Obraz na TV
Napotkałem ostatnio taki problem: podłączyłem w końcu moją kartę (Gigabyte Radeon 9550) do telewizora (Grundig 21''). Jednak obraz uzyskany na TV nie w pełni pokrywa powierzchnię: w pionie pomimo regulacji, obraz zawsze ma jakby za małą rozdzielczość i nie pokrywa całej powierzchni (zostają dwa czarne paski na górze i dole), natomiast obraz w poziomie wygląda dobrze ale po przełączeniu w tryb teatralny jest przycięty w poziomie( nie widać części fragmentów po lewej i prawej części ekranu). Dodam, że filmy oglądam w trybie teatralnym i chciałbym żeby w tym trybie obraz miał prawidłowe parametry (teraz nie wygląda to tak źle, ale obraz jest lekko zniekształcony : rozciągnięty w poziomie i skrócony w pionie). Regulacja suwakami w sterowniku -> właściwości tv tego nie naprawia niestety. Z chęcią usłyszę każdą sugestię. Pozdrowienia.
Odpowiedzi: 4
Mam podobny problem, więc podepnę się do tematu.
Kupiłem sobie Ge 8600GTS i nie mogę sobie poradzić z nowym panelem nvidia. Mianowicie wcześniej posiadałem radeona i w panelu byla opcja wyświetlania na tv trybu teatralnego bodajże co sprawiało, że gdy włączałem film na kompie nawet przy małym oknie w monitorze to na tv włączał się pełny ekran z filmem.
Jak to ustawić w panelu nvidia?
Do oglądania używam Subedita+ffdshow, ustawienia w sterowniku tryb teatralny - obraz z okienka na monitorze jest na pełnym ekranie na telewizorze, na monitorze można normalnie pracować. W tym trybie niestety, żadne regulację nie chodzą, ale nawet w zwykłym trybie nie mogę obrazu idealnie wyregulować aby wypełnił dobrze cały ekran telewizora. Rozszerzanie w programie raczej nie wchodzi w grę z racji na tryb teatralny ( na tym akurat mi zależy, bo ktoś na monitorze przy zwykłej częstości odświeżania może pracować).
Ja mam ta sama karte graf. Poklikaj troche w zakładce Ekrany tam są takie ustawienia jak pion i poziom szerokość , wysokośc itp...- i program do oglądania filmów tez bym sprawdził może tam możesz poszeżyć lub rozcziągnąć ekran?!
PS:Swoją drogą to film z kompa na tv? nawet najsłabszy monitor lepiej ci odzwierciedli kolory i ostrość... niż jakiś tam tv
Jakiego programu używasz do ogłądania filmów?
Strona 1 / 1
[quote=Grzassman]Jak to ustawić w panelu nvidia?[/quote] Jak już masz ustwaione wyświetlanie obrazu na obu ekranach to w panelu nvidii w sekcji [b]wideo i telewizja[/b] kliknij w [b]modyfikuj opcje wideo pełnoekranowego[/b] a tam zaznacz [b]pokaż również w trybie pełnoekranowym na :[/b] i wybierz TV.