ntfs czy fat32 ?
Czesc
Obecnie mam partycje na dysku fat 32 ( WD 80GB) C:10GB, D:19GB, E:19GB, F:25GB. Mam pytanie ( podobno tak jest lepiej) czy zrobic partycje systemowa jako ntfs, czy zostawic fat 32. Jak jest lepiej, optymalniej .....,porsze o wskazwoki. ( oczywiscie chodzi mi o XP'eka).
Obecnie mam partycje na dysku fat 32 ( WD 80GB) C:10GB, D:19GB, E:19GB, F:25GB. Mam pytanie ( podobno tak jest lepiej) czy zrobic partycje systemowa jako ntfs, czy zostawic fat 32. Jak jest lepiej, optymalniej .....,porsze o wskazwoki. ( oczywiscie chodzi mi o XP'eka).
Odpowiedzi: 13
Pawek, nie kombinuj, tylko se pogoogluj jak to jest z fatami i ntfs–em i ich klastrami.
A gdyby w odpowiednch miejscach dodać literę 'K', to byłoby dobrze :?: :wink:
Ze sie tak wyraze – guzik prawda :P :wink: .krzysiu999:Wg mnie, ntfs ma klaster 8B, a fat 32 – 32B. I tu jest ta róźnica.
Witam!
Wg mnie, ntfs ma klaster 8B, a fat 32 – 32B. I tu jest ta róźnica. Ja uźywam ntfs i jest dobrze, choć ostrzegano mnie, źe na takiej partycji nie będzie mi chodziło większość gier, to jednak nie mam źadnych problemów (nawet przy standardowych ustawieniach).
Wg mnie, ntfs ma klaster 8B, a fat 32 – 32B. I tu jest ta róźnica. Ja uźywam ntfs i jest dobrze, choć ostrzegano mnie, źe na takiej partycji nie będzie mi chodziło większość gier, to jednak nie mam źadnych problemów (nawet przy standardowych ustawieniach).
Nie Ciebie sie pytalem kurna :P :wink: .Gagman:EL NINO:Dlaczego jest lepsza ?lewymen:Zdecydowanie lepsza jest partycja ntfs
Poczytaj archiwum :wink:, uźyj "Szukaj" :mrgreen:
Co to znaczy duzo ? Ile zaoszczedze przy zaladowaniu 50GB danych na 160GB dysk ? To akurat zaden argument a tym bardziej ze chybiony.Anonymous:MA wiele zalet a chyba jajlepsza z nich to taka, ze mozna na prawde duzo zaoszczedzic miejsca na dysku.
Gdzie znow takie informacje znalazles ? Kiedy klaster na NTFS jest mniejszy niz na FAT ?Anonymous:Wynika to ze struktory dysku sformatowanego w tym systemi. Chodzi glownie o jednostke alokacji ktora jest mneisjza niz w FAT32.
No a co z teoria z poczatku posta ? Ze niby NTFS lepszy, bo sie oszczedza. To jednak jaki ma byc ten system plikow ? FAT16, FAT32 czy tez NTFS ? Bo juz zglupialem.Anonymous:Jesli nie chodzi do kolegi z dyskiem ktory ma win98/95 u siebie NTFS to dobry wybor. W przeciwnym razem warto jedna partycje zostawic w starym FAT32.
EL NINO:Dlaczego jest lepsza ?lewymen:Zdecydowanie lepsza jest partycja ntfs
Poczytaj archiwum :wink:, uźyj "Szukaj" :mrgreen:
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=16079:
EL NINO:Zostaje nam NTFS, ale to i tak lepiej, porownujac nawet tak "niewazne" rzeczy jak bezpieczenstwo systemu i danych.
P.S.: Wiem, źe o co innego Ci chodziło, ale ja tylko odpowiadam na pytanie :wink:
System ntfs jest o wiele nowszy od FAT32. MA wiele zalet a chyba jajlepsza z nich to taka, ze mozna na prawde duzo zaoszczedzic miejsca na dysku. Wynika to ze struktory dysku sformatowanego w tym systemi. Chodzi glownie o jednostke alokacji ktora jest mneisjza niz w FAT32.
Wada moze byc jedynie niekompatybilnosc z systemami takimi jak win 95 i 98. Jesli nie chodzi do kolegi z dyskiem ktory ma win98/95 u siebie NTFS to dobry wybor. W przeciwnym razem warto jedna partycje zostawic w starym FAT32.
Wada moze byc jedynie niekompatybilnosc z systemami takimi jak win 95 i 98. Jesli nie chodzi do kolegi z dyskiem ktory ma win98/95 u siebie NTFS to dobry wybor. W przeciwnym razem warto jedna partycje zostawic w starym FAT32.
EL NINO:Dlaczego jest lepsza ?lewymen:Zdecydowanie lepsza jest partycja ntfs
Bo ja takiego systemu plików uźywam.
Coś mi to wygląda na równie dobrą odpowiedź :lol:
Dlaczego jest lepsza ?lewymen:Zdecydowanie lepsza jest partycja ntfs
Zdecydowanie lepsza jest partycja ntfs :!: :!: Na twoim miejscu przeinstalował bym ją na właśnie ntfs–a :P
Pawek:A świstak powiedział, źeby zajrzeć do archiwum :P
A po co aź tak się męczyć – parę dni temu ( 17 maja ) wrzuciłem nawet opis z .......... pomocy systemu, więc i tam Autor mógł sięgnąć.
Tylko – jak zwykle – po co ?
Przecieź znowu łatwiej napisać posta :(
A świstak powiedział, źeby zajrzeć do archiwum :P
Zrob ntfs odczujesz roznice w dzialaniu.