Nowa karta grafy nowy problem

W wyniku awarii wentylatora spalił mi sie procek na karcie grafy GF 4200. Nagła awaria zmusiła mnie do expresowego zakupu innej karty ale miałem ograniczone fundusze i zdecydowałem się na Radeon 9600 PRO 256 MB ATI. Zainstalowałem kartę.
I tu zaczęły sie problemy. Niby wszystko chodzi dobrze ale co jakiś czas, albo w czasie grania albo w czasie serfowania, komputer się wiesza i to w różny sposób to znaczy :
1.Ekran robi się czarny tak jakby nie dochodził do niego sygnał z kompa (dioda na monitorze miga, a miga tak zawsze jak wyłączę kompa)
2.Wszystko widać ale nic nie idzie zrobic nie reaguje na klawiaturę ani na mysz.
3.Zgaśnie wszystko na chwilę a potem pokazują się poziome paski hmmm...jakby w kolorach tła na którym wszystko się zepsuło.
Płyta główna to L7VTA, Windows XP Home oryginał, Service Pack 2, AMD Athlon(tm) XP 2000+, 512MB RAM, DirectX 9.0c, Sterowniki do karty z 22.03.2006.Zrobiłem reinstalke przeskanowałem wszystko antyvirem.Mam zainstalowane Catalyst Control Center v. 06.4 . i po zwisie dostaje info : "Funkcja VPU Recover zresetowała akcelerator graficzny ponieważ przestał reagowaĆ na polecenia sterownika. "
Co mogę zrobic ?
Mam też ciekawe pytanko, jak mi się wydaje. Nie potrafię napisac litery Ć inaczej jak z wciśniętym Shiftem tak więc żeby napisac małe Ć muszę wcisnąc Caps Look --> Shift +Alt i c.Ale to bardzo nie wygodne. Smile

Odpowiedzi: 2

stawiam na zbyt slaby zasilacz - gdy wymienilem 5200 ultimate na radeona 9800 pro mialem restarty ale tylko w grach lub testach 3Dmark - wymiana zasialcza na mocniejszy i po problemie

lackyd
Dodano
08.05.2006 00:27:44
O literze "Ć" było niedawno przejrzyj tematy - w skrócie to odinstalować CCC.
Co do problemu pkt 1 i 2 są ze sobą sprzeczne
-piszesz że ekran jest czarny ,a za chwilę że wszystko widać no to jak jest.?
Zauktaulizowałbym BIOS do płyty - lub wcześniej spróbował  wyłączyć - jeśli włączone Fast Write dla AGP.
Poza tym najnowsze sterowniki wcale nie muszą być najlepsze dla tej karty . Możesz też wypróbować Omegi
Seeker
Dodano
07.05.2006 11:30:23
  • potus 07.05.2006 15:14:34

Zdażają sie 3 różne sposoby zwisu kompa&nbsp; wymieniłem je w punktacj 1 - 3. Nie są to objawy po sobie następujące tylko 3 różne.<br>

• spiderko 07.05.2006 19:20:00

Jakie są taktowania tej karty (rdzeń/pamieć)? Podkręcałeś ją? Może jest to zmodyfikowany R9550? Jaki masz zasilacz? Jak się zachowują napięcia (3.3V,5V,12V)? Radiator karty jest ciepły? gorący czy letni (zimny)? Karte na innym komputerze też można by sprawdzić.

potus
Dodano:
07.05.2006 01:01:41
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1