Nowa partycja ?
Mam utworzoną jedną partycje na dysku 40 GB.Teraz wolne mam 12 GB i chciałbym utworzyć nową partycje! Czy wie ktoś jak to zrobić?
Odpowiedzi: 5
Osobiście polecam ściągnięcie ze strony: http://www.sysresccd.org/ pliku SystemRescueCd. Jest to plik .iso dystrybucji Linuxa zawierającej w załoźeniu, zestaw narzędzi ratunkowych. Nie ma się co przeraźać źe to Linux bo obsługa narzędzia dzielącego partycje jest bardzo prosta. Zacznę więc od początku. Najpierw ściągamy plik iso z podanej strony i wypalamy go na CD. Otrzymamy wtedy płytkę samobutującą. Wykonujemy defragmentację dysku twardego lub partycji, którą chcemy podzielić. Ustawiamy w BIOSie opcję butowania systemu z płyty CD i uruchamiamy SystemRescueCd. Gdy system zostanie załadowany, wpisujemy: run_qtparted. Następnie musimy wybrać sposób podłączenia naszej myszy i juź pokaźe się nasz program. Wybieramy (zaznaczamy)interesujący nas dysk. W Twoim przypadku będzie to /dev/hda. Z menu wybieramy opcję resize (zmiana wielkości)"chwytamy" prawą krawędź paska i za pomocą suwaka zmniejszamy partycję. Po zmniejszeniu powinna ona być większa niź obszar dysku zajęty przez pliki bo inaczej zniszczymy istniejące na dysku dane. Moźemy teź wpisać nowy rozmiar partycji w odpowiednim okienku. Powstaje wolne miejsce, na którym moźemy utworzyć nową partycję (polecenie Create) i określić jej rodzaj (fat, ntfs). Pozostaje tylko zatwierdzić zmiany. W menu File wybieramy Commit. Teraz program wszysko załatwi tak jak chcemy. Zeby wyjść z programu wpisujemy reboot co spowoduje restart komputera. Ja utworzyłem w ten sposób nowe partycje pod Linuxa na istniejącym dysku logicznym z partycją ntfs i nie było z tym źadnego problemu. Przy okazji zachęcam do zapoznania się bliźej z SystemRescueCd bo zawiera on kilka naprawdę przydatnych narzędzi mogących się przydać.
Zoren86 napisał, a ja tak zrozumiałem, źe ma na dysku wolne 12 GB – z posta jasno nie wynika, źe partycja jest na całym dysku. Jeźeli się mylę, to sorry – moi przedmówcy mają rację.
Zoren86 napisał, a ja tak zrozumiałem, źe ma na dysku wolne 12 GB – z posta jasno nie wynika, źe partycja jest na całym dysku. Jeźeli się mylę, to sorry – moi przedmówcy mają rację.
jamosa:Wygodniej narzędziem systemowym: ppm Mój komputer – Zarządzaj – Zarządzanie dyskami :)
I co – uwaźasz, źe moźna tym zmienić wielkość istniejącej partycji bez utraty danych na niej?
Niestety – mylisz się. Co widać nawet gdy się ppm do menu dostępnych opcji otworzy.
Wygodniej narzędziem systemowym: ppm Mój komputer – Zarządzaj – Zarządzanie dyskami :)
Strona 1 / 1