NTFS –do d...
NTFS jst bardzo wolny.Okropnie.Przy bardzo zaawansowanych operacjach dyzkowych jak np montowanie video na kompie ntfs to gówno.Na samym starcie system ładuje sie do ramu i zajmuje 32 MB!!!!!
Odpowiedzi: 19
Aha.Ja ci powiem swoje zdanie.Dla mnie FAT32 jest leszpy od NTFS.Poniewaź cały komp szybciej chodzi.Jak będziesz miał NTFS i kiedyś zmienisz zdanie źe chcesz windowsa 98 to czeka cię duźo czasu przy formatowniu dysku.Zaleźy jaka pojemność.Ja miałem winaXp i FAT32 i wszystko chodziło szybciej.Nawet internet:)
POzdrawiam:):)
POzdrawiam:):)
Z tego co tu czytam to widze, ze 80% uzytkownikow WinXP wogole nie wie co to jest pomoc w windows! W pomocy wszystko na temat partycji NTFS jest napisane. NTFS wcale nie jest wolny, to komp wymaga odpowiedniej konfiguracji w zaleznosci od potrzeb. FAT32 ma zasadnicza wade, nie da sie na takiej partycji zapisac pliku wiekszego niz 4GB co dla mnie jest nie do przyjecia.
Jesli chodzi o partycje NTFS to czym wiekszy jest jej romiar i wiecej na niej plikow tym wiekszy jest rozmiar tablicy MFT zawartej na niej i tym samym potrzeba wiecej czasu na wprowadzanie w niej zmian czy szukanie kolejnych danych do odczytu. Jednak zmieniajac odpowiednie ustawienia mozna znacznie przyspieszyc jej prace. Po pierwsze koniecznie trzeba wylaczyc indeksowanie plikow na takiej partycji tak jak to ktos juz wyzej wspomnial.
Jesli chesz moge podeslac ci na poczte program "CustomizerXP", którym mozesz zaznaczyc jeszcze dwa ustawienia ktore radykalnie zwiekszaja szybkosc pracy partycji NTFS, te dwa ustawienia, ktore nalezy zaznaczyc (wlaczyc) to: "Optimize Disk Cache Size" oraz "Disable NTFS Last Acces Time". U mnie po ich zastosowaniu dysk potrafi kopiowac pliki o rozmiarze 1.2GB w ciagu 60 sekund. To wiecej niz gwarantuje producent dysku.
Jest jeszcze kilka ustawien partycji, ktore maja wplyw na predkosc jej pracy i zarazem na bezpieczenstwo danych, jednak nie bede ich tu przytaczal gdyz to temat dosc spory i nie nadaje sie do krotkiej odpowiedzi.
Pozdrawiam :wink:
Jesli chodzi o partycje NTFS to czym wiekszy jest jej romiar i wiecej na niej plikow tym wiekszy jest rozmiar tablicy MFT zawartej na niej i tym samym potrzeba wiecej czasu na wprowadzanie w niej zmian czy szukanie kolejnych danych do odczytu. Jednak zmieniajac odpowiednie ustawienia mozna znacznie przyspieszyc jej prace. Po pierwsze koniecznie trzeba wylaczyc indeksowanie plikow na takiej partycji tak jak to ktos juz wyzej wspomnial.
Jesli chesz moge podeslac ci na poczte program "CustomizerXP", którym mozesz zaznaczyc jeszcze dwa ustawienia ktore radykalnie zwiekszaja szybkosc pracy partycji NTFS, te dwa ustawienia, ktore nalezy zaznaczyc (wlaczyc) to: "Optimize Disk Cache Size" oraz "Disable NTFS Last Acces Time". U mnie po ich zastosowaniu dysk potrafi kopiowac pliki o rozmiarze 1.2GB w ciagu 60 sekund. To wiecej niz gwarantuje producent dysku.
Jest jeszcze kilka ustawien partycji, ktore maja wplyw na predkosc jej pracy i zarazem na bezpieczenstwo danych, jednak nie bede ich tu przytaczal gdyz to temat dosc spory i nie nadaje sie do krotkiej odpowiedzi.
Pozdrawiam :wink:
B3T0N:heh wiem ze WC jest najlepszym wyjsciem – kommpletuje je dopiero :( – dopiero zakupilem w discotechu chlodnice , a po swietach zamawiam blok hmmm...... tylko nie wiem jeszcze jaki :( zastanawiam sie czy nie nad Miko – w miare tanie to – 70 zl , pozatym pompke to na pewno nie aquela czy aquaszuta lecz echeima – drogie to cholerstwo , ale tu sie placi za jakosc .....
