No ADI codec driver is installed
Zainstalowałem sobie Windows'a XP x64 Edition (64 bitowy) i mam pewien problem z moją kartą dzwiękową. Mianowcie jak zainstaluję sterowinki i uruchomię komputer ponownie w.g. zaleceń to przy starcie wyskakuje tabliczka "No ADI codec driver is installed" i nie ma dźwięku... Karta dźwiękowa jest zintegorowana na płycie, a płyta główna to Asus P5VD1–X. Sterowniki, które próbuję zainstalować to najnowsza ich wersja dostępna na stronie producenta płyty (www.asus.com) i pisze tam, źe mogą one pracować z Window x64... To dlaczego u mnie nie działają? Czy wie ktoś jak to zrobić?
Odpowiedzi: 6
Ale na stronce www.asus.com (stronka producenta) wyraźnie napisane jest, źe sterowniki które instaluję do mojoej karty dzwiękowej są kompatybilne z Windows XP x64 Edition... Takźe pod 64bitowym linuksem nie mam najmnije szych problemów z tą kartą...[/url]
wychodzi na to źe sprzęt niekompatybilny z platforma 64 bit lub brak do niego sterowników.
Karta jest napewno dobra... Mam zwykłego (32–bit) windowsa xp i tam wszystko działa bez problemu. I zauwaźyłem pewną róźnicę pomiędzy wykrytym sprzętem. Mianowicie w 32bitówce sprzęty audio nazywają się "SoundMAx Codec", "Sound Max Audio" itd., a w 64bitówce "Audio Codec", "VIA AC'97 Audio Controller"... Wydaje mi się, źe tu jest właśnie coś nie tak... Macie jeszcze jakieś pomysły jak to zainstalować??
czy w menedźerze urządzeń są źółte znaki zapytania odnośnie nieprawidłowych sterowników dla karty? jeśli nie oznaczałoby to iź trzeba tę zintegrowaną dźwiękówkę włączyć w BIOSIE. jeśli jest widoczna wypróbuj starsze stery, na pewno znajdziesz coś w Necie. jeśli nic nie pomoźe to znaczyloby iź karta jest uszkodzona, jeśli na gwarancji to wiadomo – serwis, jeśli po to kup kartę po PCI, tamtą zintegrowaną wyłącz w BIOSIE, włóź nową, dograj stery i musi działać.
Z tym źe, te sterowniki na płycie głównej są równocześnie tymi najnowszymi...
te najnowsze niekoniecznie muszą działać z Twoim sprzętem. Zainstaluj drivery do ADI z płytki ze sterami do MoBo, którą dostałeś z kompem.
Strona 1 / 1