Nowy dysk – instalacja

Niedawno kupiłem sobie dysk WD Caviar 160 GB 8 MB cache i chciałem zainstalować na nim XP. Utworzyłem i sformatowałem partycje, uaktywniłem jedną (w Partition Managerze)i zacząłem nową instalację. Po skopiowaniu plików i restarcie, gdy chcę kontynuować,
wyskakuje: System Windows nie moźe odnaleźć pilku lub plik jest uszkodzony system32hal.dll ,a plik jest na dysku. Znalazłem,źe chodzi o BOOT.ini. Proszę o więcej informacji. DZiękuję z góry

Odpowiedzi: 9

Do formatowania i robienia partycji i ustawienia partycji aktywnej uźywałem Paragon Partition Managera, zbadałem Caviara w serwisie i jest OK, ale chyba mam wadliwy kontroler ATA (rozruch ze starego dysku na nim nie wychodził, choć dysk był 100% dobry – wyskakiwał "Brak systemu operacyjnego") na płycie Abit NF7.

DZIĘKI ZA PORADY :!:
Raffi
Dodano
08.06.2004 19:02:44
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, masz nowy dysk i zrobiłeś partycje, zformatowałeś je a następnie uruchomiłeś instalator XP, po skopiowaniu pierwszych plików jakie są w instalatorze XP (końcówka pierwszego "stadium" instalacji) następuje ponowne uruchomienie komputera, po ekranie biosu zamiast przechiodzić do dalszej instalacji systemu wypisuje
Raffi:
System Windows nie moźe odnaleźć pilku lub plik jest uszkodzony system32hal.dll

Juź pare dysków w źyciu sformatowałem (głównie mi chodzi o nówki), sposób który ja stosuje jest skuteczny, chociaź pewnie nie do końca wygodny. Moźe napisze w punktach co robie:
1. Uruchamiam program Ranish Patrition z bootowalnego CD.
2. Tworze partycje w FAT32, daje quick format na partycji pod system.
3. Zapisuje informacje sektora rozruchowego (MBR)
4. Uruchamiam ponownie komputer, tym razem wkładam CD z Windowsem 98 (moźe być teź inny bootowalny CD z format.exe)
5. formatuje systemową partycje.
6. Uruchamiam ponownie komputer i instaluje Windowsa XP (zmieniam dysk C na NTFS)

Próba z pominięciem formatu spod DOSa kończy się niepowodzeniem, juź próbowałem. Moźe spróbuj tym sposobem, Ranish'a moźesz zastąpić innym programem (np. Patrition Magic)
spiderko
Dodano
31.05.2004 01:05:23
Tego xp, co nie chce działać, instalowałem na nowym dysku na swoim kompie. A co do rozruchu, próbowałem i bootcfg/repair i fixmbr i fixboot i dalej Error loading OS jak odepnę stary dysk. A jak jest podpięty stary i próbuję bootować , to mam komunikat jak opisany w pierwszym poście. Siedzę tydzień nad tym i tyle. :evil:
Raffi
Dodano
30.05.2004 23:56:53
Pewnie stary był traktowany jako rozruchowy.
Musisz popróbować z poleceniami z konsoli od bootcfh/rebuild poprzez fixmbr do fixboot – opisy tych poleceń są w pomocy systemu, a i w archiwum dla kazdego z nich powinieneś wyjasnienia roli znaleźć.
Rebe
Dodano
30.05.2004 21:59:25
Powoli zaczynam w ogóle nie rozumiec tego topicu, ale... :arrow: A na tym drugim dysku, z którym są problemy jest WindowsXP, który był instalowany na tym danym komputerze :?:
Pawek
Dodano
30.05.2004 21:58:02
No tak, zrobiłem z tym rejestrem, ale jak odepnę stary dysk i próbuję bootować z nowego, wyskakuje "Error loading OS". Dane nie są tracone – sprawdziłem.
Raffi
Dodano
30.05.2004 21:53:10
Wygląda, ze w grę mogą wchodzić dwa problemy:
Pierwszy dotyczy kontrolera i tę sprawę sobie póki co darujmy – jest w archiwum o gubieniu plików sporo.
Drugi zaś związany jest z systemem. Jeźlei jest on w wersji czystej – bez SP1. to nie obsługuje standardowo dysków >137GB co jest spowodowane wyłączonym w rejestrze adresowaniem 48–bitowym – lekarstwem na to jest odkonanie modyfikacji rejestru w sposób równiez w archiwum opisywany.
Rebe
Dodano
30.05.2004 18:03:04
Wygląda, ze w grę mogą wchodzić dwa problemy:
Pierwszy dotyczy kontrolera i tę sprawę sobie póki co darujmy – jest w archiwum o gubieniu plików sporo.
Drugi zaś związany jest z systemem. Jeźlei jest on w wersji czystej – bez SP1. to nie obsługuje standardowo dysków >137GB co jest spowodowane wyłączonym w rejestrze adresowaniem 48–bitowym – lekarstwem na to jest odkonanie modyfikacji rejestru w sposób równiez w archiwum opisywany.
Rebe
Dodano
30.05.2004 18:03:04
Poczytaj sobie tutaj:
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=9587&highlight=hal+dll

Poza tym po wpisaniu hal AND dll do okna wyszukiwarki forumowej, ta wypluwa około 20 wyników.
Pawek
Dodano
30.05.2004 15:06:29
Raffi
Dodano:
30.05.2004 14:36:31
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1