Niewidoczne konto

Jak stworzyc konto takie jak Gość ktorego nie ma do wyboru podczas logowania.

Odpowiedzi: 20

jet_sys:
To proste, jesteś bez dostępu do tego konta.
No ale myslalem ze podasz jakies konkrety mowiace o np. obnizeniu zabezpieczen systemu po dodaniu jakiegos konta do odmowy logowania lokalnego a Ty wpisujesz tutaj oczywista prawde. Skoro jest odmowa to jak sie mozna zalogowac ?

Takie male pytanie – Ty pracujesz w systemie na koncie Administrator ?
EL NINO
Dodano
21.08.2003 21:18:07
To proste, jesteś bez dostępu do tego konta. Moim zdaniem szunajowi nie o to chodziło. Jeśli jestem w błędzie to przeproszę.
Na swoim kompie moźesz robić co chcesz – mnie nic do tego.
Co do meritum, czyli pytania szunaja, widziałeś chyba dokument: http://www.msinfo.pl/mssupport/Dokumenty/Pomoc%20techniczna/Pytania%20i%20Odpowiedzi/Windows%20XP/U%C5%BCytkowanie/Jak%20sprawic%20by%20konto%20administratora%20bylo%20widoczne%20na%20ekranie%20powitalnym%20systemu%20Windows%20XP%20Professional.htm

Oczywiście wyobraźnia jest takźe bardzo waźna, choćby dlatego by wiązać róźne elementy wiedzy.
A na przyszłość: cztery dni to naprawdę nic wielkiego. Cześć.
jet_sys
Dodano
20.08.2003 15:52:02
jet_sys:
Uwaźam, źe odmowa lokalnego logowania moźe nieść przykre konsekwencje
Czwarty dzien juz czekam na opis tych konsekwencji – napisz cos sensownego.
EL NINO
Dodano
20.08.2003 05:42:14
El Nino. Po kolei. Uwaźam, źe odmowa lokalnego logowania moźe nieść przykre konsekwencje w związku z tym, źe ukazały sie publikacje wprowadzające uźytkowników w jawny błąd. Resource Kit tymczasem daje oczywiste wskazówki co do zasosowań operacji związanych z manipulacją kontami i przywilejami lub uprawnieniami.
Uwaźam, źe pojawiło się niezrozumienie co do meritum sprawy. Odpowiem na kaźdy post tyczący się praktycznego zastosowania. Zastrzegam sobie prawo niewiedzy, ale ono będzie rzadko stosowane.
jet_sys
Dodano
19.08.2003 21:06:57
Szunaj. Moźesz uźyć odmowy logowania lokalnego, jeśli nie chcesz, aby na konto mozna było się zalogować z klawiatury lokalnej.
Jeśli chcesz konto tylko ukryć, to otwórz sobie rejestr i w gałęzi:
"HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionWinlogonSpecialAccountsUserList"
utwórz nową wartość "DWORD", zmień jej nazwę na nazwę konta, które chcesz ukryć i ustaw wartość "0".

Tak moźesz ukryć lub pokazać dowolne konto.
Pamiętaj teź, źeby ustawić hasło na koncie ukrytym.
jet_sys
Dodano
19.08.2003 13:30:43
Nie za jasno piszesz szunaj. Lecmy w punktach.

1.Chcesz utworzyc konta userow aby udostepniac im swoje dane ?
2.Nie chcesz miec tych wszystkich kont widocznych na ekranie logowania ?
3.Chcesz aby system automatycznie logowal Cie do komputera na Twoje konto administratora ?

