane biurko nie pochłania ciepła a je odbija. Obudowa powinna byc zamknięta, dbając oczywiście o porządek w jej wnętrzu. Kable spięte razem napędy nie przymocowane blisko siebie, tak aby zoptymalizować obieg powietrza :)[/i][/b]
Anonymous
Dodano
02.09.2005 01:27:18
Otwórz i sprawdź, ale napewno nie duźo, to chyba gra nie warta swieczki :wink:
Darkone
Dodano
01.09.2005 23:36:18
A wiec tak.. Dziecka nie mam, zalanie kompa odpada a przypadkowe wsuniecie reki tez odpada. Komp stoi u mnie we wnece w biurku i po bokach kompa jest obudowa biurka. Dostep tylko z tyłu i z przodu jest.

Chodzi mi o to czy otwarcie obudowy faktycznie zmniejsza temperaturę na płycie przy procku itd. Z waszych doswiadzcen o ile stopni zmniejsza się temperatura przy otwartej z jednej strony obudowie?
fidelio
Dodano
01.09.2005 23:33:47
Ja mam otwartą od 4 lat, bo boki obudowy zostały u kolegi, który potem ją sprzedał ze swoim kompem :lol: , nigdy nic w srodku nie czyściłem, temp procka około 45. :wink:
Darkone
Dodano
01.09.2005 12:43:43
Lucky:

hehe, na jedno i to samo wyjdzie ;) mam z przodu 2x coolery, pracuja na 2200 lub 2800 obrotach i wierz mi, po tygodniu kurzu jest sporo ;P

hehe, wierz mi mam z przodu 120mm leci sobie na 1200rpm, z tylu 2x80 na 1500rpm. Tylko jest maly szkopul o ktorym nie napisalem, z przodu na tym wciagajacym jest filtr przeciw pylowy–kurzowy, buda uszczelniona, wiec kurzu zassie minmalne ilosci, ostatnio czyscilem go jakies 3 miechy temu i patrzac dzis jest czysto, naprawde. a daje to dobre rezultaty bo temeratury sa niskie:
Teraz aktualnie
CPU – 35
MB – 34
HDD1 –39
HDD2 –38
HDD kieszen – 32
GPU – 49

Jest cicho i zimno :wink:
mettal
Dodano
01.09.2005 10:23:10
mettal:
Otworz obudowo i zobaczysz co sie bedzie dzialo, bedziesz mial wieczna walke z kurzem w srodku, co dla elektroniki nie jest tak samo dobre jak podwyzszona temperatura, jezeli chcesz obnizyc temp, to polecam zastosowac dwa wentylatory w budzie, jezeli masz miejsce to 120mm, jeden z przodu wciagajacy zimne powietrze, a drugi z tylu, wyciagajacy to rozgrzane.

hehe, na jedno i to samo wyjdzie ;) mam z przodu 2x coolery, pracuja na 2200 lub 2800 obrotach i wierz mi, po tygodniu kurzu jest sporo ;P
Lucky
Dodano
01.09.2005 10:15:41
Otworz obudowo i zobaczysz co sie bedzie dzialo, bedziesz mial wieczna walke z kurzem w srodku, co dla elektroniki nie jest tak samo dobre jak podwyzszona temperatura, jezeli chcesz obnizyc temp, to polecam zastosowac dwa wentylatory w budzie, jezeli masz miejsce to 120mm, jeden z przodu wciagajacy zimne powietrze, a drugi z tylu, wyciagajacy to rozgrzane.
mettal
Dodano
01.09.2005 09:44:28
Ja mam otwartą, kurzu sporo i pies często mi włazi do niej – skurczybyk kładzie pysk do środka, czasami boje się źe liźnie coś w środku. Dziecko w domu jest, ale jeszcze nie biega "luzem", tak więc u mnie obudowe czas powoli zamknąć.
spiderko
Dodano
01.09.2005 09:41:47
Witaj, zapewne niebezpieczenstwo wieksze jest bowiem dostep do elektroniki kompa sie zwieksza czyli przykladowo dziecko mogloby narobic powaznych szkod ale gdy Go nie ma lub gdy potrafisz kompa postawic w takim miejscu gdzie nikt nie bedzie mial mozliwosci przypadkowego kontaktu z wnetrzem kompa jak i ograniczysz ewentualne zalanie go tp nie widze przeszkod a co do kurzu :idea: zamknieta czy nie i tak nalezy od czasu do czasu dokonac odkurzenia jednostki z luzno lezacego w nim kurzu gdyz niestety jest on realnym zagrozeniem dla elektroniki kompa.
lackyd
Dodano
01.09.2005 08:56:26
fidelio
Dodano:
01.09.2005 02:40:06
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1