ntfs czy fat

ktory system jest lepszy i czy moze byc zainstalowane te dwa systemy wna dysku c i d

Odpowiedzi: 15

fakt pisząc ntfs miałem na mysli fat
sry za glona
Rudiczek
Dodano
30.11.2004 18:36:43
Rudiczek:
ja widze to w ten sposób fat jest mało bezpieczny dla starych dysków bo jak padnie to koniec ntfs jest bezpieczny jesli chodzi o odzyskiwanie danych ale niestety spotkałem sie z niemiłym faktem ze w ntfs nie mozna zapisywac plików wiekszych niz 4 gb a to dla ssaczy jest niefajne jesli zasysa sie obraz płyty dvd
ale to tylko moja skromna opinia
no i oczywiscie pozostaja kwestje wielkosci partycji ale to wiedza wszyscy chyba
pozdrawiam

Chyba coś Ci się pomyliło – ograniczenie jest,ale ......w wypadku FAT32.
Rebe
Dodano
30.11.2004 17:50:58
ja widze to w ten sposób fat jest mało bezpieczny dla starych dysków bo jak padnie to koniec ntfs jest bezpieczny jesli chodzi o odzyskiwanie danych ale niestety spotkałem sie z niemiłym faktem ze w ntfs nie mozna zapisywac plików wiekszych niz 4 gb a to dla ssaczy jest niefajne jesli zasysa sie obraz płyty dvd
ale to tylko moja skromna opinia
no i oczywiscie pozostaja kwestje wielkosci partycji ale to wiedza wszyscy chyba
pozdrawiam
Rudiczek
Dodano
30.11.2004 15:50:52
No ok. Masz rację najpierw trzeba dysk sformatować na NTFS, a potem odpowiednią opcją [opisaną wcześniej] trzeba skompresować pliki. A jeśli chodzi o tą "znaczną róźnicę" to bez kitu tak miałem.
bimas
Dodano
29.11.2004 23:14:07
Nie chodzi o to co jest fajniejsze a co nie
Chodzi glownie o to ze wielkosc po przekonwertowaniu plikow z FAT32 n NTFS nie zmienia sie sama, bez zastosowania jakiejkolwiek kompresji
Roznice moga byc w wielkosciach klastrow, ale niemniej jednak roznica w objetosci nie jest tak znaczaca
Bobi
Dodano
29.11.2004 23:09:17
Dlaczego nie mam mieszać kompresji z NTFS'em jest to udogodnienie bo na FAT32 nie moźna tego zrobić, a przynajmniej nie znam takiej opcji bez konkretnych narzędzi pozawindowsoskich. Temat dotyczy Windowsa i Dział równieź więc trzymam się zakresu. Co do linuxa owszem, ale to zupełnie inna bajka.
bimas
Dodano
29.11.2004 22:59:27
bimas, a co ma kompresowanie wspolnego z NTFSem czy FATem ? Nie mieszaj dwoch calkowicie roznych spraw.

NTFSa obsluguje rowniez Linuks a i w98 przez odpowiednie narzedzia takze.
EL NINO
Dodano
29.11.2004 22:40:33
co do zmniejszania o 20GB to nie są anomalie. Miałem tak. Kiedyś nie wiedziałem co to NTFS, a jak się dowiedziałem przekonwertowałem na NTFS partycje
a pliki na tej partycji zostały skompresowane po zaznaczeniu we właśniwościach dysku pcji: "Kompresuj dysk aby zaoszczędzić miejsce na dysku" kompresował mi pół dnia te niecałe 80GB i wolne miejsce zwiększyło mi się o 20GB. Ja naprawde nie źartuje.

Co do w2k i w2k3 pomyliłem się. W ogóle je ominąłem. Sorki za pomyłkę. Ale większość teraz ma albo XP albo 98 i o to głównie mi chodziło
bimas
Dodano
29.11.2004 22:36:48
bimas:
Dlaczego eeetam. Ja sądzę źe to są bdb plusy. Jeśli masz jakieś inne spostrzeźenia to napisz a nie oceniaj innych

IMO w ramach sprostowania EL wyslal swojego posta

bimas:
jak np masz całe 80GB zajęte na FAT32 to po konwersji na NTFS waga plików [całości] zmniejszy ci się o 20GB [tak ja miałem]

To jakies anomalie
bimas:
bo obsługe NTFS ma tylko XP'ek

A w2k, w2k3 ??
Bobi
Dodano
29.11.2004 22:27:37
Dlaczego eeetam. Ja sądzę źe to są bdb plusy. Jeśli masz jakieś inne spostrzeźenia to napisz a nie oceniaj innych
bimas
Dodano
29.11.2004 22:22:13
bimas:
jak np masz całe 80GB zajęte na FAT32 to po konwersji na NTFS waga plików [całości] zmniejszy ci się o 20GB [tak ja miałem]
Eeeee tam.
bimas:
bo obsługe NTFS ma tylko XP'ek.
Eeeee tam do kwadratu.
EL NINO
Dodano
29.11.2004 22:17:06
Nie umiem odpowiedzieć który jest leprzy bo nie zabardzo się znam na ich kodowaniu itd. Wiem jednak to źe przy dysku 80GB formatując partycję lyb dysk na NTFS to system wtedy konwertuje wszystkie pliki na mniejsze i tak jak np masz całe 80GB zajęte na FAT32 to po konwersji na NTFS waga plików [całości] zmniejszy ci się o 20GB [tak ja miałem]. Drugi plus to to źe moźesz kaźdy folder we właściwościach dostosować: kto i jak mam mieć dostęp do danego folderu [i chyba pliku]. To są dwa najwi.ększe plusy. Munus jest taki, źe pod jakimkolwiek systemem [oprócz XP] będziesz chciał obejrzeć co jest na partycji sformatowanej na NTFS np pójdziesz do kumpla/kumpeli to nie zobaczysz bo obsługe NTFS ma tylko XP'ek.
To na tyle
bimas
Dodano
29.11.2004 21:56:17
adi_xx3:
NTFS lepszy sto razy :)

Skoro juź "prawdę objawioną" ogłosiłeś to ...masz pecha.
Teraz bowiem pora byś to własnymi słowami uzasadnił i stosownymi przykładami poparł.
Rebe
Dodano
29.11.2004 20:37:47
NTFS lepszy sto razy :)
adi_xx3
Dodano
29.11.2004 17:28:11
Wpisz sobie do wyszukiwarki forum NTFS+FAT i zobacz wyniki.
Było podawane zestawienie tych systemów plików kilkanaście razy.
Na jednej partycji dwa systemy plików nie,
Na jednej jeden system plików na drugiej drugi system plików – tak.
McScr@by
Dodano
29.11.2004 13:33:32
edyp
Dodano:
29.11.2004 13:28:32
Komentarzy:
15
Strona 1 / 1