Niewłaściwy poziom zajętości dysku
Witam,
po kliknięciu we właściwości dysku C pokazuje mi, że zajęte jest 45GB , jednak jak wejdę na ten dysk zaznacze wszystkie pliki i klikne wlasciwosci to pokazuje, ze zajmuja one 21GB (i taka faktycznie moze byc ich prawdziwa objetosc). Na co zużyte jest te 24GB???](*,)
dodam, ze te nieuzywane GB rosna razem z instalowaniem czegos sensownego.. i to neistety dosyc szybko
wczoraj mialem na C 13GB zainstalowanych programow i dysk byl zajety w ok 23 GB (10GB gdzies ucieklo)
dzisiaj juz 21GB sensownych danych i 24GB wcielo;/ wniosek: to nie są ukryte pliki systemowe :)
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 10
Ludzie gadaja, że trzeba troche pokombinowac ze zmniejszeniem rozmiaru przydzielonego dla przywracania - [url]http://www.petri.co.il/change_amount_of_disk_space_used_by_system_restore_in_vista.htm[/url]
Z tego co widzę to w Viście albo kompletnie usunęli opcję ustawiani ilości miejsca na punkty przywracania, albo przenieśli ją w inne miejsce. Za czasów XP było to we właściwościach systemu- przywracanie systemu pod guzikiem ustawienia.
ok, a da się w jakis sposob ustawic zeby zapamietywal mniej tych punktow przywracania systemu czy bedie dodawal je tak dlugo az miejsca na dysku zabraknie..
Wpisz sobie w helpa systemowego przywracanie systemu i poczytaj trochę o nim.
Pozostałe 7 GB tez zapewne sa do odnalezienia. Plik wymiany, plik hibernacji, inne foldery do których uprawnien teraz nie masz (jak nie masz uprawnień to folder pokazywany jest jako pusty - o rozmiarze 0 )
no to już wiem gdzie wcięło niecałe 17GB:) - mogę to usunąć? bo to są punkty przywracania systemu to chya aż tyle ich nie jest potrzebnych? ew. mozna gdzies ustawic zeby az tyle ich nie przeczhowywalo?
no i jakieś pomysły co z pozostałymi przezsło 7GB?
możliwe, że pozostałe ukryte pliki aż tyle zajmują?
Uprawnienia sobie do niego nadaj.
nie moge sie do neigo dostac "access is denied"
W opcjach folderów powłaczaj widoczność p;lików ukrytych i plików chronionych przez system. Dopiero wówczas szukaj folderów przywracania - nazwa taka sama jak w XP - System Volume Information.
nie, ale nei moge znalezc tych folderow teraz;/ gdzie powinny sie znajdowac?
Przywracanie systemu ?? Ogladałes jego foldery od środka ??
Strona 1 / 1