Jak to dobrze ze moj PIII 866 radzi sobie na samym radiatorku – wiatraczek wlacza sie raczej bardzo sporadycznie... raz na kilka dni
jakby sie okazalo ze ktos poza mna ma jeszcze tak zabytkowy procek to polecam ten program:
http://www.almico.com/speedfan.php
alajkumm:mam szybki dysk 7200 obrotów, 256Mb ramu, procek celeron 633 przetaktowany na 790Mhz, i XP rezerwuje sobie 124Mb ramu dopiero reszta ramu pozostaje do dyspozycji programów i gier,
3D Studio Max 4 muli mi niesamowicie a pod win 98 chodzi rewelacyjnie! Inna sprawa to bezpieczeństwo przy NTFS jak wspomniał SLAJ3R coś kosztem czegoś! :( :(
Ty chyba niepowazny jestes....
po pierwsze: pamiec to u ciebie tragedia jest, nie dosc ze jest jej malo to jeszcze wykorzystujesz do obrobki wideo czy tez grafiki 3d z czym mam na codzien doczynienie i mowisz ze ci komp wolno chodzi...
po drugie: celeron@790mhz to nie rewelacja i w obliczeniach to wola tylko o wymiane na P4min lub A1600+ w zwyz....
po 3: sam piszesz ze reszte ramu czyli 132MB pozostaje na giery czy progsy i co ty myslisz ze co to jest za wielkosc?? mozna z tym jedynie sobie winampa/tetrisa odpalic nie mowiac juz o DTP/CAD:)))
a by ci szybko max chodzil to lepiej na twoim miejscu bym rozejzal sie za dobra karta do tego typu rzeczy (np. Wildcat III :wink: a nie narzekac ze ntfs jest beznadziejny...poza tym 98 to szyderstwo o czym nie bede pisal bo szkoda mi slow i nerwow piszac na temat tego systemu...XP jest procz W2003 najlepszy jak sie go dopiesci a nie ze sie nic nie chce odpalac czy cos w tym stylu nie znajac systemu...wiekszosc pisze nie wie o czym i textu tego tupu proponuje najpierw przemyslec/wcisnac przycisk szukaj/poczytac cokolwiek by miec jakies pojecie o tym co sie pisze....ntfs to bezpieczenstwo a nie szybkosc jak tego nie wiesz to juz twoj problem....az mi ulzylo:)))))
Ale moźe, aby lepiej obsługiwała standardy typu agp, proca, itd, ntfs kładzie na łopatki fat32 pod wzgłęde bezpieczeństwa, ale wydajność to jest róźnie :D
Lezio111:Ty mnie czasem zadziwiasz :D do głowy i nie przyszło o płytce gównej :) No ale w soomie przy wymianie proca trza wymienić płyte. :)
1)przy wymianie proca wcale nie trzeba wymieniac plyty jesli owa obsluguje nowego procka
2)ntfs jest rzeczywiscie do du**
ja tam uzywam fat32 i jest oki
co wy wszyscy z tym ntfs'em?
co do tego "bezpieczenstwa" to polemizowal bym
wolne chodzenie kompa na starym sprzecie nie musi byc i chyba nie jest w opisywanym przypadku wina ntfs tylko samego winXP ktory jest zasobozerny. zreszta zmien sobie sytem plikow w winXP na fat32 i zobacz czy przyspieszy – watpie
jeszcze rada – wylacz indeksowanie dysku – bo to spowalnia (na fat nie ma tego)– wylaczysz to we wlasciwosciach kazdego dysku
a underclocking – slyszalem ze ludzie kupuja ktores celerony – chyba 1800 i puszczaja je na serverach bez wiatraka – to tak jak masz komp/server w pokoju gdzie np. spisz
regards
jeszcze rada – wylacz indeksowanie dysku – bo to spowalnia (na fat nie ma tego)– wylaczysz to we wlasciwosciach kazdego dysku
a underclocking – slyszalem ze ludzie kupuja ktores celerony – chyba 1800 i puszczaja je na serverach bez wiatraka – to tak jak masz komp/server w pokoju gdzie np. spisz
regards
Ja mam Windows xp pro NTFS i wszystko chodzi wolno mimo ze mam nowego kompa.
heh wiem ze WC jest najlepszym wyjsciem – kommpletuje je dopiero :( – dopiero zakupilem w discotechu chlodnice , a po swietach zamawiam blok hmmm...... tylko nie wiem jeszcze jaki :( zastanawiam sie czy nie nad Miko – w miare tanie to – 70 zl , pozatym pompke to na pewno nie aquela czy aquaszuta lecz echeima – drogie to cholerstwo , ale tu sie placi za jakosc .....
