norton ghost

czesc!. Wiadome,ze nie kupie bo za drogi. Chcialbym zrobic kopie calego systemu (wszystkiego ) na dysku dvd rw , ale czy mozna przywrócić potem kopie, np za pół roku jak juz wyinstaluje ghosta(upłynie trial) i co wtedy?, jak kopie przywrócić?

Odpowiedzi: 16

:
A czy próbowałeś juź przywracać te kopie do źycia bo np. miales problem z wirem ,system padł itp ?Pozdrawiam.

Przywracam kopie co drugi dzień poniewaź wraz z bratem mamy osobne kopie partycji (ja swoją, on swoja). Gdy on siada na kompa to przywraca swoją kopie, gdy ja siadam to odtwarzam moją kopie i tak co drugi dzień więc źadne wirusy mnie nie denerwują a jak tak by naprawde miał juź tam wiruska to wystarczy 3 minutki i juź jest nowy system :D
Tomi!
Dodano
23.12.2003 14:29:49
Z przywracaniem tego obrazu z reguły nie ma źadnych problemów pod warunkiem, źe w międzyczasie nie zmieni się źadnego podzespołu.
Polecam jeszcze programik Ghost Image Explorer (przydatny jak chcesz z obrazu przywrócić np. wybrany plik, który gdzieś nagle umknął).
mars28
Dodano
23.12.2003 12:11:19
masz racje a i zobacz ile ma odwiedzin poruszany temat, ludziska szukają takich postów , które czegoś uczą ,merytorycznych. A czy próbowałeś juź przywracać te kopie do źycia bo np. miales problem z wirem ,system padł itp ?Pozdrawiam.
Anonymous
Dodano
23.12.2003 00:11:03
:
dzieki Tomi, jasno napisales. Powinienies pisac poradniki :–) .Co do tej kompresji, to co radzisz ,to moze pozwoli zapiac wszystko np. na cd ;). Pozdrawiam.

Oczywiście źe radze kompresje typu "High", jest to sama kompresja co programu WinRAR, dlatego źe później jak juź masz tak obraz partycji to jeśli chcesz go jeszcze skompresowac WinRAR'em to stopień kompresji jest bardzo mały około 1–2% więc nie warto juź później kompresować tą kopie jakimkolwiek pakerem. Co do mojej kopii to ze wszystkim zajmuje 250 MB więc starcza mi na nagranie 2 takich kopii na CD, jeśli masz winXp to nie mam pojęcia jak to jest z tym systemem ale napewno powinna się zrobić kopia do góra 700MB.
:
Powinienies pisac poradniki :–)

Tak szczerze powiedziawszy to nie często pisze tak długie posty, napisałem tak mini poradnik bo jak widze takiego kolesia co instaluje Windowsa co tydzień nowego bo mówi źe go jakiś wirus dopadł i musi na nowa posatwić system to mnie rozpier...a, a jak widzisz taka kopia jest dla mnie niezbędna.
Tomi!
Dodano
22.12.2003 18:55:56
dzieki Tomi, jasno napisales. Powinienies pisac poradniki :–) .Co do tej kompresji, to co radzisz ,to moze pozwoli zapiac wszystko np. na cd ;). Pozdrawiam.
Anonymous
Dodano
19.12.2003 14:21:15
Napewno obsługuje ten z NSW 2k3.
mars28
Dodano
19.12.2003 08:22:08
Tomi!:
najlepiej z Norton System Works 2001
Tylko ten ghost nie obsługuje NTFS chyba...
Gagman
Dodano
18.12.2003 23:16:26
:
wiesz, nie naleze do zaawansowanych, ale wszystko przede mną ;). Powiedz mniej wiecej jak Ty to robisz( tak jak symantek tłumaczy ludziom jak pozbyć się danego wira :–), tłumaczy naprawde jasno, jak ktos zna ang oczywiscie;).

