niewidoczny pendrive- czy brakuje sterowników ?
Pliss pomocy bo męcze się już tydzień i zaraz osiwieję. Mam nowego pendriva SANDISK CRUZER. Na wszystkich dostępnych mi komputerach pendrive widoczny jest jako dodatkowy dysk i uruchamia się launchpad U3 .Tylko mój domowy komp go nie widzi,nie ma go w eksplorerze, nie startuje U3, nie uruchamia się kreator nowego sprzętu- po prostu NIC. Nie pomaga zmiana gniazda USB,wszystkie inne urządzenia-skaner,drukarka ,mysz,aparat,mp3 działają na USB bez zarzutu.W menadzerze urządzeń nie mam żadnych pytajników przy urządzeniach ani żadnych komunikatów o konfliktach. Driver detectiv pokazuje mi brak sterownika rozszerzonego kontrolera hosta USB.chociaż menager sprzętu tego nie potwierdza.Może brakuje mi jakiejś usługi bo system był lekko odchudzany NLite. Proszę dajcie jakąś wskazówkę gdzie szukać .(system XP pro SP2 + wszystkie aktualizacje)
Odpowiedzi: 4
kurcze.ludzie wykombinujcie coś.Przceż to musi być jakieś ustawienie systemowe lub sterownik jeśli na każdym kompie działa a na jednym nie. Wczoraj zaktualizowałem bios płyty i sterowniki do chipsetu i dalej g.......
Mam archiwum driver.cab o pojemności ok 56Mb w katalogu windows\Driver Cache\i386. Próbowałem wszelkich kombinacji ze sterownikami USB ale nic nie wyszło. W menadzerze urządzeń muj pendrive widoczny jest czasem jako nierozpoznane urządzenie a czasem jako urządzenie kompozytowe USB ale nic poza tym.
Panowie - sprawdźcie, czy w katalogu %windir%\Driver Cache\i386 jest plik driver.cab - jak nie ma to spróbujcie przywrócić go z płyty instalacyjnej (skopiowanie chyba powinno starczyć jak dobrze pamiętam)
Mam bardzo podobny problem tylko, że mój pen drive przestał działac po tym gdy do zewnętrznych usb na kompie podłączyłem mój nowy tel kom.
Wczesniej kingston był rozpoznawany jako dodatkowy dysk a teraz pojawia sie komunikat: Nie rozpoznano urzadzenia USB.
Próbowałem zaintalować usb 2.0 ale to też nic nie dało, service pack też nie przyniósł oczekiwanego rezultatu. Prosze pomóżcie zarówno koledze zbyszkowi jak i mnie..
Strona 1 / 1