Nowy dysk – instalacja
Niedawno kupiłem sobie dysk WD Caviar 160 GB 8 MB cache i chciałem zainstalować na nim XP. Utworzyłem i sformatowałem partycje, uaktywniłem jedną (w Partition Managerze)i zacząłem nową instalację. Po skopiowaniu plików i restarcie, gdy chcę kontynuować,
wyskakuje: System Windows nie moźe odnaleźć pilku lub plik jest uszkodzony system32hal.dll ,a plik jest na dysku. Znalazłem,źe chodzi o BOOT.ini. Proszę o więcej informacji. DZiękuję z góry
wyskakuje: System Windows nie moźe odnaleźć pilku lub plik jest uszkodzony system32hal.dll ,a plik jest na dysku. Znalazłem,źe chodzi o BOOT.ini. Proszę o więcej informacji. DZiękuję z góry
Odpowiedzi: 9
Do formatowania i robienia partycji i ustawienia partycji aktywnej uźywałem Paragon Partition Managera, zbadałem Caviara w serwisie i jest OK, ale chyba mam wadliwy kontroler ATA (rozruch ze starego dysku na nim nie wychodził, choć dysk był 100% dobry – wyskakiwał "Brak systemu operacyjnego") na płycie Abit NF7.
DZIĘKI ZA PORADY :!:
DZIĘKI ZA PORADY :!:
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, masz nowy dysk i zrobiłeś partycje, zformatowałeś je a następnie uruchomiłeś instalator XP, po skopiowaniu pierwszych plików jakie są w instalatorze XP (końcówka pierwszego "stadium" instalacji) następuje ponowne uruchomienie komputera, po ekranie biosu zamiast przechiodzić do dalszej instalacji systemu wypisuje
Juź pare dysków w źyciu sformatowałem (głównie mi chodzi o nówki), sposób który ja stosuje jest skuteczny, chociaź pewnie nie do końca wygodny. Moźe napisze w punktach co robie:
1. Uruchamiam program Ranish Patrition z bootowalnego CD.
2. Tworze partycje w FAT32, daje quick format na partycji pod system.
3. Zapisuje informacje sektora rozruchowego (MBR)
4. Uruchamiam ponownie komputer, tym razem wkładam CD z Windowsem 98 (moźe być teź inny bootowalny CD z format.exe)
5. formatuje systemową partycje.
6. Uruchamiam ponownie komputer i instaluje Windowsa XP (zmieniam dysk C na NTFS)
Próba z pominięciem formatu spod DOSa kończy się niepowodzeniem, juź próbowałem. Moźe spróbuj tym sposobem, Ranish'a moźesz zastąpić innym programem (np. Patrition Magic)
Raffi:System Windows nie moźe odnaleźć pilku lub plik jest uszkodzony system32hal.dll
Juź pare dysków w źyciu sformatowałem (głównie mi chodzi o nówki), sposób który ja stosuje jest skuteczny, chociaź pewnie nie do końca wygodny. Moźe napisze w punktach co robie:
1. Uruchamiam program Ranish Patrition z bootowalnego CD.
2. Tworze partycje w FAT32, daje quick format na partycji pod system.
3. Zapisuje informacje sektora rozruchowego (MBR)
4. Uruchamiam ponownie komputer, tym razem wkładam CD z Windowsem 98 (moźe być teź inny bootowalny CD z format.exe)
5. formatuje systemową partycje.
6. Uruchamiam ponownie komputer i instaluje Windowsa XP (zmieniam dysk C na NTFS)
Próba z pominięciem formatu spod DOSa kończy się niepowodzeniem, juź próbowałem. Moźe spróbuj tym sposobem, Ranish'a moźesz zastąpić innym programem (np. Patrition Magic)
Tego xp, co nie chce działać, instalowałem na nowym dysku na swoim kompie. A co do rozruchu, próbowałem i bootcfg/repair i fixmbr i fixboot i dalej Error loading OS jak odepnę stary dysk. A jak jest podpięty stary i próbuję bootować , to mam komunikat jak opisany w pierwszym poście. Siedzę tydzień nad tym i tyle. :evil:
Pewnie stary był traktowany jako rozruchowy.
Musisz popróbować z poleceniami z konsoli od bootcfh/rebuild poprzez fixmbr do fixboot – opisy tych poleceń są w pomocy systemu, a i w archiwum dla kazdego z nich powinieneś wyjasnienia roli znaleźć.
Musisz popróbować z poleceniami z konsoli od bootcfh/rebuild poprzez fixmbr do fixboot – opisy tych poleceń są w pomocy systemu, a i w archiwum dla kazdego z nich powinieneś wyjasnienia roli znaleźć.
Powoli zaczynam w ogóle nie rozumiec tego topicu, ale... :arrow: A na tym drugim dysku, z którym są problemy jest WindowsXP, który był instalowany na tym danym komputerze :?:
No tak, zrobiłem z tym rejestrem, ale jak odepnę stary dysk i próbuję bootować z nowego, wyskakuje "Error loading OS". Dane nie są tracone – sprawdziłem.
Wygląda, ze w grę mogą wchodzić dwa problemy:
Pierwszy dotyczy kontrolera i tę sprawę sobie póki co darujmy – jest w archiwum o gubieniu plików sporo.
Drugi zaś związany jest z systemem. Jeźlei jest on w wersji czystej – bez SP1. to nie obsługuje standardowo dysków >137GB co jest spowodowane wyłączonym w rejestrze adresowaniem 48–bitowym – lekarstwem na to jest odkonanie modyfikacji rejestru w sposób równiez w archiwum opisywany.
Pierwszy dotyczy kontrolera i tę sprawę sobie póki co darujmy – jest w archiwum o gubieniu plików sporo.
Drugi zaś związany jest z systemem. Jeźlei jest on w wersji czystej – bez SP1. to nie obsługuje standardowo dysków >137GB co jest spowodowane wyłączonym w rejestrze adresowaniem 48–bitowym – lekarstwem na to jest odkonanie modyfikacji rejestru w sposób równiez w archiwum opisywany.
Wygląda, ze w grę mogą wchodzić dwa problemy:
Poczytaj sobie tutaj:
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=9587&highlight=hal+dll
Poza tym po wpisaniu hal AND dll do okna wyszukiwarki forumowej, ta wypluwa około 20 wyników.
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=9587&highlight=hal+dll
Poza tym po wpisaniu hal AND dll do okna wyszukiwarki forumowej, ta wypluwa około 20 wyników.
Strona 1 / 1