OBRAZ PŁYTKI
mam tak problem otoź mam oryginalną wersje commandosow 3 ale jak chce zrobic kopie bezpieczensta to wszystko sie dobrze nagrywa ale jak chce zagrac a gra wymaga 3cd to jak ja wsadze to wszystko na plytce sie odczytuje ale gran nie chce pojsc tylko przz jaks minutke kursor zmienia se w plytke i niby czyta a cd–rom wydaje te swoje okrzyki. nagralem to w nero i nie wim czy to win aprogramu czy nagrywaarki bo zzawsze mi wszzystkodobrze nagyrywala a teraz kilka plyt zrabanych. np.nagralem film na cd chce go u qumpla wpakowac na disk to przy kilku sekundach do konca czas wydluza sie do kilkunastu minut i niechce skopiowac. O CO tu chodzi ja potrzebuje zrobic ta kopie ale jak zrobic obraz plytki i dopiero czy jak . A jak wogole zrobic obraz plytki. pomozcie ale szybko
Odpowiedzi: 20
[quote="McScr@by"]
A ile czasu trwa skopiowanie Clonem CD 1:1?
pbartek:Stosując ten zestaw nie miałem nigdy źadnych problemów z utworzeniem kopi bezpieczenstwa płyty.
A ile czasu trwa skopiowanie Clonem CD 1:1?
moje doświadczenie z zabezpieczeniami pochodzi z tego ze mam kumpla który był swego czasu związany z cdrinfo, i zajmował sie tym tematem, a takze sam robił zabezpieczenia i potem dawał je znajomym do testowania. Jeźeli do nagrania zabezpieczonej płyty uzył wielu znanych metod to prawidłowe odczytanie umaiało zając duźo czasu (godziny), przy czym wiedziałem od autora płyty jak ustawić soft. Natomiast jeśli masz nieznane, a mocne zabezpieczenie i skanujesz np clonyXXL z włączonymi wszystkimi opcjami to samo skanowanie umie trwac znacznie dłuzej niź 20 minut.
choc moge sie mylic – to było jakiś czas temu moźe teraz soft i sprzet sa znacznie lepsze – dawno sie tym nie zajmowałem.
pozdrawiam
choc moge sie mylic – to było jakiś czas temu moźe teraz soft i sprzet sa znacznie lepsze – dawno sie tym nie zajmowałem.
pozdrawiam
Hyde :
Gra Syberia (SecuRom New v.4.85).
Kopie bezpieczeństwa zrobiłem w czasie ~ 20 min.
Profil ustawia się automatycznie ( Clony XXL + Alcoholer ), tylko zmieniłem szybkości zapisu na x 16 i to w miejwiecej takim czasie poszło.
Co do innych backup`ów to róźnie to bywa,ale generalnie czasowo zawsze się wyrobisz w 45/60 min ,jak wiesz jak do sprawy podejść.
Gra Syberia (SecuRom New v.4.85).
Kopie bezpieczeństwa zrobiłem w czasie ~ 20 min.
Profil ustawia się automatycznie ( Clony XXL + Alcoholer ), tylko zmieniłem szybkości zapisu na x 16 i to w miejwiecej takim czasie poszło.
Co do innych backup`ów to róźnie to bywa,ale generalnie czasowo zawsze się wyrobisz w 45/60 min ,jak wiesz jak do sprawy podejść.
eee, te 20 minut to zalezy od zabezpieczenia – czasem nistety musi "mulic" znacznie dłuźej...
ale przy typowych zabezpieczeniach pewnie w w iększościu przypadków mozna sie zmieścić ....
ale przy typowych zabezpieczeniach pewnie w w iększościu przypadków mozna sie zmieścić ....
W moim przypadku, jak i moich znajomych kopie bezpieczeństwa uruchamiają się normalnie po włoźeniu CD do napędów ( CD–Rom, Nagrywarka).
Nie potrzebują źadnych emulatorów czy teź innych trików.Obraz montowany w Virtual Drive teź chodzi stabilnie ( dotyczy Alcohol 120% ).
