Nowy CD-ROM na starym komputerze... co zrobic zeby działał?
witam
zamontowalem w moim starym(PIII 500 mhz) komputerze nowy CD-ROM LG... jednak gdy wystartuje z plytki win98 i wbiore "uruchom komputer z obsługą cd-rom" to przeleci kilka linijek i zatrzymuje sie... na starym cd-romie(strasznie skrzeczy!) jest ok.
musze zaktualizowac dosa czy cos? jak to zrobic? jaki jest najlepszy?
zgory dzieki za help & pozdro!
zamontowalem w moim starym(PIII 500 mhz) komputerze nowy CD-ROM LG... jednak gdy wystartuje z plytki win98 i wbiore "uruchom komputer z obsługą cd-rom" to przeleci kilka linijek i zatrzymuje sie... na starym cd-romie(strasznie skrzeczy!) jest ok.
musze zaktualizowac dosa czy cos? jak to zrobic? jaki jest najlepszy?
zgory dzieki za help & pozdro!
Odpowiedzi: 1
To dziwne. Ja nieraz do PII233 podlaczalem nagrywarke DVD i wszystko działalo jak trzeba. Mysle zatem, ze jesli CDROM jest 100% sprawny, moze to byc wina kabla lub plytki CD. Sproboj przelaczyc CDROM na inny kanal IDE...
Strona 1 / 1
Spróbuj przełączyć zworki!<br>
nie moze to byc wina ani kabla ani plytki bo przeciez na tym samym kablu i tej samej plytce stary cd-rom 'chodzi'...<br> nie trzeba czegos aktualizowac? <br>
A zasilacz , to jaki masz? Co to za nowy CD-ROM - tego w sklepach już własciwie nie ma .<br>Chyba że "nowy" oznacza nowy w Twoim komputerze.<br>Ale poważnie podmień zasilacz na próbe od kogoś. Parę razy widziałem jak mu nie stawało...prądu - zasilaczowi rzecz jasna.<br>
to nowy CD-ROM to... GSA-4167D :lol:<br>sprawdze z tym zasilacze... bo ten w starym kompie jest taki cihutki ze faktycznie moze byc slaby...<br>
A napęd CD podpinasz na II kanale IDE - czy jest podpięty razem z dyskiem na jednej taśmie i I kanale IDE.<br>Jak jest na jednej taśmie z dyskiem podepnij go na II kanał IDE na osobnej taśmie -zworka na nim ustawiona na Master i wpięty na ostataniej wtyczce taśmy.<br><br><b>Bios musi napęd CD wykrywać prawidłowo przy starcie kompa.<br></b><br>Poczytaj:<br><br><a href="http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=42381">MONTAŻ NAPĘDÓW</a><br>
qrde juz pamietam jak to robilem... :/ wiem ze podpinalem zmiast starego dysku ktory na tych samych ustawieniach 'dzialal'...<br>stwierdzilem ze juz nie bede sie meczyl i zainstalowalem sysem z dysku twardego;P <br>ale rady przydadzą mi sie na przyszlosc :) <br>thx<br>