nowy RAM i blue screen
Problem: Miałem zainstalowane w kompie 1 GB ramu w kościach: 512 + 256 + 256 i jako, źe miałem okazję to wymieniłem te 256 na jedną 512. Po zamontowaniu kości w windowsie zaczeły wyskakiwać komunikaty o nieprawidłowych wykonanych aplikacjach i zaczął sie pojawiać niebieski ekran. Jeśli wyjmę jedną kość to na pojedyńczej chodzi bezproblemowo. Obie pamięci są marki Kingston.
Pytania: Czy to wina pamięci, czy moźe systemu z zainstalowanym SP2? Czy reinstalka systemu pomoźe? Czy moźe odinstalować SP2 ?
Pytania: Czy to wina pamięci, czy moźe systemu z zainstalowanym SP2? Czy reinstalka systemu pomoźe? Czy moźe odinstalować SP2 ?
Odpowiedzi: 10
wielkie dzięki za pomoc – przestawiłem na 333Mhz a CL na 2,5 (bo jedna miała 2,5 a druga 3) i narazie wszystko ładnie się sprawuje
W ustawieniach pamięci (advanced chipset features) – Ustaw je jako DDR333 i tryb ustaw na pracy SPD. Jeśli wtedy teź wystąpią jakieś zwisy – to znaczy tyle, źe SPD źle jest wykrywane. Wtedy ustawiasz parametry tak jak dla NAJWOLNIEJSZEJ pamięci. Czyli jeśli jedna ma CL2,5 a druga Cl2 = to musisz ustawić CL=2,5. Bo z CL2 ta wolniejsza sobie nie poradzi. I tak samo postępujesz przy pozostałych parametrach. Podpowiem, źe dla tych pamięci co masz – bezpieczne będzie ustawienie 2,5–3–3–7–1T przy zegarze 333.
Powinienem powiedzieć, źe więcej informacji na ten temat znajdzieszw manualu – ale sam mam płytę MSI (tylko, źe z KT600) i wiem, źe manual tej firmy nie świeci przykładem.. a juź napewno nie oświeci w tej kwestii. No ale poszukaj – moźe jednak coś napisali na ten temat.
Powinienem powiedzieć, źe więcej informacji na ten temat znajdzieszw manualu – ale sam mam płytę MSI (tylko, źe z KT600) i wiem, źe manual tej firmy nie świeci przykładem.. a juź napewno nie oświeci w tej kwestii. No ale poszukaj – moźe jednak coś napisali na ten temat.
evil44:KT400 nie lubi więcej niź jednego modułu pamięci DDR400 – więc ustaw je na DDR333. Ponadto jedna z nich ma CL2,5 a drugi CL2 przy zegarze 333 – więc teź o tym pamietaj.
I tak na przyszłość – najlepiej jest kupować moduły z identycznym parametrami. Nawet jeśli są innych firm. Pozwoli to uniikać właśnie takich numerów.
a mógłbyś mi dokładnie wyjaśnic co mam poprzestawiać w BIOS'ie :?:
KT400 nie lubi więcej niź jednego modułu pamięci DDR400 – więc ustaw je na DDR333. Ponadto jedna z nich ma CL2,5 a drugi CL2 przy zegarze 333 – więc teź o tym pamietaj.
I tak na przyszłość – najlepiej jest kupować moduły z identycznym parametrami. Nawet jeśli są innych firm. Pozwoli to uniikać właśnie takich numerów.
płyta: MSI KT4AV
te 256 to jedna była Kingmax a druga jakaś noname
te 256 to jedna była Kingmax a druga jakaś noname
A nie sądzicie, źe warto od modelu płyty zaczać i manuala do niej ?
Poza tym nie iwadomo jakie były te 256MB i paru innych rzeczy.
Poza tym nie iwadomo jakie były te 256MB i paru innych rzeczy.
ustaw w BIOSie na CL3 moźe masz 2,5
stara pamięć: Kingston KVR400X64C3A/512
nowa pamięć: Kingston KVR400X64C25/512
oddzielne testy w Memtest 1.65 nie wykazują źadnych błędów, a po włoźeniu dwóch kości w windowsie wyskakuje blue screen z błędem: IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
nowa pamięć: Kingston KVR400X64C25/512
oddzielne testy w Memtest 1.65 nie wykazują źadnych błędów, a po włoźeniu dwóch kości w windowsie wyskakuje blue screen z błędem: IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
Odpowiem na pytania: Pamieci, Nie i Nie.
Sprawdz czy pamieci maja takie same parametry CL i szyne... poza tym rada Bobi'ego jest jak najbardziej na miejscu
Sprawdz czy pamieci maja takie same parametry CL i szyne... poza tym rada Bobi'ego jest jak najbardziej na miejscu
Na samym poczatku to przetestuj te pamięci, kazdą z osobna przy pomocy Memtest'a albo Goldmemory.
Jeśli pojawia sie jakieś błędy, na Twoim miejscu reklamowałbym.
Jeśli pojawia sie jakieś błędy, na Twoim miejscu reklamowałbym.
Strona 1 / 1