Nośnik nie widzi płyt

Witam. Od jakiegoś czasu mój nośnik nie widzi płyt tzn. gdy włożę płytę obojętnie czy jest czysta czy nagrana nośnik pokazuje że ma rozm. 0 bajtów i że jest w pełni zapełniona mimo że sie na niej nic nie znajduje. NEC DVD RW ND 3550A To chyba raczej nie wina płyt bo używam dość dobrych (Sony) stery są najnowsze.

Odpowiedzi: 6

Nie - o fizyczną ingerencję. Jeżlei ten sprżet jest tak "zabezpieczony" przez sprzedwcę to ... dupa blada i bez serwisu, jako najbardziej sensowej opcji, sie nie obejdzie.
Rebe
Dodano
08.10.2007 09:38:48
  • Pejqas 08.10.2007 21:32:52

[quote=Rebe]Nie - o fizyczną ingerencję. Jeżlei ten sprżet jest tak "zabezpieczony" przez sprzedwcę to ... dupa blada i bez serwisu, jako najbardziej sensowej opcji, sie nie obejdzie.[/quote] Mógłbyś powiedzieć prosto co trzeba zrobić używając zrozumiałego dla wszystkich języka polskiego??

Odpięcie napędu = zdjęcie obudowy = zerwanie plomb ?? Czy odpięcie to chodzi o coś co się wyłącza w BIOSie??
Pejqas
Dodano
08.10.2007 09:31:21
Ta trzecia opcja to taka sprawdzona metoda i co dziwne czasem działa. Mianowicie wyłączasz system, odpinasz napęd, włączasz system, zamykasz go, podpinasz napęd i włączasz ponownie. Brzmi idiotycznie... ale, w Windowsach takie metody skutkują 'dość' często. Pozostaje jeszcze przetestowanie tego napędu, wymiana firmware i ostateczne rozwiązanie czyli oddanie go w ramach gwarancji, nie ważne czy serwis jest rzut beretem czy na drugim końcu świata, choć ta druga opcja jest mniej opłacalna.
Bobi
Dodano
07.10.2007 22:53:12
  • Rebe 08.10.2007 09:06:57

[quote=Bobi].... nie ważne czy serwis jest rzut beretem czy na drugim końcu świata, choć [u]ta druga opcja jest mniej opłacalna[/u].[/quote] Chyba, że to beret ...... babciny jest. Dziękuje, Bobi, za wypełnienie roli tłumacza. BTW - z tą zmiana firmware'u to nie do końca jestem przekonany ( chyba, że operacja spowoduje przy okazji chociaż rekalibracje lasera ), bo dla samej bazy nośników to chyba nie warto tego robić ( a moze i warto? ).

Mam usprawiedliwienie . Poimprezowy jestem , więc nic mi ,że tak napiszę - nie pasi.
Seeker
Dodano
07.10.2007 16:47:50
Aleś się, Seeker, upierdliwy zrobił ( masz zgodę Veersa ? ). Ad rem: 1. Cwiartkowanie z soleniem - ftu, nie ta bajka - czyszczenie z ew. rozkręceniem + regulacją ( o ile po gawarancji ). 2. Wizyta w serwisie. 3. Wyłaczenie - odpięcie - zamknięcie - restart. Wyłaczenie - podpięcie - właczenie - start.
Rebe
Dodano
07.10.2007 15:45:54
  • Pejqas 07.10.2007 18:52:44

[quote=Rebe] Ad rem: 1. Cwiartkowanie z soleniem - ftu, nie ta bajka - czyszczenie z ew. rozkręceniem + regulacją ( o ile po gawarancji ). 2. Wizyta w serwisie. 3. Wyłaczenie - odpięcie - zamknięcie - restart. Wyłaczenie - podpięcie - właczenie - start.[/quote] 1 Cwiartkowanie odpada - na gwarancji jeszcze 2 Wizyta w serwisie też odpada - serwis za górami za lasami za siedmioma rzekami. 3 A co do trzeciego to nie bardzo wiem o co chodzi z wyłączeniem, odpięciem i zamknięciem. PS. Rzeczywiście duża różnica "czytnik", "nośnik", "CD-ROM", "nagrywarka DVD". Mi jedynie chodzi o to żeby było widać takie ikonki które powinny się ukazywać po włożeniu takiego krążka do takiej kieszonki która sie znajduje w stacji procesora.... ale że poimprezowany to rozumiem też tak często mam.

Co to wg. Ciebie jest nośnik?
Seeker
Dodano
07.10.2007 15:27:16
Pejqas
Dodano:
07.10.2007 13:54:07
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1