Pozatym dawno juź zrezygnowałem z Clone CD, poniewaź nie posiada odczytu struktury płyty (RMPS),a to stwarza problemy z zabezpieczeniami opartymi na werifikacji RMPS.
Podam tu jeszcze dwa ciekawe zjawiska.
1.Kiedyś utworzyłem kopie bezpieczeństwa za pomocą Clone CD + Clone Profiler 1.2 gry James Bond 007 Nightfire.
Gra instalowała się poprawnie,chodziła w miare stabilnie ale występował jeden problem.
Po "zabiciu" przeciwnika on nie padał a unosił się do góry i odlatywał :lol: .
Po wykoźystaniu Alcohol`u 120% + Alcoholera wszystko było jak naleźy.
2.Kolega chciał zrobic sobie kopie bezpieczeństwa gry Mafia (Zabezpieczenie oparte na RMPS ) .
Uźył do tego Clone CD ( nie obsługuje RMPS ) i najciekawsze źe mu się to udało, ale zmarnował z 10 płyt zanim tego dokonał.( Nagrywarka pracowała przez około 12 godzin, pasek postepu stawał na którymś z sektorów a nagrywarka "mieliła" przez pare godzin , niemogła sobie poradzić. )
Płyty po zakonczeniu nagrywania były tak gorące źe aź parzyły w paluchy.
Niestety za 3 dni nagrywarka ( LG ) się sypła i odwiedziła serwis.
Dlatego trzeba wiedzieć jak się do sprawy zabrać i jakiego softu uźywać źeby nie zrobić sobie kuku.
Dla informacji podam źe stwoźenie działającej kopi bezpieczeństwa ( 700 MB ) za pomocą :
Clony XXL ,
Alcohol 120 % ,
Alcoholer (profiler)
zajmuje mi około ~ 20 min jest to łaczny czas na wykonanie i sprawdzenie kopi.
Nie potrzebują źadnych emulatorów czy teź innych trików.Obraz montowany w Virtual Drive teź chodzi stabilnie ( dotyczy Alcohol 120% ).
Pozatym dawno juź zrezygnowałem z Clone CD, poniewaź nie posiada odczytu struktury płyty (RMPS),a to stwarza problemy z zabezpieczeniami opartymi na werifikacji RMPS.
1.Kiedyś utworzyłem kopie bezpieczeństwa za pomocą Clone CD + Clone Profiler 1.2 gry James Bond 007 Nightfire.
Gra instalowała się poprawnie,chodziła w miare stabilnie ale występował jeden problem.
2.Kolega chciał zrobic sobie kopie bezpieczeństwa gry Mafia (Zabezpieczenie oparte na RMPS ) .
Uźył do tego Clone CD ( nie obsługuje RMPS ) i najciekawsze źe mu się to udało, ale zmarnował z 10 płyt zanim tego dokonał.( Nagrywarka pracowała przez około 12 godzin, pasek postepu stawał na którymś z sektorów a nagrywarka "mieliła" przez pare godzin , niemogła sobie poradzić. )
Dlatego trzeba wiedzieć jak się do sprawy zabrać i jakiego softu uźywać źeby nie zrobić sobie kuku.
Dla informacji podam źe stwoźenie działającej kopi bezpieczeństwa ( 700 MB ) za pomocą :
Clony XXL ,
Alcohol 120 % ,
Alcoholer (profiler)
W moim przypadku, jak i moich znajomych kopie bezpieczeństwa uruchamiają się normalnie po włoźeniu CD do napędów ( CD–Rom, Nagrywarka).
Clony XXL ,
Alcohol 120 % ,
Alcoholer (profiler)
Clony XXL ,
Alcohol 120 % ,
Alcoholer (profiler)
Moim zdaniem trzeba jeszcze do tego dorzucić uruchomiony w tle CloneCD Tray lub Daemon Tools, źeby później taka kopia się uruchomiła.
