NTFS , prawa do plików i świeźy Windows :–)

Witam ,

pare dni temu pisałem o swoim problemie ze zbyt długo wczytującym się Windowsem , nic nie poradziłem więc zrobiłem reinstalkę. Postanowiłem , źe będe od samego początku korzystał w Windowsa "jak Pan Bóg przykazał". Po zainstalowaniu zatem odrazu załoźyłem uźytkownika Administratora razem ze zwykłymi uźytkownikami. Poinstalowałem oprogramowanie na Administratorze i... zaczęły się małe problemy. Opiszę na przykładzie Winampa. Po zainstalowaniu na administratorze loguję się jako zwykły user – winamp się wywala po paru sekundach. Przełączam się na konto admina , nadaje katalogowi tam gdzie jest winamp pełne prawa zapisu/odczytu/modyfikacji dla zwykłego uźytkownika – loguję się raz jeszcze na zwykłego uźytkownika – wszystko chodzi jak trzeba. Czy teraz mając NTFS muszę się przygotować na to , źe niektóre aplikacje będą miały problemy z prawami dostępu i będę musiał te prawa odpowiednio nadawać, czy moźe świeźo po instalacji juź zdąźyłem coś popsuć i nie powinno się dziać z Winampem tak jak wspomniałem? Tak się teź dzieje z kilkoma (ale nie wszystkimi) aplikacjami (np. BS Player) Proszę o jakieś porady i wskazówki.

Pozdrawiam
Wojtek.

Odpowiedzi: 4

Co do kontz ograniczeniami w WinXP: rzecz dobra ale nie za bardzo. I tak wiekszość opcji dotyczących pracy z programami musisz ustawić z konta admina.. Winamp5 odmawia pracy na domyślnych ustawieniach zabezpieczeń na partycji NTFS. Ja osobiście pracuje na koncie z prawami administratora, konto o nazwie "administrator" mam wyłączone a dzieciak jest mocno " w systemie ograniczony". Całość macierzy to NTFS i jakoś to sobie idzie..Jedyny powaźniejszy problem jaki mnie dotyczył to gra SIMS 2 niedziałająca u dziecka. Poza tym jest wszysko OK.
leon1313
Dodano
16.01.2005 16:08:30
Moźna pracować na koncie administratora, a w szablonach administracyjnych dajesz: odmawa logowania z sieci i ustawiasz tam konta administratora ;)
W linuksie na upartego tez moźna siedzieć na root'cie :P
Anonymous
Dodano
16.01.2005 12:03:56
Bobi_robert:
Niech konto wbudowane administratora sobie bedzie i do niego zagladaj w awaryjnych sytuacjach, ale innym kontom daj uprawnienia administratorskie
Kwestii wybiorczosci nie potrafie wytłumaczyć

Przeczytalem swego czasu opinie (kilka opinii) , ze wlasnie na codzien sie powinno pracowac na kontach z uprawnieniami uzytkownika, a nie na uprawnieniach administratorskich. W pracy na Linuskie na konto administratorskie zagladam "okazyjnie" , jak trzeba cos do(od)instalowac , zmienic itp...

Czy jestes w 100% przekonany, ze w Windowsie XP praca na koncie z uprawnieniami administratorskimi jak rowniez praca z uprawnieniami zwyklego usera na codzien niesie takie same zagrozenia dla systemu?

Pozdrawiam
WS
ederlezi
Dodano
16.01.2005 12:01:04
Niech konto wbudowane administratora sobie bedzie i do niego zagladaj w awaryjnych sytuacjach, ale innym kontom daj uprawnienia administratorskie
Kwestii wybiorczosci nie potrafie wytłumaczyć
Bobi
Dodano
16.01.2005 09:22:20
ederlezi
Dodano:
16.01.2005 00:59:39
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1