Niezrozumiały problem
Zainstalowałem sobie Aidę – poźyteczny program. W zakładce płyta główna\mikroukład płyty głównej napisany jest Problem: Ponad połowa pamięci fizycznej jest dostępna dla AGP. To moźe zmniejszyć wydajność.
Co oznacza ten komunikat i co mogę zrobić?
Mam Win 98 i 128 MG RAM–u.
Z góry dzięki za info!!
Co oznacza ten komunikat i co mogę zrobić?
Mam Win 98 i 128 MG RAM–u.
Z góry dzięki za info!!
Odpowiedzi: 11
Najprościej w wymaganiach gry dotyczących ilości pamięci karty graficznej – to będzie pierwsza wskazówka.
Oczywiściem ozna "na piechotę" się do tkaich danych dobrać, ale ..szkoda czasu.
Tak czy inaczej dla gier współczesnych niezaleźźnie od grafiki i tak ilość RAM–u jest wymagana wielokrotnie większa niź ta, którą dysponujesz.
Oczywiściem ozna "na piechotę" się do tkaich danych dobrać, ale ..szkoda czasu.
Tak czy inaczej dla gier współczesnych niezaleźźnie od grafiki i tak ilość RAM–u jest wymagana wielokrotnie większa niź ta, którą dysponujesz.
istotna jest wielkość tekstur – a gdzie to moźna sprawdzić?
piotr2 – istotna jest wielkość tekstur. Jeźeli w grze nie wystepują większe niź 90 MB to spokojniem ozesz ustawić AGP Apreture Size na 32 – suma pamieci karty i przydziału pamięci wystarczy. Jeźeli będą one miały np po 200MB to i tak nic z tym nie zrobisz – nawet gdyby system RAM–u nie brał.
Ilość pamięci na karcie graficznej – 64MB.
Gram w rozdzielczości 600*800.
Gram w rozdzielczości 600*800.
Informacja, jak informacja – bez danych dot. ilości pamięci na karcie graficznej, a dodatkowo wielkości tekstur w grach, których uźywasz nie da sie określić optymalnego przydziału.
Choć i tak "w ciemno" moźan Ci zasugerować dokupienie RAM–u i to nie tylko z powodu gier.
Choć i tak "w ciemno" moźan Ci zasugerować dokupienie RAM–u i to nie tylko z powodu gier.
Informacja, jak informacja – bez danych dot. ilości pamięci na karcie graficznej, a dodatkowo wielkości tekstur w grach, których uźywasz nie da sie określić optymalnego przydziału.
To trochę nieciekawie. Wybierać między solidną szybkością grania w fajne gry a stabilnym i nie wieszającym się systemem. Nie uwaźacie? A nie ma optymalnej opcji pomiędzy graniem a nie wieszaniem się systemu?
Nie spali się, będziesz miał wiecej dostępnego RAMu ale karta bedzie wolniej działała (w szczególności gry)
Ustaw se 32MB, no chyba ze masz bardzo malo ramu na grafice, a czasem lubisz zagrac to i mozna sie pokusic o zostawienie 64.
A niby czemu mialo by sie cos spalic ? :shock:
A niby czemu mialo by sie cos spalic ? :shock:
Więc jak ustawię RAM od 16 do 32 dla karty graficznej to nic się nie stanie? Nie spali się procesor ani karta graficzna?
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=40961&highlight=po%B3owa+pami%EAci+fizycznej+dost%EApna+agp
Strona 1 / 1