NTFS a wieszalność komputera

Zawsze sądziłem, źe w Windows XP zawieszanie się systemu zostało wyeliminowane. I do tej pory takźe tak myślałem.

Po ostatnim formacie dysku zmieniłem system plików na NTFS. Komuter i system działał bez zarzutów przez dzień, moźe dwa. Od tego momentu zawieszanie się systemu stało się codziennością, średnio co 10–20 min system mi się zawiesi. Zawiesi w tym znaczeniu, źe nie siądzie mi jakiś program, tylko zawiesi się, tak jak to było w przypadku Windows 98. Myszka nie reaguje, klawiatura teź, nic, po prostu nic.

Nie wiem czy jest to wina zmiany systemu plików z Fat32 na NTFS, czy jakie "licho". Wcześniej takich problemów nie miałem. Zapewniam (z raczej zapewnia Panda Antivirus 2004 Platinum i MKS–Vir Skaner On–line), źe wirusów nie mam.

Proszę o szybką pomoc.

P.S. "Zdziwko mnie chapło", gdy udało mi się napisać tego posta, a komputer mi się w tym czasie nie zawiesił – tyle szczęścia.

Odpowiedzi: 15

Witam :)
no cóź jeśli Wasze rady nie pomogły :)
moźe moja na coś się przyda. Miałem coś takiego, ale niestety winna tu była myszka, przy której ułamał się kabelek. Jak chciał to było dobrze, ale jak się rozłączył system wisiał. Proponuję wymienić myszkę moźe to pomoźe. Od razu zaznaczam nie jestem źadnym producentem myszek :):):)
FX
Dodano
21.09.2004 17:55:58
sprawdź czt ci kondensatorki na mobo nie spuchły :) Mi spuchły 3 i idą do wymiany, i przez nie mi się komp zawiesza przy większych operacjach.
Pyton_000
Dodano
21.09.2004 17:45:46
zrob reformat calego dysku do NTFS.
Ja na NTFS jade juz chyba ze 3 lata, jeszcze mnie nie zawiodl :)
No i ten jouranling...:P
brtx
Dodano
21.09.2004 11:38:26
Hehe :D A ja sam sobie proponuje powrót na Fat32, z góry dzięki za pomoc!
gari
Dodano
20.09.2004 22:54:26
Czemu kolega uczepił się tego NTFS to prawie nie ma nic wspólnego z zawieszaniem komputera, jak wielokrotnie pisano XP jest czuły na sprzęt – czyli potrafi skorzystać z kaźdej małej niesprawności, widząc z konfiguracji komputer ma ze 4 lata, to źe u kolegi chodzi NTFS nie znaczy źe tu będzie chodzić. Proponuje system WIN98SE albo sprawdzić sprzęt i poczytać forum.
JNJN
Dodano
19.09.2004 16:58:58
Nie sądzę, aby sprzęt miał zbyt duźe znaczenie, gdyź mój kolega, a właściwie kuzyn z gorszym sprzętem ma NTFS i mu wszytstko działa OK! Ale jak chcesz to: VIA Apollo KT133, AMD Duron 750MHz, Segate 20GB, 256MB Ram, Riva nVida TNT2 Model 64.
gari
Dodano
19.09.2004 16:52:38
Napisz jaki masz sprzęt.
Pyton_000
Dodano
19.09.2004 01:05:48
No to dobrze! Więc dlaczego właśnie – tak nagle – zaczął mi się wieszać system. Czy to oznacza, źe mój sprzęt coś nawala? Przecieź przed reinstalką coś takiego się nie działo!
gari
Dodano
18.09.2004 12:36:17
Pojaśniało.Dzięki
JNJN
Dodano
17.09.2004 19:35:35
W uproszczeniu duźym:
System na bieźąco zapisuje wszelkie informacje o kopiowaniu/przenoszeniu i innych operacjach na danych. W momenice startu sterownika sprawdzany jest plik dziennika (journal) i to, czy wszystkie operacje zostały zakończone. Jeśli nie to są powtarzane/kończone.

Pozdrawiam.
Yoda
Dodano
17.09.2004 19:34:08
Kolega by lekko uświadomił, bo przyznam źe nie wiem co to Journaling.
JNJN
Dodano
17.09.2004 19:31:44
JN:
Nie zauwaźyłem róźnicy jeśli chodzi o zawieszenia systemu,nie ma na to reguły niewaźne jaki masz system plików FAT32 czy NTFS.

NTFS ma zaletę jedną. Journaling się nazywa. Co moźe mieć znaczenie po zawieszeniu – większa szansa, źe dane zachowane zostaną.

Pozdrawiam.
Yoda
Dodano
17.09.2004 19:27:30
Nie zauwaźyłem róźnicy jeśli chodzi o zawieszenia systemu,nie ma na to reguły niewaźne jaki masz system plików FAT32 czy NTFS.
JNJN
Dodano
17.09.2004 19:05:33
Hm... to by wyjaśniało sprawę.

Robiłem to tak: Mam partycje C:/ D:/ E:/ F:/. Kolejno bylo tak mniej więcej tak: zawartość E:/ skopiowałem na D:/ – sformatowałem Windows'owskim formaterem E:/ na NTFS i skopiowałem z powrotem z D:/ na E:/ poprzednie pliki. Tak praktycznie było z kaźdą prtycją oprócz C:/, którą sofrmatowałem do NTFS w instalatorze Windows XP Professional.

Ale jeźeli to wywołuje takie problemy, to moźna by stwierdzić, źe NTFS nie jest najlepszym rozwiązaniem, gdyź po przekopiowaniu plików z dysku, np. kumpla, który do mnie przyszedł, a ma na dysku format Fat32 mogą równieź wystąpić takie błędy. Mam rację?

Gari dodał:
Zaznaczam – formatowałem, a nie konwertowałem!
gari
Dodano
15.09.2004 21:36:20
Jak zmieniałeś format plików ?
Na czystej partycji ?
Jeźeli robiłeś to pod windows przez convert,lub Partition Magickiem,to całkiem moźliwe źe coś się pokićkało.
Najlepiej zmieniać system plików przy formacie.
MarcinX
Dodano
15.09.2004 19:03:06
gari
Dodano:
15.09.2004 17:53:00
Komentarzy:
15
Strona 1 / 1