nowy dysk nie działa
Cześć. Dziś kupiłem sobie twardy dysk WD800BB 80GB na IDE. Podłączam, w biosie wszystkie napędy dałem auto, uruchamia się komputer i jak jest wykrywanie napędów to nie wykrywa mi nowego dysku. Co jest? ;( mam płytę główną asus p5a.
Odpowiedzi: 2
R_Gilu:. Podłączam, w biosie wszystkie napędy dałem auto,
Może najpierw tylko ten dysk z odpowiednim ustawieniem zworek podepnij i zobacz jak jest . Pozostałe napędy odpowiednio skonfiguruj /master /Slave/ i podpinaj po kolei.
Rada jest prosta . Albo cos nie tak z zworkologią, albo dysk jest uszkodzony .Pozostaje jeszcze kwestia "widzenia" dysku o takiej pojemności przez tą płyte na Sockecie super7 .
Jesli to jest przeszkodą, to albo ograniczenie wielkości zworką - poszukaj na dysku opisu. Albo zakup kontrolera IDE naa PCI, by pełną wielkością dysku się cieszyć.
Sprawdź czy kontroler w Biosie IDE odpowiedni jest włączony i spróbuj wyłączyć (jeśli jest aktywny) Raid. Sprawdź na innej taśmie także.
Strona 1 / 1
<p>inne napędy do cdrom i dvdrom, one są na jednej taśmie i podpięte na płycie do gniazda "seconary master". z kolei ten dysk jest na osobnej taśmie podpięty do "primary master", zworkę na nim ustawiłem na master (czyli wyjąłem ją bo tak jest to opisane na dysku). chyba mało prawdopodobne jest, aby dysk był uszkodzony, przecież wczoraj go kupiłem ma 2 letnią gwarację, data produkcji 6 września 2006 :\ no chyba, że się uszkodził rzeczywiście. </p><p> </p><p> a jak w biosie się sprawdza ten kontroler IDE i o co chodzi z tym "raid"?<br></p>
<p>Dysk mam w 100% sprawny, dziś byłem z nim u kumpla i na jego komputerze jest wykrywany bez żadnego problemu. Co ciekawsze, ten znajomy też ma starą płytę i jakiś czas temu sprawił sobie też dysk WD i też 80GB, i mówił że miał taki sam problem. Dało się go rozwiązać poprzez aktualizację BIOS-u. Więc będę musiał aktualizować BIOS.</p><p> </p><p>A jeszcze mam pytanie. W biosie mam takie coś jak: IDE HDD Block Mode Sectors - i jest ustawione na HDD MAX, oraz takie coś jak HDD S.M.A.R.T. Capability ustawione na Disabled. Do czego są te dwie pozycjie w biosie? Może uda się ten problem rozwiązać bez konieczności akutalizacji biosu. </p>
<p>http://bios.webd.pl/Konfiguracja-opcji-BIOSu-programem-SETUP-133.html</p><p>http://bios.webd.pl/Konfiguracja-opcji-BIOSu-programem-SETUP-390.html</p><p> </p><p>Ustaw dysk tak:</p><p>I kanał IDE,sam na taśmie wpięty na ostatniej wtyczce taśmy - zworka na nim na Master lub CS,taśma sygnałowa 80 żyłowa.</p><p>Jeśli dalej bios nie widzi dysku zrób aktualizację do najnowszego. </p><p> Jeśli w biosie masz opcję IDE HDD Auto Detection lub podobna <br>to użyj może wykryje dysk i zapisz bios Save. </p>
<p>No to robiłem tak. Dysk do IDE primary sam na taśmie. Tylko, że miałem na osobnej taśmie podpięte napędy dvd i cd. I ta moja taśma jest stara, to nie jest 80 żyłowa. W biosie IDE HDD Auto Detection nie wykrywa dysku. <br></p>
<p>Aktualizacja biosu.</p><p>Nowa 80 żyłowa taśma. </p>
<p>A słuchaj, bo tak przeszukuje te google i przeszukuje, i natknąłem się na jakiś post, w którym jedna osoba napisała, że płyta Asus P5A nie obsługuje dysków większych niż 32GB :| To chyba nie prawda ponieważ niedawno tutaj na tym forum jeden z użytkowników podał mi linka do strony asus.de, i wyraźnie było napisane, że ta płyta obsługuje dyski do 120GB. </p><p>A tą taśmę to obojętnie jaką kupię, byle 80żyłowa i IDE? </p>