Odpowiedz troche jasniej, bo nie za bardzo wiem co CI poradzic a kazde rozwiazanie jest inne. Jesli cos pominalem, to wyjasnij.
EL NINO
Dodano
18.08.2003 14:55:39
Chociez wlacze konto gość to i tak go nie widac podczas logowania.
Jak zrobic takie konto jak administrator zeby niebylo go widac, a mi jest ono potrzebne po to jak ustawie sobie logowanie sieciowe na moj komp i stworze kazdego usera to zeby podczas logowania niewyskakiwalo mi wybieranie userow.
szunaj
Dodano
18.08.2003 14:28:09
jet_sys:
Moim zdaniem, i nie tylko moim, kontem głównym jest konto zakładane przy instalacji systemu.
Widze ze nie rozumiesz o czym pisze.
jet_sys:
Szunaj nie pytał o konto z odmową logowania. Jeśli ma coś być podobne to chyba to, źe konto jest wyłączone i ewentualnie przywileje tego konta.
Tutaj to samo. Po co ktos moze chciec zakladac wylaczone konto ? Z podziwu wyjsc nie moge nad ta logika.
jet_sys:
...odmowa logowania lokalnego na ogół jest powodem problemów. Vide: Resource Kit.
Ale jakich problemow – trzeci raz prosze o wyjasnienie.
EL NINO
Dodano
18.08.2003 04:09:31
EL NINO. Nie zamierzam się sprzeczać. Dokładnie przeczytaj swoją wypowiedź o kontach administracyjnych. Moim zdaniem, i nie tylko moim, kontem głównym jest konto zakładane przy instalacji systemu.

O koncie szunaja:
Cytat:"Co ma konto wylaczone Gosc do pytania szunaja ? Przeciez chcial utworzyc konto podobne do konta Gosc a nie zalaczac Goscia aby ow Gosc wyszedl z ukrycia"
W tym rzecz, źe konta Gość nie widać, bo jest wyłączone.
Inaczej mówiąc: Nie umówiłeś się z Jolką nie dlatego, źe nie mogła wybrać ładnych majtek na spotkanie, ale dlatego źe miała wcześniej inne plany.

Szunaj nie pytał o konto z odmową logowania. Jeśli ma coś być podobne to chyba to, źe konto jest wyłączone i ewentualnie przywileje tego konta. Jeszcze raz powtarzam, źe odmowa logowania lokalnego na ogół jest powodem problemów. Vide: Resource Kit.

Zgadzam sie z tym, źe moźna stworzyć konta Admina, z których moźna zrobić mnóstwo. Ktoś kto tak robi, musi mieć do tego powód.

