Nowy komputer do oceny
Witam!
Proszę forumowiczów o ocenę zestawu który wymyśliłem (ceny z www.komputronik.pl):
---------------------------------------
procesor: Intel Core2Duo E6300 1.86GHz BOX - 786 zł
pamięć: GoodRam DDR2 1GB 533MHz - 486zł
grafika: GeForce 7600GT Gainward Bliss PCX 256MB (PCI-E) DT - 615 zł
płyta gł.: Intel D965LTCKR GLAN bulk - 463 zł
dysk tw.: Samsung SpinPoint P120S 250GB (SATA II, 8MB cache, NCQ) - 309 zł
LUB
WD Caviar SE-16 250GB 16MB cache SATA-II - 310 zł
monitor: 19" Samsung SyncMaster 940B Silver-Black - 1189 zł
----------------------------------------
Wątpliwości dotyczą przede wszystkim dysku (samsung ma NCQ, WD ma 16MB bufor - co jest ważniejsze??) oraz płyty głownej - chodzi o słówko 'bulk' - czy to znaczy, że nie dostane nawet pudełka? Troche to słabe by było ;-) a może da się załatwić wersję BOX? Alternatywnie mam na oku płytę "Gigabyte GA-965P-S3 Intel P965" za 531 zł - drożej, ale daja pudełko :-D
Aha, co do RAM-u, to na razie 1GB, a poźniej dokupie drugie tyle, jak stanieje - ostatnio ceny w góre poszły :-(
Proszę o opinie!
Odpowiedzi: 2
-
<p>Dziękuje wszystkim za opinie.</p><p>O GoodRAM słyszałem od kilku lat same dobre opinie (tzn. dobra jakość, niska cena). Naprawdę jest taki słaby jak mówicie? Nie zawsze tani == do kitu.<br /></p>
-
<p>No zgadza się... Nie są to najtańsze buble, które padają po kilku miesiącach użytkowania. GoodRAM są tanie, stabilne i... tyle. Ale przy takiej konfiguracji, to zalecam pokuszenie się o nieco lepsze pamięci. Gdyby to był komputer za 1000zł, to faktycznie lepiej kupić GoodRAM niż jakieś chińskie noname.</p><p>Do tego komputera jednak lepiej już zakupić Kingstone lub jakieś najtańsze Geil. Taka inwestycja napewno się zwróci jak kiedyś wpadniesz na pomysł, żeby troszkę pokręcić procesor.<br /></p>
<p>Z dysków zdecydowanie polecam Samsunga. Jest bardziej cichy niż WD, mniej się grzeje i mniej dysków wraca na gwarancji. Co do pamięci - takze polecam coś lepszego. Jeśłi nie chcesz płacić extra za jakieś wyczynowe pamiątki - to kup sobie Kingstone zwykłe kostki DDR2. Napewno oferują lepszą jakość niż GoodRAM (chociaż GoodRAM nie są wcale takie najgorsze...)<br /></p>
Podepnę się pod ten tamat, planuję niedługo zakup komputera za sumę max 3500 zł.<br />Przeglądając komputronik wybrałem takie rzeczy na łączną sumę 3445 zł:<br /><br />AMD Athlon 64 X2 3800+ BOX (Socket AM2) - 664.00 zł <br />Zasilacz do obudowy Tagan 480W - U15 Easycon Serie - 449.00 zł <br />Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) - 365.00 zł <br /> GeForce 7900 GS Asus 256MB HDTV & 2x DVI (PCI-E) + Ghost Recon - 895.00 zł <br />Gigabyte GA-M55plus-S3G nVidia GeForce 6100 - 310.00 zł <br />GeIL Dual 2x 512MB DDR2 667 MHz CL5 - 588.00 zł <br />Obudowa - 174 zł <br /> <br />I teraz pytania:<br />1. Płyta + pamięć - czy to dobry wybór, czy oba te elementy będą ze sobą dobrze współpracowały. Jakieś sugestie, może coś innego wybrać?<br />2. Czy 480W zasilacz wystarczy? Do tego zestawu z obecnego komputera zostanie jeszcze przełożony dysk 250GB Seagate, Nagrywarka Pioneer i Soundblaster X-Fi.<br />Dodam jeszcze że nie zamierzam nic podkręcać, komputer ma służyć do grania, oglądania dvd itp,<br />
<p>Co do zasilacza - seria Tagan U22 jest nieco nowsza i jest bardziej cicha.</p><p>Co do pamieci - Jak chcesz... te są całkiem niezłe.</p><p>Ale płyta główna?? Czemu bierzesz płytę z zintegrowaną grafiką?? Po co?? Ja bym zakupił jakąś płytę na nForce4 z gniazdem AM2. Asus ma taką w swojej ofercie (SLi coś tam... nie pamiętam nazwy). Układ nForce5 raczej bym sobie darował. A to dlatego, że pierwsza partia tych układów jest nieco niedopracowana. nForce 4 ultra jest nowoczesnym, znanym dobrze przez producentów płyt i wydajnym układem. Spokojnie wystarczy do platformy AM2</p><p> </p><p>Proszę - to ta płyta http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=30388<br /></p>
Drogo za tego GeIL`a ja znalazłem o 102 zł taniej.<br />