NTFS a FAT 32

Hejka!
Mam pytanie: który system plików jest lepszy? NTFS czy FAT 32?
Spotkałam się z róźnymi opiniami na ten temat, więc zarówno tu pewnie zdania będą podzielone.
Na swoim komputerze mam FAT 32 (kiedyś nie umiałam boot'ować z płyty i uźywałam dyskietki startowej z Win98) i zastanawiam się nad zmianą systemu plików.
Mój admin mi mówi,źe na NTFS'ie system chodzi szybciej i wydajniej, chociaź, i tu jego cytat :"Ty masz szybki komputer to zapewne nie zauwaźysz".
Z kolei kolega mi mówił, źe wcześniej miał NTFS ale nie mógł z kumplem w sieci grać, więc musiał zmienić na FAT 32.
A jeszcze z kolei mój chłopak chcąc uaktualnić Win98 do XP i zamieniwszy system na NTFS sformatował sobie partycję D: zamiast C: (znajomy informatyk mu powiedział,źe partycja C: jest druga, więc powinien zrobić format "czegoś przed C:"???????).
Więc pytam: czy opłaca się zmiana?
I jak zrobić,źeby nie było to co u mojego chłopaka?
Poradźcie mi proszę i nie krzyczcie, źe temat był poruszany(szukałam, ale nie znalazłam satysfakcjonującej mnie odpowiedzi)
Pozdrawiam cieplutko.

Odpowiedzi: 5

OK, to narazie nie będę konwertować z poziomu wiersza poleceń. Spróbuję zrobić to przy okazji następnego formatowania dysku.
Tylko: system operacyjny mam na C:, na pozostałych partycjach (czyli D: i E: ) mam dokumenty, filmy i muzykę.
I teraz: gdy podczas formatowania dysku C: wybiorę opcję "Formatuj z zastosowaniem systemu plików NTFS" to co się stanie z systemem plików na pozostałych partycjach? (bo chyba w tym wypadku konwersja dotyczy formatowanego dysku, czyli C: )
Jak na pozostałych mogę zmienić? (I kiedy?) Bo chyba nie ma sensu (zresztą nie za bardzo mi się to uśmiecha) likwidować inne parycje, potem tworzyć je na nowo tym razem jako NTFS?
Lia
Dodano
09.09.2004 23:53:44
Lia, nie zawsze opcja convert konczy sie sukcesem i z tym trzeba sie liczyc. Jesli natomiast cos w trakcie konwersji pojdzie nie tak, to zapomnij o anulowaniu. Dane z pewnoscia przepadna.
Poza tym zawsze lepiej system plikow ustawic przed instalacja, niz zabawiac sie konwertowaniem w te czy inna strone. A to wielkosc klastra rozna przy FAT32 i NTFS, a to to a to tamto.
EL NINO
Dodano
09.09.2004 23:38:56
Dziękuję za linki, bardzo mi pomogły.
I teraz pytanie:
cytat: "W Command Prompt wpisz:
convert X: /fs:ntfs (gdzie X to litera dysku/partycji, który(a) ma ulec konwersji)
Więcej opcji uzyskasz po wpisaniu: convert /?"

Czy mogę to zrobić najpierw dla partycji C: a za chwilę dla partycji D: i E: ?
I nic nie stanie się z danymi na tych partycjach?
I czy jak np.rozpocznę konwersję i pojawią się jakieś problemy (jak.np te opisane w http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;307881 ) to czy mogę anulować konwersję i nic się nie stanie?
Proszę o odpowiedź, bo mam stracha :shock:
Lia
Dodano
09.09.2004 22:49:34
... kolega mi mówił, źe wcześniej miał NTFS ale nie mógł z kumplem w sieci grać, więc musiał zmienić na FAT 32.

To nie ma kompletnie nic do rzeczy jaki system plików.
mój chłopak chcąc uaktualnić Win98 do XP i zamieniwszy system na NTFS sformatował sobie partycję D: zamiast C: (znajomy informatyk mu powiedział,źe partycja C: jest druga, więc powinien zrobić format "czegoś przed C:"???????).

Czasem wystarczy zamiast słuchać i stosować to co inni mówią odrobinę pomyśleć i pewną uwagę przyłoźyć do czytanai komunikatów na ekranie. To nie boli, a i ceną wygórowaną za brak problemów nie wydaje się.

I jak zrobić,źeby nie było to co u mojego chłopaka?

Mieć jedną partycję :P

Nie dostaniesz odpowiedzi jednoznacznej, wciąź bowiem pokutuje na temat ntfs parę mitów i trudno je przewalczyć.
Moźe więc warto tak do tego podejść:
Mój samochód na zamykane na kluczyk drzwi, ma teź blokadę, alarm i coś tam jeszcze. Przecieź mogę go zamknąć tylko kluczykiem – jest bezpieczny, ale jak uruchomię te "dodatki" t będzie on bezpieczniejszy, bo i trudniej go będzie obcemu otworzyć bez hałasu , i trudniej uruchomić.
Nie znaczy to źe to jest niemoźliwe, ale .... trudniejsze, a to juz duźo.
Tak to mniej więcej jest z tymi systemami plików.
O innych róźnicach pisał nie będę – coś trzeba innym zostawić.

PS.
A źe w sieci analiz, porównań, ocen jest na pęczki to juź zupełnie inna historia.
Rebe
Dodano
09.09.2004 22:49:08
:arrow: http://xp.net.pl/art/ntfs_czy_fat.html
:arrow: http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;307881
McScr@by
Dodano
09.09.2004 22:33:38
Lia
Dodano:
09.09.2004 22:17:10
Komentarzy: