NTFS i FAT 32?????

Mam 2 partycje 1–9GB 2–6GB. Chce zainstalować WinXP, z tym źe nie wiem czy uźyć NTFS czy pozostawić FAT32. Czy gdybym chciał powrócić kiedyś do Win98 usuwając Xp nie ma problemu ze zmienieniem NTFS na FAT32 i czy w razie problemów z XP moźna dotrzeć do partycji NTFS z dyskietki startowej?

Soory jeśli moje pytania są dal niektórych zbyt lamerskie.

Odpowiedzi: 4

uwazam ze sys. plikow NTFS nie jest potrzebny przecietnemu uzytkownikowi komputera ,nie wykorzysta sie jego calych mozliwosci – natomiast jest dobrym systemem plikow jezeli jest sie w duzej sieci komputerowej , badz jezeli sie posiada firme,gdzie na kompie sa zawarte bardzo wazne dane i nie chce sie zeby np. jakis intruz je przegladal...
B3T0N
Dodano
12.10.2002 17:46:30
Dark Angel:
I chyba istnieje tez mozliwosc ze tą konwesje da sie zastosowac w sposub odwrotny czyli z NTFS –> FAT32

P.S
Polecam do tych operacji program Partition Magic

Nie da się przeprowadzić konwercji NTFS na FAT32 za pomocą standartowych narzędzi Windows. PM nie zawsze radzi sobie z konwertowaniem partycji systemowej.
Moim zdaniem NTFS jest lepszy Windows chodzi na nim lepiej (stabilniej), moźna określać prawa dostępu, ma mniejsze klastry, ma opcję kompresji danych. NTFS jest jednak troszkę wolniejszy od FAT32, dlatego polecam partycję systemową NTFS, a drugą FAT32.
leopold
Dodano
12.10.2002 14:47:13
NTFS umoźliwia ci większe bezpieczenstwo plików,ochrone i,t,d.Ja radził bym zostać przy Fat32.

Konwersja FAT/32 –> NTFS wyglada nastepujaca:

W Command Prompt wpisz:
convert X: /fs:ntfs (gdzie X to litera dysku/partycji, który(a) ma ulec konwersji)
Więcej opcji uzyskasz po wpisaniu: convert /?
I chyba istnieje tez mozliwosc ze tą konwesje da sie zastosowac w sposub odwrotny czyli z NTFS –> FAT32

P.S
Polecam do tych operacji program Partition Magic
Dark Angel
Dodano
12.10.2002 14:06:22
Z powrotem z ntfs na fat32 nie będzie problemu. Moźna albo skasować partycje i załoźyć je jeszcze raz w fat32, lub uźywając programu który przeformatuje partycje. Z dyskietki startowej od win98 nie dotrzesz do partycji ntfs.
W ntfs masz większe bezpieczeństwo danych, skoro będziesz miał tylko jeden system to moźesz sobie zrobić ntfs na obu partycjach, ale jak pójdzesz z dyskiem do qmpla który ma win98 to qpa. Jego system nie będzie widział dysku. Tak więc radzę choć jedną partycję zostawić fat32.

Ja mam 2x fat32, jakoś nie mogłem się przekonać do nowego systemu plików.
SLAY3R
Dodano
12.10.2002 13:57:24
smasher7
Dodano:
12.10.2002 13:02:32
Komentarzy:
4
Strona 2 / 2