Z własnego doświadczenia – przepalona płytka z SafeDiskiem 2.9 startuje mi tylko wtedy, jeśli mam Clona w Tray'u.
Z własnego doświadczenia – przepalona płytka z SafeDiskiem 2.9 startuje mi tylko wtedy, jeśli mam Clona w Tray'u.
Zgadza się MarcinX`ie :wink: .
Oczywiscie nie jest to łatwa rzecz,ale jak najbardziej moźliwa, jeźeli oczywiscie posiada się odpowiednią wiedze i odpowiedni soft.
Ktoś kto ma praktykę w tym temacie, będzie wiedział jak do sprawy podejść, i nie sprawi mu to najmniejszych problemów.
Nie obeznany user`a napewno spotka problemy po drodze i ileś tam płyt zmarnuje zanim się nauczy.
Co do nagrywarek to jeszcze raz sie powtórze
–"W moim gronie większość uźywa LG,i nie ma kłopotów z kopią zapasową.(Poniewaź, ma wiedze na ten temat i troche płyt poszło na śmietnik zanim się nauczyli odpowiednio postępować z zabezpieczeniem :) ).
Dlatego właśnie przedstawiłem te aplikacje które z mojego doświadczenia się najlepiej sprawdzają.
Są oczywiscie takźe inne progsy, ale akurat uźywając tych mam pewność źe efekt koncowy będzie taki jak naleźy.
Oczywiscie nie jest to łatwa rzecz,ale jak najbardziej moźliwa, jeźeli oczywiscie posiada się odpowiednią wiedze i odpowiedni soft.
Ktoś kto ma praktykę w tym temacie, będzie wiedział jak do sprawy podejść, i nie sprawi mu to najmniejszych problemów.
Nie obeznany user`a napewno spotka problemy po drodze i ileś tam płyt zmarnuje zanim się nauczy.
Co do nagrywarek to jeszcze raz sie powtórze
–"W moim gronie większość uźywa LG,i nie ma kłopotów z kopią zapasową.(Poniewaź, ma wiedze na ten temat i troche płyt poszło na śmietnik zanim się nauczyli odpowiednio postępować z zabezpieczeniem :) ).
Dlatego właśnie przedstawiłem te aplikacje które z mojego doświadczenia się najlepiej sprawdzają.
Są oczywiscie takźe inne progsy, ale akurat uźywając tych mam pewność źe efekt koncowy będzie taki jak naleźy.
Mars28 ma trochę racji, naprawdę trzeba się nakombinować aby ominąć najnowsze zabezpieczenia.
Nawet nie kopię 1:1 ,tyle źeby poprawnie działała.
A jak wcześniej napisałem, na cdrinfo jest wszystko co jest dostępne na ten temat.
Nawet nie kopię 1:1 ,tyle źeby poprawnie działała.
A jak wcześniej napisałem, na cdrinfo jest wszystko co jest dostępne na ten temat.
To co wyźej,tylko juź zalogowany.
Sorry.
Sorry.
mars28:Niedawno był test nagrywarek w Chip'ie (nie pamiętam w którym numerze) ale było napisane, źe źadna z (nawet z nowych) nagrywarek nie wykona działającej kopii 1:1 najnowszego SecuRom'a, a i z najnowszym SafeDisk'iem niewiele z nich sobie poradzi.
Więc najpierw zorientuj się czy nagrywarka obsłuźy ci to zabezpieczenie, które chcesz przepalić.
Hmm, mars28.
Nikt tu nie wspominał o kopi 1:1 ,a tylko i wyłącznie o działającej kopi.
Jest moźliwe skopiowanie potrzebnej nam płyty zabezpieczonej( New SecuRom v 4.xx,SafeDisc v.2.xx) i pózniejsze uruchomienie jej na komputerze.
Więc tu się z tobą niezgodze.
Mając odpowiedni soft jest to jaknajbardziej moźliwe.
Nigdy nie będzie to płyta 1:1 (bo to nie fabryka :P ).
mcscr@by:Własnie z tego co się orientuje to LG radzi sobie dobrze z zabezpieczeniami m/i(Safe Disk,SecuRom/New,LaserLock),a to są niby te najrtudniejsze.