Underclocking, a po kiego wala? Slyszales o czyms co nazywas sie Water Cooling? :roll:B3T0N:podobnie jest u mnie : mam athlona 1600+ i go........odkrecilem – puscilem go na 100MHz nic roznicy nie odczulem , a komp cicho mi teraz chodzi – faktycznie teraz to niewiele co mozna zobaczyc spadku czy wzrostu wydajnosci przy takich taktowaniach procesorow w dzisiejszych komputerach , choc w niektorych momentach (chodzi tu generalnie o gry i benchmarki) to wydajnosc jest zauwazalna :D
podobnie jest u mnie : mam athlona 1600+ i go........odkrecilem – puscilem go na 100MHz nic roznicy nie odczulem , a komp cicho mi teraz chodzi – faktycznie teraz to niewiele co mozna zobaczyc spadku czy wzrostu wydajnosci przy takich taktowaniach procesorow w dzisiejszych komputerach , choc w niektorych momentach (chodzi tu generalnie o gry i benchmarki) to wydajnosc jest zauwazalna :D
w pewnym momencie, po osiagnieciu jakiegos poziomu wydajnosci sprzetu, nie sposob zauwazyc roznicy szybkosci dzialania systemu postawionego na fat32 czy ntfs.
na shuttlu ak31 i duronie 850 widzialem spora roznice szybkosci, na gigabycie 7va i athlonie 1600 –zadnej roznicy. moze jakis benchmark ujawni roznice szybkosci, lecz komputer ma dzialac wydajnie STABILNIE i BEZPIECZNIE , a nie tylko objawiac sie wynikami testow.
na shuttlu ak31 i duronie 850 widzialem spora roznice szybkosci, na gigabycie 7va i athlonie 1600 –zadnej roznicy. moze jakis benchmark ujawni roznice szybkosci, lecz komputer ma dzialac wydajnie STABILNIE i BEZPIECZNIE , a nie tylko objawiac sie wynikami testow.
w pewnym momencie, po osiagnieciu jakiegos poziomu wydajnosci sprzetu, nie sposob zauwazyc roznicy szybkosci dzialania systemu postawionego na fat32 czy ntfs.
mam szybki dysk 7200 obrotów, 256Mb ramu, procek celeron 633 przetaktowany na 790Mhz, i XP rezerwuje sobie 124Mb ramu dopiero reszta ramu pozostaje do dyspozycji programów i gier,
3D Studio Max 4 muli mi niesamowicie a pod win 98 chodzi rewelacyjnie! Inna sprawa to bezpieczeństwo przy NTFS jak wspomniał SLAJ3R coś kosztem czegoś! :( :(
Ty mnie czasem zadziwiasz :D do głowy i nie przyszło o płytce gównej :) No ale w soomie przy wymianie proca trza wymienić płyte. :)
Lezio111 : tak ladnie ci szla ta wyliczanka, czemu pominales plyte glowna? Czy wedlug ciebie ona nie ma wplywu na przesylowosc, czy chodzilo Ci o to ze gdybys dodal do tej listy jeszcze dobra plytke to wtedy ntfs chodzilby jak Ferrari? :D :D
Parę rad aby mtfs chodził jak porshe:
:arrow: Kup duuźo ramu (o ile nie masz jego duźo)
:arrow: Kup szybki dysk
:arrow: Jak masz słaby proc to będzie trochę wolniej chodziło :(
Takrze inwestować trza dla bezpieczeństwa. Inaczej będzie plik wymiany zasówał full parą :)
:arrow: Kup duuźo ramu (o ile nie masz jego duźo)
:arrow: Kup szybki dysk
:arrow: Jak masz słaby proc to będzie trochę wolniej chodziło :(
Takrze inwestować trza dla bezpieczeństwa. Inaczej będzie plik wymiany zasówał full parą :)
NTFS daje większe bezpieczeństwo danych, niestety kaźda operacja na plikach zapisywana jest w specjalnym dzienniku, który moźe zajmować w pamięci nawet kilkadziesiąt MB, ale nie w tym leźy chyba kwestia szybkości partycji ntfs, jak chcesz mieć większą wydajność to kup szybszy dysk.
Strona 1 / 1