Nowy zasilacz i jest problem
:cry: kupiłem nowy zasilacz 550W no i po zamontowaniu ...... komputer co chwile mi sie wyłancza raz np. za kilka sekund raz za kilka minut a raz np. za pare godzin tak jak mu sie podoba ale cześciej jest ze za pare sekund\minut i jeszcze w tym jest to najlepsze ze gdy sie wył to nieidzie go wł czeba dopiero wył guzikiem na zasilaczu wł. ten guzik i dopiero moge uruchomić komputer :? czy to znaczy ze zasilacz jest zepsuty ????
podaje jakie napiecia wystepują :
Nazwa płyty głównej ASRock K7S8X / K7S8XE / K7VM2 / K7VM4 / K7VT4–4X
Temperatury
Płyta główna 25 C (77 F)
Procesor 35 C (95 F)
Wentylatory
Procesor 3013 RPM
Wartości napięć
Napięcie rdzenia procesora 1.58 V
+3.3 V 3.31 V
+5 V 4.97 V
+12 V 12.22 V
+5 V podczas wstrzymania pracy 4.98 V
czy jet wszystko ok z zasilaczem ????????
podaje jakie napiecia wystepują :
Nazwa płyty głównej ASRock K7S8X / K7S8XE / K7VM2 / K7VM4 / K7VT4–4X
Temperatury
Płyta główna 25 C (77 F)
Procesor 35 C (95 F)
Wentylatory
Procesor 3013 RPM
Wartości napięć
Napięcie rdzenia procesora 1.58 V
+3.3 V 3.31 V
+5 V 4.97 V
+12 V 12.22 V
+5 V podczas wstrzymania pracy 4.98 V
czy jet wszystko ok z zasilaczem ????????
Odpowiedzi: 4
dzieki za porady 8) zasilacz jak narazie zaczął działać porawnie juź drugi dzień a stało sie to tak.......
.....włączam kompa pokazuje mi sie ... jak uruchomić win.. awaryjnie jakoś tam i jak zmieniałem zasilacz to naciś normalnie ... no jakoś tak pisało :wink:
... nacisnąłem źeby uruchomił normalnie i .....
... zaczyna sprawdzać mi dysk C jakby szukał jakiś błedów i nagle wykrył jakieś pare źeczy niby zastą pił je albo naprawił niewiem nawet co bo tak szybko to leciało :? .. a komp przecieź był po formacie i nowy win był wgrany ... no i zrobił to wszystko , coś pozmieniał i wogóle .... zresetował sie no i od tego momentu zasilacz chodzi bez źadnych usterek ....
hmmmm
czy ktoś moźe mi wytłumaczyć o co tu chodziło , czy jak zmienia sie zasilacz to w systemie tez komp musi coś zmienić ???? no bo tak to wyglądało :roll:
.....włączam kompa pokazuje mi sie ... jak uruchomić win.. awaryjnie jakoś tam i jak zmieniałem zasilacz to naciś normalnie ... no jakoś tak pisało :wink:
... nacisnąłem źeby uruchomił normalnie i .....
... zaczyna sprawdzać mi dysk C jakby szukał jakiś błedów i nagle wykrył jakieś pare źeczy niby zastą pił je albo naprawił niewiem nawet co bo tak szybko to leciało :? .. a komp przecieź był po formacie i nowy win był wgrany ... no i zrobił to wszystko , coś pozmieniał i wogóle .... zresetował sie no i od tego momentu zasilacz chodzi bez źadnych usterek ....
hmmmm
czy ktoś moźe mi wytłumaczyć o co tu chodziło , czy jak zmienia sie zasilacz to w systemie tez komp musi coś zmienić ???? no bo tak to wyglądało :roll:
A ciekawe co to za zasilacz?
Sprawdź koniecznie na innym komputerze – to przynajmniej dowiemy się w czym problem.
A obejrzałeś dokładnie gniazdko na płycie? Nie ma źadnych przypaleń? Dobrze wsadziłeś wtyczkę? Odkurzyłeś płytę (szczególnie styki) przed zamontowaniem nowego zasilacza? Bo mi to wygląda na jakieś przepięcia na styku zasilacz–płyta. Zwyczajnie zasilacz to wykrywa, uaktywnia się zabezpieczenie przeciw przepięciowe i... odcina zasilanie.
To by tłumaczyło dlaczego uruchomić się da dopiero po "resecie" zasilacza.
Sprawdź koniecznie na innym komputerze – to przynajmniej dowiemy się w czym problem.
A obejrzałeś dokładnie gniazdko na płycie? Nie ma źadnych przypaleń? Dobrze wsadziłeś wtyczkę? Odkurzyłeś płytę (szczególnie styki) przed zamontowaniem nowego zasilacza? Bo mi to wygląda na jakieś przepięcia na styku zasilacz–płyta. Zwyczajnie zasilacz to wykrywa, uaktywnia się zabezpieczenie przeciw przepięciowe i... odcina zasilanie.
To by tłumaczyło dlaczego uruchomić się da dopiero po "resecie" zasilacza.
rutkow:nazwa płyty to ASRock K7S8X a kondensatory są wporządku
No i fajnie jedno przynajmniej mamy wyjaśnione :roll:
Tylko jedno pytanie nurtować moźe. Dlaczego w ogólnym pojęciu tzw. System Voltage Detect płyty głównej nie pozwala na dłuźsze działanie komputera.
i jeszcze w tym jest to najlepsze ze gdy sie wył to nieidzie go wł czeba dopiero wył guzikiem na zasilaczu wł. ten guzik i dopiero moge uruchomić komputer
To jednak świadczy źe z kondensatorami jednak nie jest wszystko ok , no moźe z klawiaturą , gubi/zmienia/wprowadza błędy językowe :wink:
rutkow:nazwa płyty to ASRock K7S8X a kondensatory są wporządku
No i fajnie jedno przynajmniej mamy wyjaśnione :roll:
Tylko jedno pytanie nurtować moźe. Dlaczego w ogólnym pojęciu tzw. System Voltage Detect płyty głównej nie pozwala na dłuźsze działanie komputera.
i jeszcze w tym jest to najlepsze ze gdy sie wył to nieidzie go wł czeba dopiero wył guzikiem na zasilaczu wł. ten guzik i dopiero moge uruchomić komputer
To jednak świadczy źe z kondensatorami jednak nie jest wszystko ok , no moźe z klawiaturą , gubi/zmienia/wprowadza błędy językowe :wink:
Strona 1 / 1