Niedawno był test nagrywarek w Chip'ie (nie pamiętam w którym numerze) ale było napisane, źe źadna z (nawet z nowych) nagrywarek nie wykona działającej kopii 1:1 najnowszego SecuRom'a, a i z najnowszym SafeDisk'iem niewiele z nich sobie poradzi.
Więc najpierw zorientuj się czy nagrywarka obsłuźy ci to zabezpieczenie, które chcesz przepalić.
wiesz zrobilem to tak clnem xxl rozpoznalem zabezpieczenie sciagnalem profile zabezpieczen do clon cd i bylo tam zabezpieczenie secu rom *new*. i wlasnie jak sciagnalem te profile nie bylo tam secu rom *new* tylko sam secu rom i sie znowu zle nagralo kolejna plytya na straty. wiec potzrbuje teraz te profile zeby byl tam secu rom *new* :twisted: :cry: :oops: :wink: :lol: :shock: :D
i w tym clonie xxl jest napisanie ze nie odnalezniono sterownikow atapi ale to chyba nie jest bardzoi wazne wazne ze wykrylo zbezpieczenie tylko teraz ten profil
i w tym clonie xxl jest napisanie ze nie odnalezniono sterownikow atapi ale to chyba nie jest bardzoi wazne wazne ze wykrylo zbezpieczenie tylko teraz ten profil
Ehhhh,
:arrow: Clony XXL, rozpozna zabezpieczenie nośnika.
:arrow: Alcoholer, ustawi optymalne parametry pracy Alcohola 120 %.
:arrow: Alcohol 120 %,wykona kopie.
Napewno istnieją teź inne metody,ale w tym przypadku musisz mieć wszystko,bo na moje oko sobie nie poradzisz bez nich wszystkich.
:arrow: Mozesz uźyc samego alcohola 120 %,jak znasz na 100 % system zabezpieczenia i sposób postepowania z dannym zabezpieczeniem.
:arrow: Moźesz uźyc Alcohola 120 % i Clony XXL,jak wiesz jakie ustawienia wprowadzić do poprawnego nagrania.
:arrow: Samo uźycie Clony XXL i Alcoholera(Profiler) nic tu nie da, poniewaź :
:arrow: Alcoholer jest to optymizator ustawień dla Alcoholu 120 %.
:arrow: Clony XXL jest to wykrywacz zabezpieczeń.
Mysle źe jesli zapoznasz sie z działanie poszczegółnych programów to wykonasz kopie bezpieczeństwa interesujacego cię materiału.
Pozatym skoźystaj z rad kolegów i z serwisu cdrinfo.
Moim zdaniem temat został wyczerpany co to tych aplikacji,jasniej i klarowniej nie da się tego opisać.
:arrow: Clony XXL, rozpozna zabezpieczenie nośnika.
:arrow: Alcoholer, ustawi optymalne parametry pracy Alcohola 120 %.
:arrow: Alcohol 120 %,wykona kopie.
Napewno istnieją teź inne metody,ale w tym przypadku musisz mieć wszystko,bo na moje oko sobie nie poradzisz bez nich wszystkich.
:arrow: Mozesz uźyc samego alcohola 120 %,jak znasz na 100 % system zabezpieczenia i sposób postepowania z dannym zabezpieczeniem.
:arrow: Moźesz uźyc Alcohola 120 % i Clony XXL,jak wiesz jakie ustawienia wprowadzić do poprawnego nagrania.
:arrow: Samo uźycie Clony XXL i Alcoholera(Profiler) nic tu nie da, poniewaź :
:arrow: Alcoholer jest to optymizator ustawień dla Alcoholu 120 %.
:arrow: Clony XXL jest to wykrywacz zabezpieczeń.
Mysle źe jesli zapoznasz sie z działanie poszczegółnych programów to wykonasz kopie bezpieczeństwa interesujacego cię materiału.
Pozatym skoźystaj z rad kolegów i z serwisu cdrinfo.
Moim zdaniem temat został wyczerpany co to tych aplikacji,jasniej i klarowniej nie da się tego opisać.
no wiem ze tam sa rozne takie informacje ale mi to znjadz na tej stronce bo ja jakos nie moge??? prosilbym ladnie zeby mi ktos wytlumaczyl czy musze miec wszysttkie te progrmay czy wystarczy clone xxl
pbartek:dzieki ale ten soft jest sopoko a nie wystarczy mi clone cd???
A i jeszcze jak sie tym clonem XXl poslugiwac zeby zrobik kopie zapasowa oryginalnego programu
a ma ktos link do polskiej wersji tej wersji clone xxx, alcohola, itego drugiego alcohoala a nie wystarczy mi jeden program czy musze miec i alkohola i coly i jak to przegrac DOBRZE :twisted: :twisted: :twisted:
Odpowiedzi na wszystkie twoje pytania ,są opisane łopatologicznie na :
www.cdrinfo.pl
Programy w wersji pl teź tam są.
pbartek:dzieki ale ten soft jest sopoko a nie wystarczy mi clone cd???
Nie,dlatego źe nie posiada rozpoznania fizycznej sygnatury płyty (RMPS),i raczej mizerne są szanse na kopie bezpieczenstwa bazującą na(SecurRom/New,SafeDisc,LaserLock).
Update :
Czyźby Google padło :?:
dzieki ale ten soft jest sopoko a nie wystarczy mi clone cd???
A i jeszcze jak sie tym clonem XXl poslugiwac zeby zrobik kopie zapasowa oryginalnego programu
a ma ktos link do polskiej wersji tej wersji clone xxx, alcohola, itego drugiego alcohoala a nie wystarczy mi jeden program czy musze miec i alkohola i coly i jak to przegrac DOBRZE :twisted: :twisted: :twisted:
lekko wypadłem z tematu nagrywarek ostatnio – ciągle mam TEAC 16x i jest ok... ale poskładałem wiele kompów w miedzyczasie z nagrywarkami
w kazdym razie kiedyś dawno temu tylko najdrosze nagrywarki kopiowały zabezpieczenia – w czasach sprzed safe disk 2, kiedy to ceny nagrywarek wynosiły ponad 400 zł, wtedy LG wypadało fatalnie w tej kwestii, jak równieź napędy LG (CD i CDRW) LG wtedy bardzo często pracowały w trybie PIO :shock:
Potem nagrywarki zaczeły tanieć na łeb na szyje, drozsze nagrywarki (TEAC, Plextor, Yamaha, Asus) nadal obsługiwały oczywiście wszystkie zabezpieczenia, pojawiły sie teź skrajnie tanie napedy – LiteOn i LG. Wtedy to LiteOn nawet w najtańszych modelach obsługiwał wszystkie zabezpieczenia a tanie LG były do niczego. Czasy nagrywarek 32x i 40x. Co więcej nadal sie trafiało PIO.
Teraz widze źe rzeczywiście LG zaczyna sobie radzić z zabezpieczeniami. Ale na liscie nagrywarek kompatybilnych z safeDisk (http://www.cdrinfo.pl/software/lista_safedisc.php) są napędy LG które albo były drozsze albo sa to bardzo nowe napędy. Choć niedawno przyszedł kumpel w pracy który nie umiał skopiować płyty zabezpieczonev VOB ProtectCD V5, skopiowałem na to na LiteOn 48/24/48 bez problemu i pokazalem mu jak to robić. On w domu próbował na LG combo z DVD i niestety nie poszło..., finalnie pozbył sie juz tego napędy bo mu czasem otwerało tacke podczas nagrywania CD...
