NTFS – jak usunąć pliki pod DOS z partycji NTFS...POMOCY

witam serdecznie...
mam ogromny problem, otoz moj XP jest zaistalowany na partycji NTFS...i pojawia sie problem...mam wazne dane na dysku i nie chce ich stracic a musze przeinstalowac winde...jak dostac sie z dyskietki startowej na NTFS'a aby usunąć pliki ??
P.S. jak mialem FAT32 to uruchamialem z dyskietki startowej, odpalalem Norton Commender i jechalem z koksem...a tu wielka KUPA....PLEASE SPECE POMOZCIE

Odpowiedzi: 9

Generalnie alternatywa sa tu wszelkie plytki Live czyli systemy uruchamiane z plyty. Ze swojej strony dla Windowsa polecam Win PE albo Hiren's Boot CD – obie zawieraja menedzery plikow i obsluguja NTFS.
Dodatkowo Win PE ma tez Nero wiec mozna od razu sobie wypalic dane, ktore chce sie ochronic przed utrata.
BeteNoire
Dodano
25.09.2004 18:36:21
Alternatywa: Knoppix. Jest to dystrybucja linuksa uruchamiana bezpośrednio z płyty CD, czyli nie trzeba jej instalować na HD. Po uruchomieniu takiego Knoppiksa masz dostęp do Twojego dysku, jak równieź do sieci, zatem moźesz bez problemu przekopiować swoje dane np. na jakiś serwer. Najwaźniejsze: Knoppix STD obsługuje niemalźe wszystkie znane formaty plików, czyli: NTFS, FAT 16, FAT 32, ext2, ext3, reiserFS, itp. Jest darmowy i moźna go ściągnąć ze strony http://knoppix.7thguard.net/ Posiada pulpit graficzny podobny do windowsa xp i wiele narzędzi i programów, w tym do odzyskiwania danych i formatowania.
Toonel
Dodano
25.09.2004 02:38:14
witam, moźesz jeszcze ściagnąc program "ntfs reader" i zgrać nim wszystkie potrzebne rzeczy na inną partycje... później format i ok...
link do NTFSreader:
http://www.ntfs.com/products.htm

–program ten jest freeware, jednak działa bardzo wolno, do tego ucina nazwy plików (np. "renilpsdos.exe" zmienia na "renil~1.exe", na szczęście program zostawia orginalne nazwy plików w dokumencie textowym...

...jak nie masz miejsca na innych partycjach to jest jeszcze inna lepsz metoda, a mianowicie: zainstaluj program "Power Quest, Partition Magic 8" i poprostu konwertuj dysk c z "NTFS" na "FAT32", ja tak zrobiłem i spox :–)

...jeszcze inny sposób: weź zanieś dysk do kolegi który ma zainstalowany windows 2000, albo XP... podłacz do niego dysk i pod jego windowsem pousówaj co trzeba i pokopiuj :–) –bardzo dobra metoda, jak sie nie ma "PQ magic" :–)
Renilps
Dodano
24.09.2004 12:48:23
sobi3r:
w konsoli XP'ka mozna usuwac tylko pliki i katalogi z katalogu winows
Domyslnie tak, ale to akurat mozna zmienic.
W zabezpieczeniach w Zasadach lokalnych a pozniej odpowiednia komenda w konsoli.

Update:
za dlugo faje palilem i Seeker komende naskrobal. Sama komenda to pikus. Wczesniej zmiana w zabezpieczeniach :wink: .
EL NINO
Dodano
22.09.2004 01:15:27
sapero:
postaraj się o windowsa na drógiej partycji. Zaloguj się w nim i wtedy moźesz spokojnie grzebać na partycji C – włącznie ze 100% skopiowaniem całego folderu windows :) ja tak mam zrobiony backup całego systemu z dysku C (działający windows nie pozwoli na odczyt m.in. plików rejestru w /system32/config) i w razie erroru uruchamiam się na drógim windowsie, usuwam 3 foldery z C i rozpakowuję w ich miejsce zipa z dwudniowym windowsem 8)

No nie wiem , nie wiem , wszak napisał źe :
otoz moj XP jest zaistalowany na partycji NTFS

sobi3r:
apropo...w konsoli XP'ka mozna usuwac tylko pliki i katalogi z katalogu winows a mnie chodzi o to abym mial dostep do calego dysku

wpisujesz set AllowAllPaths = TRUE
i hulasz po całym , znaczy delektujesz,.. tfu... deletujesz co Ci tam podejdzie pod klawikord
Seeker
Dodano
22.09.2004 01:10:36
postaraj się o windowsa na drógiej partycji. Zaloguj się w nim i wtedy moźesz spokojnie grzebać na partycji C – włącznie ze 100% skopiowaniem całego folderu windows :) ja tak mam zrobiony backup całego systemu z dysku C (działający windows nie pozwoli na odczyt m.in. plików rejestru w /system32/config) i w razie erroru uruchamiam się na drógim windowsie, usuwam 3 foldery z C i rozpakowuję w ich miejsce zipa z dwudniowym windowsem 8)
sapero
Dodano
21.09.2004 21:37:52
dotychczas robilem tak ze usowalem katalog windows i inne katalogi systemowe zostawiajac tylko potrzebne rzeczy...i chce tak zrobic i tym razem..tylko nie moge wejsc na partycje NTFS...
apropo...w konsoli XP'ka mozna usuwac tylko pliki i katalogi z katalogu winows a mnie chodzi o to abym mial dostep do calego dysku...
sobi3r
Dodano
21.09.2004 19:41:56
sobi3r:
witam serdecznie...
mam ogromny problem, otoz moj XP jest zaistalowany na partycji NTFS...i pojawia sie problem...mam wazne dane na dysku i nie chce ich stracic a musze przeinstalowac winde...jak dostac sie z dyskietki startowej na NTFS'a aby usunąć pliki ??
P.S. jak mialem FAT32 to uruchamialem z dyskietki startowej, odpalalem Norton Commender i jechalem z koksem...a tu wielka KUPA....PLEASE SPECE POMOZCIE

Czytam i pisanego nie rozumiem.
Jeśli chcesz je skopiować lub odczytać to moźesz skorzystać np. z rady EL NINO, no moźe nie z polecenia del.
Jeśli chcesz je tylko skasowac, to nie rozumiem po co napisałeś posta – przecieź w trakcie instalacji moźesz skasować i na nowo sformatować partycje.
ho66it
Dodano
21.09.2004 15:48:19
Uruchamiasz komputer z plyty XP, logujesz sie do konsoli odzyskiwania i masz mozliwosc usuwania plikow poleceniem "del" podajac sciezke do pliku.
EL NINO
Dodano
21.09.2004 01:10:37
sobi3r
Dodano:
21.09.2004 00:55:03
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1