Niski transfer w otoczeniu sieciowym.
Witam wszystkich! Mam mały problem z moją maszyną. Chcąc ściągnąć jakiś plik z innego kompa w mojej sieci ściągam go, ale transfer jest bardzo niski rzędu kilku Kb/s. W drugą stronę działa bardzo szybko tzn. około 60Kb/s i szybciej. Działam na XP Pro bez SP2, komputery połączone są switchem PLANET. Mam karte sieciową Realtek RTL 8139/810X. Chciałem sprawdzić port słuźący do komunikacji w otoczeniu sieciowym, ale nie wiem jak to zrobić. Wirusy i inne robale usuwam systematycznie. Jaka moźe być przyczyna? Ja podejrzewam port, karta jest dobrze skonfigurowana. Czy NETBIOS ma być wyłączony? Pzdr Tomala.
Odpowiedzi: 15
Ze co prosze ? Znowu cos Ci sie wydaje ? Pewnie chodzi Ci o usuniecie Klienta sieci i brak plyty ? A od czego jest C:WINDOWSDriver Cachei386 ?Szymon Grabiński:jak zrobisz to co mowi el nino to masz problem bez tej instalki. ot, nieomylny el nino...
Nieomylny ? Moze nie. Ale myslacy – czego i Tobie zycze.
jak zrobisz to co mowi el nino to masz problem bez tej instalki. ot, nieomylny el nino...
Probowales juz przeinstalowac siec na tym komputerze ? Usun Klienta sieci M$ Network – restart. Moze WinsockXPFix.exe pomoze ? http://members.shaw.ca/techcd/WinsockXPFix.exe
Dlaczego w firmie nie macie plyty instalacyjnej ? Moglbys sprobowac nalozyc system.
Dlaczego w firmie nie macie plyty instalacyjnej ? Moglbys sprobowac nalozyc system.
Oczywiście svchost.exe, moja pomyłka. Nortona nawet odinstalowałem i dalej to samo. Kable w porządku, sprawdzone na innym sprzęcie. Z wymianą sieciówki będzie problemik, bo sprzęt jest plombowany jeszcze do stycznia 2005, a mam trudności z serwisowaniem tego sprzętu, tzn. nie mogę nic na nim zrobić bez otwierania pudła, reinstalka wykluczona – brak CD Instal. Jestem tylko biednym uźytkownikiem. Myślałem, źe uda się to "wyłapać" bez konieczności woźenia do serwisu (100km, tylko w wyznaczonym punkcie – tak zarządził Prezes).
Probowales wylaczac ?tomala:Antywir Norton 2002
I z LANa mozesz dostac "prezent".tomala:firewala nie mam bo mój adms ponoć ma sprzętowego
Najpewniej pozyczyc od kogos sprawna w 100 procentach. Przy takiej podmianie pamietaj o odinstalowaniu najpierw swojego sprzetu.tomala:Podejrzewam równieź sieciówkę moźna ją jakoś przetestować?
P.S. Przeciez mozna sie domyslec, ze tomala sie "przejezyczyl" z tym svhostem.
Mrówek:Jeśli user się nie pomylił jeśli chodzi o nazwy, to ma wirusa ;–)
http://www.vsantivirus.com/gaobot–ec.htm
svchost.exe powinno być ;–)
tomala:...No moźe svhost.exe, którego jest pięć procesów (usługa sieciowa, system dwa razy, lokalna)
Chyba sie jednak pomylil, chyba ze ma 5 svhost'ow
Szymon Grabiński:svhost.exe jest ok.
a masz mozliwosc wymiany sieciowki?
Jeśli user się nie pomylił jeśli chodzi o nazwy, to ma wirusa ;–)
http://www.vsantivirus.com/gaobot–ec.htm
svchost.exe powinno być ;–)
To znów ja! Czy half czy full nie ma znaczenia, działa tak samo wolno. Antywir Norton 2002, firewala nie mam bo mój adms ponoć ma sprzętowego. Podejrzewam równieź sieciówkę moźna ją jakoś przetestować? Pzdr Tomala
Zmien na Half duplex i sprawdz – byc moze kabel cos nie teges.tomala:Karta jest na full duplex.
Co z tymi programami – firewallem lub antywirem ?
Tez mialem kiedys wolną siec lecz to bylo przez proxy. Proxy przyspieszal połączenie z mnetem a chrzanił z siecią :/ Lecz ty mówisz ze masz szerokopasmówke.
svhost.exe jest ok.
Witam znowu! El Ninho! Pytam o otoczenie sieciowe, bo z Internetu mam transfer 80kb/s na szerokopasmówce. Zrobiłem tak jak napisałeś z Task managerem. Żaden z procesów nie wykazuje tendencji do zabierania wydajności. No moźe svhost.exe, którego jest pięć procesów (usługa sieciowa, system dwa razy, lokalna) jeden z nich ma zazwyczaj wyźszą zajętość pamięci mniej więcej tyle co explorer. Karta jest na full duplex. Juź nie mam do niego zdrowia. Tomala.
W jakim celu ? Zapchalo go czy co ? I co ma otoczenie sieciowe do predkosci wymiany danych ?tomala:Jak przetestować port odpowiedzialny za otoczenie sieciowe?
1. Jakiego uzywasz firewalla i antywira ? Jak sa ustawione ? Czy czasem Twoj antywir nie ma ciągotek do bardzo drobiazgowego sprawdzania sciaganych danych ?
2. Kabel laczacy Cie z LANem jest na 100% sprawny ?
3. Sieciowka (wlasciwosci) – Half duplex czy tez Full duplex ?
Zacznij cos kopiowac z LANa, otworz Task manager i zwroc uwage na procesy – czy jest jakis, ktory "zabiera" wydajnosc.
Witam ponownie! Szybkość o której piszesz to 100Mb/s!
Sprawdziłem inne maszyny w mojej sieci. Tam działa wszystko jak trzeba. Tylko kurna u mnie coś się dzieje. Jak przetestować port odpowiedzialny za otoczenie sieciowe? Pzdr Tomala.
Sprawdziłem inne maszyny w mojej sieci. Tam działa wszystko jak trzeba. Tylko kurna u mnie coś się dzieje. Jak przetestować port odpowiedzialny za otoczenie sieciowe? Pzdr Tomala.
netbios nie ma wplywu na predkosc, a przynajmniej w tym przypadku o ktorym ty wspominasz. radze sprawdzic co masz we wlasciwosciach polaczenia lokalnego w rubryce Szybkosc.
poszukaj na forum, pisalem calkiem niedawno o zmianie w rejestrze w celu zwiekszenia wydajnosci w udostepnionych zasobow.
poszukaj na forum, pisalem calkiem niedawno o zmianie w rejestrze w celu zwiekszenia wydajnosci w udostepnionych zasobow.
Strona 1 / 1