O netbusie i skanowaniu
Pytanie nie o XP, chociaź teź go uźywam, ale z ciekawości. Skanuję sieć za pomocą programu WS PingProback w poszukiwaniu np. otwartych portów 12345 – na nich działa netbus. Kiedy wpisuję jakiś zakres IP wyświetla się po chwili cała masa tych z rzekomo otwartym portem 12345. Wychodziłoby na to, źe netbus jest we wszystkich, a przecieź to nieprawda. Pytanie: skąd tyle otwartych portów 12345, jakie programy ten port wykorzytsują, który port nie jest wykorzystywany do źadnych funkcji i jak zmodyfikować serwer netbusa, źeby działał potem na porcie wskazanym przeze Mnie? .......Zaznaczam, źe pytanie zadaję wyłącznie w celach informacyjnych i źe nie wiąźe się z tym konkretna próba nieautoryzowanego dostępu do jakiegoś komputera. Korzystam z komputera od nie tak dawna i ta tematyka jest po prostu interesująca.
>
>
Dopisane 26 stycznia2003: widzę, źe do niektórych nie dotarło. To było wiadome od początku, ale niektórzy widać nie rozumieją po polsku. Nic Mnie to nie obchodzi, ale mimo to powtarzam: nie zajmuję się włamaniami. Chcę to po prostu wiedzieć ze względów praktycznych. Od choćby źeby wiedzieć, czy jeśli przeskanuję swój adres IP i znajdę tam port 12345, to jaki proces ten port wykorzystuje. Bo nie jest to netbus – sprawdzałem ręcznie.
>
>
Dopisane 26 stycznia2003: widzę, źe do niektórych nie dotarło. To było wiadome od początku, ale niektórzy widać nie rozumieją po polsku. Nic Mnie to nie obchodzi, ale mimo to powtarzam: nie zajmuję się włamaniami. Chcę to po prostu wiedzieć ze względów praktycznych. Od choćby źeby wiedzieć, czy jeśli przeskanuję swój adres IP i znajdę tam port 12345, to jaki proces ten port wykorzystuje. Bo nie jest to netbus – sprawdzałem ręcznie.
Odpowiedzi: 5
A prbówałeś czymś innym skanować np. PotrScan v1.1
Fajnie, źe wreszcie ktoś odpowiedział. Szkoda, źe tak mało. Więc jeśli coś kolego wiesz moźe napisałbyś jak zmodyfikować serwer, źeby działał na wyznaczonym przeze Mnie porcie, np. jakimś nieuźywanym. I drugie pytanie: kiedy skanuję sieć wpisuję zakres powiedzmy 1000 adresów i okazuje się, źe conajmniej 100 czy 200 ma otwarty port 12345. To przecieź nie serwery netbusa. Więc co?
Prosze bardzo..
Port/Protokol/Program(znaczenie)
12345/TCP/NetBus 1.53/1.60/1.70
12345//GabanBus
12345//Pie Bill
12345//X–Bill
12345//GabanBus
12345//Pie Bill
12345//X–Bill
Prosze bardzo..
12345//GabanBus
12345//Pie Bill
12345//X–Bill
12345//GabanBus
12345//Pie Bill
12345//X–Bill
Po raz ostatni prosze Was o zachowanie kultury.
Usunelam posty krotko mowiac nie na temat, wlasciwie powinnam zrobic to od razu.
Tu piszcie na temat, a swoje poglady na pw.
Usunelam posty krotko mowiac nie na temat, wlasciwie powinnam zrobic to od razu.
Tu piszcie na temat, a swoje poglady na pw.
Strona 1 / 1