niewidoczny uźytkownik
No i nie moge znaleźć, a chodzi mi o logowanie przy uruchamianiu kompa. Tzn... Stworzyłem drugiego uźytkownika (teraz jest admin i uźytk.) ale przy włączaniu kompa pojawia sie jego ikona do logowania, a ja chcę źeby nadal pojawiał się tylko administrator.
Pewnie znowu źle zrozumiałem z tym udostępnianiem na hasło ale ten uźytkownik potrzebny mi jest do logowania przez sieć na konkretny zasób (folder), czyli jak z innego kompa chciałbym wejść do tego folderu to muszę podać nazwę "tego nowego" uźytkownika i hasło – oczywiście po przy pisaniu uprawnień.
Moźe jest to gdzieś na forum :)
Pewnie znowu źle zrozumiałem z tym udostępnianiem na hasło ale ten uźytkownik potrzebny mi jest do logowania przez sieć na konkretny zasób (folder), czyli jak z innego kompa chciałbym wejść do tego folderu to muszę podać nazwę "tego nowego" uźytkownika i hasło – oczywiście po przy pisaniu uprawnień.
Moźe jest to gdzieś na forum :)
Odpowiedzi: 7
W takim razie popytaj tych ktorzy maja tylko konto Administrator – jak to zrobili :wink: .
Sprawdzone...
(nie źebym byl upierdliwy :) po prostu chce być pewny)
...kreator nie chce puścić dalej dopóki nie podamy nazwy conajmniej jednego uźytkownika
(nie źebym byl upierdliwy :) po prostu chce być pewny)
...kreator nie chce puścić dalej dopóki nie podamy nazwy conajmniej jednego uźytkownika
Nie musisz sprawdzac. Tak po prostu jest.
moźe i się mylę, ale wydawało mi sie źe tego dodatkowego uźytkownika xp kaźe nam podać. sprawdze to przy nastepnym reinstallu :)
No a jesli ktos pomija krok dodania nowego konta ?Reb_y:podczas instalacji XP podajemy haslo administratora, a następnie nazwę conajmniej? jednego uzytkownika tego komputera, który będzie posiadał prawa grupy administratorów
Jesli nie ma dodatkowego konta, to wtedy na ekranie jest "Administrator".Reb_y:hmmm... przeciez w ekranie logowania nie pojawia się ikonka wbudowanego konta administratora, tylko gościa naleźącego do tej grupy (na uprawnieniach administratora).
hmmm... przeciez w ekranie logowania nie pojawia się ikonka wbudowanego konta administratora, tylko gościa naleźącego do tej grupy (na uprawnieniach administratora). [podczas instalacji XP podajemy haslo administratora, a następnie nazwę conajmniej? jednego uzytkownika tego komputera, który będzie posiadał prawa grupy administratorów]
Jest na bank.hofman:Moźe jest to gdzieś na forum :)
W skrocie:
– Panel sterowania –> Narzędzia administracyjne –> Zasady zabezpieczeń lokalnych –> Zasady lokalne –> Przypisywanie praw uźytkownika:
odmowa logowania lokalnego – tu dodajesz tego dodanego uzytkownika
Nie pojawi sie on wtedy na ekranie logowania. Jesli jednak poza nim masz tylko konto Administrator, to mimo wszystko zaloz sobie konto o uprawnieniach administratora a samo konto Administrator zostaw w spokoju. W razie awarii (profil, itp) jest z czego ratowac system w trybie awaryjnym. To jest konto wbudowane i powinno sie go traktowac wlasnie w ten sposob – jako awaryjne.
Strona 1 / 1