Niskopoziomowy format
Posiadam dysk 80GB. Podzielony był na dwie partycje 35 i 45 GB. Zrobiłem zerowy format ale przed tym nie zdjąłem partycji i teraz mam dysk o pojemności 35GB(tyle ile wynosiła podstawowa partycja. Czy jest możliwość "odkręcenia" tego wszystkiego tak żeby dysk znowu był 80GB?
Odpowiedzi: 1
fdisk'iem lub np. Ranish Partition spróbuj tą niewidoczną partycje aktywować.
Strona 1 / 1
problem w tym, że np. PM widzi dysk jako pojemność 35GB, podobnie jest w biosie. Nie mogę aktywować niewidocznej partycji bo jej po prostu nie ma. Dysk o pojemności 80GB ma rozmiar 35GB...
Nie wiem jak jest w PM (nie używałem) natomiast w Ranishu jest coś takiego jak wyświetlanie zawartości całego dysku, aktywne i nie aktywne partycje, ja bym na twoim miejscu uaktywnił co jest nie aktywne i zapisał nowy MBR. <br /> <br />... chyba że problem nie tyczy się MBR i niewidocznej partycji... <br /> <br />W jaki sposób dokonałeś low-formatu?
<P>Ściągnąłem ze strony Maxtora program Maxblast i w nim jest min. taka opcja. A co do tego ranisha to sprawdzę....</P>
tez pokazuje 35GB, z tymże widzę,że tam są opcje ustawień. Znasz stronę gdzie jest opis tego programu?
Instrukcja jest w w pliku Readme.txt, lecz po angielsku. W skrócie - bo padam ze zmęczenia: <br />1. Zakładam że masz Ranisha w wersji DOS nagranego na płycie (bootowalnej) CD lub na dyskietce. <br />2. Uruchamiasz ranisha <br />- po ewentualnych partycjach poruszasz się kursorami (dół/góra), <br />- usuwanie partycji (DEL), <br />- zakładanie partycji (Enter), zostaniesz spytany o rodzaj (zazwyczaj daje FAT32), rozmiar w bajtach jaki chcesz, a potem tylko czy format (daje Quick format) <br />- flagowanie partycji jako rozruchowej (tam gdzie system ma stać) odbywa się klawiszem (B) <br />- po rozdzieleniu całego dysku, sformatowaniu, zaflagowaniu jednej partycji i naciśnięciu klawisza (ESC) program zapyta czy zapisać MBR, dajemy YES oczywiście. <br /> <br />Upewnij się jednak, zanim z ranishem się bedziesz bawił, czy w biosie wykrywanie dysku jest ustawione na automatyczne - może się okazać że "ktoś" wpisał ci nieprawidłowe dane dysku w biosie i dlatego część dysku jest niewidoczna. <br /> <br />Ide spać...