Nowa odubowa i ...
Prosze o pomoc, bo sam juz wymiekam. Mam Athlona 1700+ XP, 512 MB DDR (elixir), GF4MX440, SB live! Value, plyte shuttle AK37GT v1.3 (z chipsetem VIA KT400). Do tego cd rom, nagrywarka i ). I teraz, po wstepie, do rzeczy. Zmienilem obudowe, przelozylem bebechy. wszystkie polaczenia identyczne (ta sama kolejnosc na tasmach tylko dolozylem kieszen ale pusta, sama ramke). jedynie polozenie zmienila karta dzwiekowa, ale wszystko z nia jest git. Po jakims czasie robi sie restart. Czasami po 30 min, czasami po 2, a czasami siedze z 5 i nie restartuje. Po restarcie, w biosie jest komunikat: PRIMARY IDE CHANEL CONDUCTOR CABLE 80 NOT INSTALLED. zmienilem wiec wszystkie tasmy (nawet do fdd) i jest to samo. BIOS Phoenix D686 z 1998r. Wiecie o co chodzi????
Odpowiedzi: 20
witam po dluzszej przerwie.
W tyum czasie trwaly ostre testy kompa – maratony.
Po przelozeniu (zamienieniu miejscami) pamieci i przedmuchaniu slotow wszystko wrocilo do normy. zero zwisow i restartow. Dzieki za wszystkie posty i zainteresowanie. pozdrawiam
W tyum czasie trwaly ostre testy kompa – maratony.
Po przelozeniu (zamienieniu miejscami) pamieci i przedmuchaniu slotow wszystko wrocilo do normy. zero zwisow i restartow. Dzieki za wszystkie posty i zainteresowanie. pozdrawiam
no własnie powiedz czy podziałało sledze sobie ten temat od dłuzszego czasu bo o dziwo mam ten sam problem (wszystkie czescie mam te same tylko nowa bude wsadzilem) i czasami mi restartuje po godzinie czasami po trzech (kompa zostawiam na noc zeby sciagał i troche to denerwuje jak sie resnie jak zasne bo wtedy chodzi cała noc na darmo...
no własnie powiedz czy podziałało sledze sobie ten temat od dłuzszego czasu bo o dziwo mam ten sam problem (wszystkie czescie mam te same tylko nowa bude wsadzilem) i czasami mi restartuje po godzinie czasami po trzech (kompa zostawiam na noc zeby sciagał i troche to denerwuje jak sie resnie jak zasne bo wtedy chodzi cała noc na darmo...
prart:Mozesz mi wytlumuczyc, w jaki sposob zamienienie miejscami bankow pamieci (identycznych!) w slotach dimm moze powodowac restarty?!??!?
Niestety nie mam pojęcia. Moje pomysły i propozycje są oparte wyłącznie na własnych doswiadczeniach z komputerami. Niektóre są mniej lub bardziej uzasadnione.
Jak ten zabieg pomógł i komp bedzie stabilny daj znac na forum :D
Moźe były niedociśnięte :)
Moźe były niedociśnięte :)
Lezio111 narazie sie wstrzymam przed taka akcja.
domin_q zrobilem jak pisales – mam dwie kosci po 256MB (elixsir)zamienilem je miejscami przedwczoraj i jak na razie spokoj (choc piec nie chodzil przez tan czas za dlugo i nadal nie mam pewnosci, ze jest juz ok). Mozesz mi wytlumuczyc, w jaki sposob zamienienie miejscami bankow pamieci (identycznych!) w slotach dimm moze powodowac restarty?!??!?
domin_q zrobilem jak pisales – mam dwie kosci po 256MB (elixsir)zamienilem je miejscami przedwczoraj i jak na razie spokoj (choc piec nie chodzil przez tan czas za dlugo i nadal nie mam pewnosci, ze jest juz ok). Mozesz mi wytlumuczyc, w jaki sposob zamienienie miejscami bankow pamieci (identycznych!) w slotach dimm moze powodowac restarty?!??!?
Pozamieniaj sprzęt, np swoją kartę graficznę na (oczywiście do sprawdzenia tylko) karte qmpla. I tak dalej, powywalaj z kompa niepotrzebne dyski (zostaw tylko ten z xpekiem), cd–romy, karty, zostaw tylko 1 kość ramu itd.