biorąc pod uwagę ze większość ludzi kupiło nagrywarke jakiś czas temu kiedy tak mocno potaniały, i to źe raczej kupowali tanie modele – to mam podstawy sadzic źe moga miec problem z kopiowaniem zabezpieczeń jeśli kupili LG a nie LiteOn
wiem źe to subiektywne ale ja jestem zraźony do LG i mam podstawy
Tania dobra nagrywarka na dzis to LiteOn. Warto troszkę dołozyć i kupic Asusa. TEAC to juź nie sa dobre nagrywarki niestety. Warto poczytac na cdrinfo opinii o napedach przed zakupem, nie napisza tam oczywiście TO jest złe a TAMTO dobre – ale z porównań i testów łatwo wywnioskować
Jeszcze co do zalet LG – to jest to cichy napęd, no i w serwisie wymieniaja te napędy od ręki w razie awarii – nawet dobrze nie poytaja co się dzieje – hmm
ale to moja subiektywna opinia
regardz
PS: moja opinia o flatronach jest podobna :D
w kazdym razie kiedyś dawno temu tylko najdrosze nagrywarki kopiowały zabezpieczenia – w czasach sprzed safe disk 2, kiedy to ceny nagrywarek wynosiły ponad 400 zł, wtedy LG wypadało fatalnie w tej kwestii, jak równieź napędy LG (CD i CDRW) LG wtedy bardzo często pracowały w trybie PIO :shock:
Potem nagrywarki zaczeły tanieć na łeb na szyje, drozsze nagrywarki (TEAC, Plextor, Yamaha, Asus) nadal obsługiwały oczywiście wszystkie zabezpieczenia, pojawiły sie teź skrajnie tanie napedy – LiteOn i LG. Wtedy to LiteOn nawet w najtańszych modelach obsługiwał wszystkie zabezpieczenia a tanie LG były do niczego. Czasy nagrywarek 32x i 40x. Co więcej nadal sie trafiało PIO.
Teraz widze źe rzeczywiście LG zaczyna sobie radzić z zabezpieczeniami. Ale na liscie nagrywarek kompatybilnych z safeDisk (http://www.cdrinfo.pl/software/lista_safedisc.php) są napędy LG które albo były drozsze albo sa to bardzo nowe napędy. Choć niedawno przyszedł kumpel w pracy który nie umiał skopiować płyty zabezpieczonev VOB ProtectCD V5, skopiowałem na to na LiteOn 48/24/48 bez problemu i pokazalem mu jak to robić. On w domu próbował na LG combo z DVD i niestety nie poszło..., finalnie pozbył sie juz tego napędy bo mu czasem otwerało tacke podczas nagrywania CD...
biorąc pod uwagę ze większość ludzi kupiło nagrywarke jakiś czas temu kiedy tak mocno potaniały, i to źe raczej kupowali tanie modele – to mam podstawy sadzic źe moga miec problem z kopiowaniem zabezpieczeń jeśli kupili LG a nie LiteOn
wiem źe to subiektywne ale ja jestem zraźony do LG i mam podstawy
Tania dobra nagrywarka na dzis to LiteOn. Warto troszkę dołozyć i kupic Asusa. TEAC to juź nie sa dobre nagrywarki niestety. Warto poczytac na cdrinfo opinii o napedach przed zakupem, nie napisza tam oczywiście TO jest złe a TAMTO dobre – ale z porównań i testów łatwo wywnioskować
Jeszcze co do zalet LG – to jest to cichy napęd, no i w serwisie wymieniaja te napędy od ręki w razie awarii – nawet dobrze nie poytaja co się dzieje – hmm
ale to moja subiektywna opinia
regardz
PS: moja opinia o flatronach jest podobna :D
hyde:.... – podobnie jęśli masz LG to szanse marne.
hyde :
W kwesti formalnej.
Koźystam z LG–HL–DT–ST CD–RW GCE–8520B i puki co, nie natrafiłem na jakiekolwiek problemy.
Oprócz tego pare osób w moim gronie uźywa teź nagrywarek LG i tak samo nie miało problemów.
Własnie z tego co się orientuje to LG radzi sobie dobrze z zabezpieczeniami m/i(Safe Disk,SecuRom/New,LaserLock),a to są niby te najrtudniejsze.