Jeśli skumasz o co mi chodzi to nie bedziesz miał problemów. A więc kopiujesz (najlepiej z Norton System Works 2001) ghost.exe po zainstalowaniu juź programu Norton Ghost na np. drugi dysk czy gdzie tam chcesz. Później kopiujesz to exe do najprostszej scieźki dostępu czyli np. d:/ghost.exe (rozumisz :?: po prostu skopiuj to exe na dysk C lub D jak tam chcesz. Następnie uruchom kompa ponownie, podczas uruchamiania się Windowsa na początku wciskaj F8 i pokaźe ci się 6 opcji do wyboru. Wybierasz opcje nr 6. Coś tam się załaduje i później piszesz coś takiego:
d:/ enter
d:/ghost enter
Otwiera się okno głowne programu. Wybierasz na strzałkasz i klawiszu TaB bo myszki w DOS'ie nie ma. Podświetlasz "Local" natępnie "Partition" a jeszcze później "To image". To co się pokaźe zaraz po wybraniu tego oznacza źe program się pyta z jakiego dysku robić kopie, wybierasz ten pierwszy dysk na górze. Później program się pyta o partycje czyli jeśli chcesz zrobić kopie systemu (dysk C) to wybierasz partycje tą na górze czyli partycja pierwsza. Później program się pyta gdzie ma zrobić kopie, wybierasz klawiszem TaB ścieźke dostępu i robisz kopie np. na dysk D, musisz TaB wybrać ścieźke dostępu wybierając dysk D, później TaB wchodzisz na miejsce gdzie naleźy wpisać nazwe tej właśnie kopii, ja zawsze wpisuje po prostu Kopia, rozszerzenie ma być (w tym przypadku) Kopia.gho. Naciskasz na "Save". Program się później pyta o to czy skompresować tą kopie partycji czy nie, i znowu TaB najeźdzasz na "High", później program się pyta coś takiego "Proced with partition dump?" i naciskasz na "Yes". Zaczyna sięrobić kopia partycji na dysku C. Aby odtworzyć tą kopie robisz jak na początku tyle źe zamiast opcji "To partition" wybierasz "From partition" i kolejno wybierasz dysk pierwszy, partycje nr 1 czyli dysk C i na końcu tam teź coś musisz wybrać "Yes" i to wszystko :D .
Ale się rozpisałem :D .
Tomi!
Dodano
18.12.2003 23:07:23
wiesz, nie naleze do zaawansowanych, ale wszystko przede mną ;). Powiedz mniej wiecej jak Ty to robisz( tak jak symantek tłumaczy ludziom jak pozbyć się danego wira :–), tłumaczy naprawde jasno, jak ktos zna ang oczywiscie;).
Anonymous
Dodano
18.12.2003 16:49:49
A nie lepiej sobie skopiowac skadś ghost.exe, odpalic w DOS'ie i zrobic se samemu kopie partycji lub całego dysku :?: . Ja tak musze robic co dziennie i nic mi sie jeszcze nie schrzaniło :D
Tomi!
Dodano
18.12.2003 15:21:51
Jest to specjalna dyskietka zawierająca Norton Ghost dla DOS! Moźna przy jej uźyciu stworzyć obraz partycji jak i go przywrócić. Poszukaj sobie w necie a napewno znajdziesz :)
ARTI
Dodano
18.12.2003 11:08:51
lepiej mi sprzedaj tego ghosta :–) :–)
Anonymous
Dodano
18.12.2003 02:08:44
i kopie oczywiście;) . czy to taka dyskietka startowa podobna jaką robi się dla xp home microsoftu?(plik winxp_pl_per_bf.exe) ?
Anonymous
Dodano
18.12.2003 02:06:17
Ja uźywam Ghosta zawartego w pakiet System Works i jest tam opcja tworzenia dyskietki startowej! Wystarczy wystartować z niej kompa i podać miejsce gdzie znajduje się obraz partycji! Zrobiłem sobie tą dyskietkę ponad pół roku temu a System Worksa dawno wywaliłem a została mi tylko ta dyskietka!Teraz jak potrzebuję przywrócić partycję to tylko ją wkładam do napędu i po sprawie! Więc nie będziesz musiał kupować Ghosta tylko wystarczy raz zrobić sobie dyskietkę :)
ARTI
Dodano
18.12.2003 01:04:37
tzn. jak jesli moge spytac. zaznacze, ze programu na oczy nie widzialem ale mialem inne , gdzie robi sie kopie zapasowe(np. do czyszczenia rejestru ze smieci). Opcja zrob kopie jest wbudowana w program. Jak odinstaluje ghosta to strace sciezke dostępu i opcje(tak mi się wydaje)programu by np. w czerwcu 2004 przywrócić wszystko z dvd rw , caly system.Jak to zrobić jak zostanie mi płyta? przeciez potrzeba programu by zastosować opcje przywróć kopie ,wgranie po raz nowy ghosta nic nie da bo nie bedzie on miał dostępu do tej kopii.mam racje?. Jesli ktos radzi by robic kopie ghosta to cos mi sie wydaje , ze ma na mysli crack bo on kosztuje chyba 60 UD, kogo na to stać i kto mi to wyjasni?
Anonymous
Dodano
18.12.2003 00:09:34
Stwórz sobie dyskietkę w programie i nie powinno być źadnych problemów :D
ARTI
Dodano
17.12.2003 21:52:51
Anonymous
Dodano:
17.12.2003 19:56:12
Komentarzy:
16