NUKE a Firewall
Czy jeźeli mam na swoim Firewall'u zablokowany IP osoby która mnie chce zNUKE'ować, to ta osoba jest w stanie mnie zNUKE'ować czy NUKE tez są zatrzymywane przez Firewall'a?
POZDRAWIAM
POZDRAWIAM
Odpowiedzi: 2
Dzieki za wyczerpującą odpowiedz bardzo mi pomogla. Dzieki jeszcze raz. :):):)
pozdrawiam
pozdrawiam
na ataki tego typu blokuje się porty a nie konkretne osoby!
Jeśli masz ZoneAlarm, to zablokuj wszystkie porty, jeśli jakiś program będzie potrzebował konkretnego portu to dostaniesz pytanie czy na to zezwalasz.
Jeśli jakiś program z folderu windowsa, albo ktoś z internetu będzie chciał się łączyć na portach 135, 139 to blokuj na amen
Moje ustawienia w ZA:
nie blokowane porty:21, 80, 411, 417, 431, 888, 1000–4999, 5001–65535
TCP+UDP+incoming+outgoing
Jeśli zezwolisz windowsowi na dostęp do internetu na portach 135 albo 139 to zawsze będziesz atakowany bo głupi windows nasłuch.uje jawnie na tych portach
Uruchom
albo lepiej (wygodniej) z programem TCP View
nasłuch.uje bo bez kropki widać "szarik"
Jeśli masz ZoneAlarm, to zablokuj wszystkie porty, jeśli jakiś program będzie potrzebował konkretnego portu to dostaniesz pytanie czy na to zezwalasz.
Jeśli jakiś program z folderu windowsa, albo ktoś z internetu będzie chciał się łączyć na portach 135, 139 to blokuj na amen
Moje ustawienia w ZA:
nie blokowane porty:21, 80, 411, 417, 431, 888, 1000–4999, 5001–65535
TCP+UDP+incoming+outgoing
Jeśli zezwolisz windowsowi na dostęp do internetu na portach 135 albo 139 to zawsze będziesz atakowany bo głupi windows nasłuch.uje jawnie na tych portach
Uruchom
w konsoli i sprawdz czy nie masz przypadkiem trojanów – łatwo je poznać po tym, źe w tabeli połączeń widnieje "listening" – najpopularniejsze porty trojanów to 1243 i 12345netstat –a –n
albo lepiej (wygodniej) z programem TCP View
nasłuch.uje bo bez kropki widać "szarik"
Strona 1 / 1