niewykrywanie dysku twardego
Mam dysk Seagate Barracuja ATA IV Model ST340016A 40 Gbytes. Ostatnio sformatowany i nekany jakimiś trojanami, ale pozbywałam sięich systematycznie dzieki firwaalowi. A po ostatnim zmknięciu systemu udało mi sięuruchomićdysk – system sprawdził błędy i juź nic nie wykrył.. zaweisił się i juź w ogóle kmp nie widzi mojego dysku. Taśma prawdopodobnie teź nie jest pierwszej jakości, ale po podłączniu do niej innego dysku wykrywany jest i działa normalnie. Wiec wnioskuję, źe to coś z miom dyskiem jest nie tak. Tylko co? Pomóźcie prosze..
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 6
To juź jak wiesz, źe dysk jest cacy, to moźesz doprowadzić kompa do stanu pierwotnego: dysk na nowej taśmie podpięty pod pierwszy kanał IDE (pierwotne gniazdkona płycie głównej), ustawiony na Master "kostką" :lol: i podpięty do pierwszej wtyczki taśmy patrząc od gniazda na płycie głównej. Gdybyś cos chciała podpiąć do drugiej wtyczki (np. CD ROOM) to musisz to urządzenie ustawić na SLAVE. Pozdrawiam :P
Działa:) tylko nie wiem czy to dlatego źę wyjełam taką małą kostkę ktra decyduje o statusie dysku (Master, Slave czy inne) czy dlatego, źe zminiłam gniazdka i taśmę. w kaźdym razie lubie takie cuda:)
Jadzia, koniecznie wymień taśmę na nową. Następnie przełącz dysk na drugi kanał IDE i zobacz czy go nBIOS wykryje (na płycie głównej masz dwa długie gniazdka: do jednego podpięty jest ten dysk na szerokiej, szarej taśmie, a do drugiego nie wiem co. Przepnij właśnie tą taśmę – nową – do drugiego gniazda). Jeźeli coś tam jest podpięte (np. CD ROM), to tymczasowo odepnij.
zmiana wtyczki nic nie pomogła... nie mam moźliwości wyboru dysku po wciśnięciu klawisza F8 (poza stacją dysków i dyskietek). Jak inaczej moźna spradzić czy BIOS go widzi?..Proszę o cierpliwość...
jeszce raz i po kolei.
1.Bios go widzi?
2.Widnows go widzi?
Wyjmujesz wtyczkę z dysku i wkładasz inną
1.Bios go widzi?
2.Widnows go widzi?
Wyjmujesz wtyczkę z dysku i wkładasz inną
ale juź go dzisiaj wykrył. .sprawdził błędy.. i od tamtej pory go nie ma.. a jak podmienić te wtyczkęz asilająca?
Strona 1 / 1