Nowe konto uzytkownika
Witam mam taki problem w XP Prof SP2 potrzebuje utworzyc nowe konto uzytkownika ograniczone. Wszystko niby proste ale po zalogowaniu sie na nie na pulpicie znajduja mi sie ikony programow instalowanych wczesniej tak samo w pasku start oraz autostart. A potrzeba mi calkiem gole konto tak jak po swiezej instalacji systemu. Jest to mozliwe ?? Ikonek niestety nie da sie usunac gdyz brak uprawnien a gdy zmienie na admina to kasuje je ze wszystkich kont.
Odpowiedzi: 3
To juz proste :wink: .
Zmieniasz rodzaj konta na administracyjne (dodajesz do grupy Admnistratorzy), przelogowujesz sie na to konto i usuwasz z kluczy Run rejestru niepotrzebne programy. Ponowne przelogowanie i ponowna zmiana konta na zwyklego uzytkownika.
Klucze:
HKLM/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Run
Zmieniasz rodzaj konta na administracyjne (dodajesz do grupy Admnistratorzy), przelogowujesz sie na to konto i usuwasz z kluczy Run rejestru niepotrzebne programy. Ponowne przelogowanie i ponowna zmiana konta na zwyklego uzytkownika.
Klucze:
HKLM/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Run
No wlasnie w katalogu pulpit tego konta jest pusciusienko. Wyczyszczenie katalogu AllUser/Pulpit dalo skutek pozytywny tylko trzeba pamietac o przekopiowaniu potrzebnych linkow na katalogi kont na ktorych te linki maja zostac na pulpicie (nie wszystko sie pokrywa). Tak samo z Menu Start Ta sama zasada i dziala.
Pozostaje jeszcze problem rozwiazania autostartu. Tak aby nie uruchamialy sie niektore programy.
Pozostaje jeszcze problem rozwiazania autostartu. Tak aby nie uruchamialy sie niektore programy.
Wszystko sie da. Z konta o prawach admina otworz folder Documents and Settings, odszukaj folder z nazwa konta ograniczonego i usun z folderu Pulpit rzeczy niepotrzebne.
To samo w Documents and Settings\All Users.
To samo w Documents and Settings\All Users.
Strona 1 / 1