Pozdroofka
:)
Pozdroofka
:)
echhh... sorry nie doczytałem wczesniej ze masz juz problem z tamami załatwiony.
A co do restartów jezeli masz 512MB ramu w kilku kosciach i były wyjmowane przy przekładce to pozamieniaj je miejscami, spróbuj tez odpalic na jednej kosci.
A co do restartów jezeli masz 512MB ramu w kilku kosciach i były wyjmowane przy przekładce to pozamieniaj je miejscami, spróbuj tez odpalic na jednej kosci.
domin_q sprawa tasm jest jasna – sa dobrze polaczone i sprawne. Chodzi o to ze po ich wymianie (i POPRAWNYM!!!! podlączeniu) nie ma juz zadnego bledu tylko restarty. Niezaleznie czy jestem podlaczany do netu, jaki program dziala. Czasami nawet w kilka minut po starcie systemu (ktorego po formacie zainstalowalem i jest to samo). Do glowy przychodzi mi tylko zasilacz, planuje podlaczyc stary i sprawdzic czy bedzie oki. dzieki za zainteresowanie chlopaki (i moze kobiety tez :lol: ?)
Załoze sie ze nawet nie sprawdzałes. Nie wątpie ze masz dobre tasmy i ze są podłączone "dobrze" bo ja miałem tez dobre i tylko je odwróciłem. Skoro przekładałes bebechy to duze prawdopodobienstwo ze tasmy masz odwrotnie. Tasma jest podzielona wtyczką która dzieli ją na dłuzszy i krótszy odcinek. U mnie podłaczając tasme krótszym odcinkiem w płyte główną zawsze wyskakiwał błąd. Podłączając dłuźszym odcinkiem wszysko pięknie chodzi.
Weź dysk pod pache, idź do qmpa i u niego obacz czy chodzi :)
Tasmy mam dobre, na bank. Podlaczenie tez, panowie tego jestem pewien. Przez moment myslalem ze to SDi ale kilka razy zrestartowal bez aktywnego polaczenia z netem. Ostatnie co mi przychodzi do glowy to zasilacz – w sumie jedyny nowy element elektroniki. Jak myslicie?
Ja teź uwaźam,źe to,jest to,domin_g !
Pozdrawiam. 8)
Pozdrawiam. 8)
miałem ten sam problem:)
wystarczyło mi odwrotnie podłaczyc tasme tzn wtyczka która jest wpięta w płyte – wepnij ją w dysk i na odwrót
wystarczyło mi odwrotnie podłaczyc tasme tzn wtyczka która jest wpięta w płyte – wepnij ją w dysk i na odwrót
mialem podobny problem kiedy dysk ata100 podlaczylem na kablu ata33... Po zmianie kabla wszystko wrocilo do tzw normy :)
ozz17 to nie bios, przeciez nic nie zmienialem tylko obudowe, a wtedy wszystko chodzilo! tire na pewno niczego nie uszkodzilem, chlodzenie tez ok, temp. procka i wew. obudowy ok. (powtarzam zmienilem tylko obudowe, caly sprzet ten sam). po zmianie tasm na nowe nie ma juz PRIMARY IDE CHANEL CONDUCTOR CABLE 80 NOT INSTALLED. Po restarcie w biosie zadnego komunikatu, tylko w win teks ze odzyskal sprawnosc po powaznej awarii. Moze to konfig SDI???? Wczesniej nie mialem z nim problemow ale wiadomo, ze pod XP wieeeeeeelu osoba szaleje. wIEC moze przyszla kolej na mnie :lol: ? Kiedys na stronie http://www.swiat–sdi.prv.pl/ byl bardzo dobry opis krok po kroku ustawic SDI pod XP, teraz nie moge tego znalezc. macie namiary na cos takiego?
Wejdz do menedzera urzadzen i usun recznie kanal/kanaly IDE. Po resecie powinien Ci wykryc i zainstalowac na nowo. Poza tym sprawdz – dokladnie docisnij kable.prart:PRIMARY IDE CHANEL CONDUCTOR CABLE 80 NOT INSTALLED
Myślę,źe masz istotny problem z chłodzeniem procesora.Poza tym,mogłeś przekładając uszkodzić RAM.
Pozdrawiam 8)
Pozdrawiam 8)
polecalbym ci sciagniecie najnowszego biosu :)