<DIV>A moze odwrotnie - zamiast AUTO użyć ręcznego przypisania wartości CHS - są na "tabliczce" dysku . Do tego, o ile taka pozycja w BIOS-ie - przy dysku jest, ustawić tryb LBA ?</DIV> <DIV>To co podawałem jako link w sprawie "widzenia" dysku było tylko informacją teoretyczną, a nie sprawdzxoną fizycznie przeze mnie. </DIV>
<p>I chyba nie przeskoczysz bariery 32 GB na biosie tej płyty, widziałem w necie że ktoś uruchomił max dysk 40 GB na biosie,można spróbować programowo - program producenta dysku,o ile istnieje.</p><p>Można zastosować kartę PCI z kontrolerem ATA.</p><p>Jak dysk ma zworkę ograniczającą do 32 GB to zastosuj i masz.</p><p>Można spróbować tak: na system zastosować np dysk 8 do 10 GB - pierwszy,a ten nowy zastosować jako drugi. </p><p>Jeśli będziesz korzystał z kontrolera IDE płyty wystarczy do niej taśma 40 żyłowa,ale stosuj taśmy 80 żyłowe. </p>
Tak po prawdzie to można tę barierę obejść z poziomu systemu - xp i tak zignoruje informacje BIOS-u i da możliwość "widzenia" całości zapewne, ale jeżeli ten dysk miałby być systemowy to to rozwiązanie moze prowadzić do óznych dziwactw i raczej stosowane nie powinno być.
<p>Pójdę zaraz kupić tą taśmę, jak nie pomoże to i tak przyda mi się w przyszłości. </p><p>Spróbuję zaktualizować bios jutro, a jeśli to nie pomoże to kupię nowszą płytę główną poprostu. Jak nowa musi być płyta główna aby jej bios mi wykrywał duży dysk? Mój bios jest z 1999 roku, to jest bios awarda, sama płyta została wyprodukowana w 1998 roku. ASUS P5A z procesorem AMDK6 III 400mhz i 384 mb ram :]<br></p><p> </p><p>Mój znajomy, u którego wczoraj sprawdzałem ten dysk, ma też starą płytę główną tyle, że nie Asus a MSI z procesorem P3 450mhz. Mówił, że kupił swój dysk (prawie identyczny jak mój, też 80GB, tylko inny model WD) i też miał taki problem, że bios nie wykrywał dysku. Problem rozwiązał aktualizując bios i teraz elegancko bios widzi duże dyski, wczoraj mój dysk został u niego wykryty bez żadnego problemu. Może być tak, że akurat na mojej płycie nie pomoże nawet aktualizacja biosa? A kupienie kontrolera IDE na PCI? Na stronie asus.de wyraźnie było napisane, że ten model płyty obsługuje dyski do 120GB, chyba producent nie podawałby nieprawdziwych danych? Myślicie, że warto sprówać podłączyć ten dysk jako slave? Może akurat wykryje go z pełną pojemnością.<br></p>
<p>Próbuj - ta płyta może ma jeszcze inne wersje sprawdź.</p><p>To co ja sprawdzałem dla podanej wersji płyty - max dyski 32 GB. </p>
<p>czyli nawet aktualizacja biosu nie pomoże?</p><p> </p><p> </p><p>podłączyłem na 80 żyłowej taśmie - nie wykrywa </p>
<p>mam możliwość kupienia używanej płyty głównej z procesorem amd duron 1000mhz. płyta to ct-7aja2. czy bios tej płyty wykryje mój nowy twardy dysk? </p><p> </p><p>tak na marginesie: za 80zł chyba się opłaca co nie? nie chcę inwestować w lepszy sprzęt bo gromadzę fundusze na inny cel, a 1000mhz mi wystarczy w zupełności do photosopa i kilku innych programów graficznych.<br></p>
Kup kontroler dysków PCI możesz instalować nawet SAT
jesteś pewien, że dzięki takiemu kontroloerowi, moja płyta główna, której bios wykrywa dyski nie większe niż 32GB, wykryje dysk 80GB? Ile taki kontroler kosztuje?<br>
Powinno być ok po zakupie takiego kontrolera. Cena około 50 zł na allegro za kontroler ATA 133.
TAK <BR />od 60 zł poszukaj w sklepach kom.<BR />
Omg, to wolę dołożyć 20zł i kupić płytę główną z procesorem amd duron, która napewno wykryje ten dysk. Dobra koniec tego tematu, dzięki wszystkim za odpowiedzi i pomoc. pozdrawiam.<br>