Kolego nie obraź się, ale mam takie zdanie. Moźemy o tym dyskutować i być moźe mnie przekonasz. Do chwili obecnej nie udało ci się tego zrobić, ale gdy to nastąpi, to pochwalę się na tym forum.
Uwaźam, źe pomagamy sobie nawet jeźeli się nie zgadzamy.
I tym miłym akcentem...
jet_sys
Dodano
18.08.2003 02:20:38
jet_sys:
No właśnie EL NINO, popełniłeś błąd. Bo skoro szunaj pyta o konto podobne do Gość, to po co proponujesz odmowę logowania lokalnego, jeśli to jest konto po prostu wyłączone (i to bez względu na typ konta)?
Powtórzę jeszcze raz: Konto Gość jest niewidoczne, bo jest wyłączone, nie dlatego źe ma odmowę logowania.
Dalej nie rozumiem o czym piszesz – widocznie jestem za glupi.
Co ma konto wylaczone Gosc do pytania szunaja ? Przeciez chcial utworzyc konto podobne do konta Gosc a nie zalaczac Goscia aby ow Gosc wyszedl z ukrycia. Nic zreszta nie pisal o tym, ze to konto (czyli Gosc) ma wylaczone. Ja gdzies popelniam blad ? W ktorym miejscu ? Pomimo upalow potrafie jeszcze czasami zrozumiec o co w zdaniu chodzi.
jet_sys:
Jeśli juź piszesz o moźliwości wykorzystania odmowy logowania lokalnego, to ja wypowiadam swoje zdanie, źe nie zawsze jest dobre rozwiązanie. Czyli odpowiadam na twoje rozwinięcie. I tyle.
Ta Twoja wczesniejsza sugestie widzialem i dlatego poprosilem o wyjasnienie – dlaczego tak myslisz czy wrecz sugerujesz ? Dlaczego dodanie do odmowy logowania lokalnego jest wedlug Ciebie nie do przyjecia ? Co w tym zlego lub groznego ? To byla tylko prosba i dalej nie doczekalem sie na odpowiedz.
jet_sys:
Główne konto Administratora jest zakładane przy instalacji systemu i jest domyślnie niewidoczne przy kaźdym starcie systemu. Przeczytaj co napisałeś, bo trudno mi to cytować.
No coz – widocznie niezbyt jasno napisalem o kontach administracyjnych, ale postaram sie poprawic.
Ty piszesz z uporem o glownym koncie ADMINISTRATORA, ktore nie jest zakladane przez nikogo. Ono jest instalowane z systemem i rzeczywiscie nie jest widoczne na ekranie logowania bez odpowiednich zabiegow. Ono nie jest zakladane !
Piszesz ponadto o tym, ze tylko z tego konta mozna tworzyc jakies konta niewidoczne. Za przeproszeniem – guzik prawda. To jest z zalozenia awaryjne konto administratora a Ty byc moze mylisz go z kontem o uprawnieniach administratora zakladanym przez chyba kazdego przy instalacji systemu. Na tymze koncie (czyli tym zalozonym przez nas) mozemy robic z systemem cuda, pojawia sie przy kazdym starcie systemu na ekranie logowania i nie ma najmniejszego powodu aby uruchamiac to konto o ktorym z uporem piszesz. Jeszcze raz – to instalowane z systemem ma sluzyc do awaryjnego przywrocenia do zycia systemu w przypadku klopotow. Czy to az tak trudno zrozumiec ?
jet_sys:
Swoje posty dzielę, bo takie jest moje zamierzenie.
Dziwne to zamierzenie i dziwnie mi sie kojarzy.
EL NINO
Dodano
18.08.2003 00:12:29
No właśnie EL NINO, popełniłeś błąd. Bo skoro szunaj pyta o konto podobne do Gość, to po co proponujesz odmowę logowania lokalnego, jeśli to jest konto po prostu wyłączone (i to bez względu na typ konta)?
Powtórzę jeszcze raz: Konto Gość jest niewidoczne, bo jest wyłączone, nie dlatego źe ma odmowę logowania.
Idźmy dalej.
Jeśli juź piszesz o moźliwości wykorzystania odmowy logowania lokalnego, to ja wypowiadam swoje zdanie, źe nie zawsze jest dobre rozwiązanie. Czyli odpowiadam na twoje rozwinięcie. I tyle.
I jeszcze dalej.
Główne konto Administratora jest zakładane przy instalacji systemu i jest domyślnie niewidoczne przy kaźdym starcie systemu. Przeczytaj co napisałeś, bo trudno mi to cytować.
I na koniec.
Swoje posty dzielę, bo takie jest moje zamierzenie.
jet_sys
Dodano
17.08.2003 18:06:42
jet_sys:
Jeśli konto lokalne "X" ma ustawioną odmowę logowania lokalnego, to z innego konta "Y" nie moźna uruchamiać programów w trybie "uruchom jako X".
Dalej nie rozumiem – komu chodzilo o uruchamianie programow z konta "Y" jako "X" czyli "run as X". I to jeszcze gdy to konto "X" ma byc zwyklym kontem podobnym do Goscia – vide pierwszy post.
jet_sys:
Konto Gość jest kontem domyślnie wyłączonym i dlatego nie widać go na ekranie logowania.
Przeciez to logiczne – jak mozna na ekranie logowania wybierac cos co jest wylaczone.
jet_sys:
Konto administratora je obsługiwane inaczej niź standardowo tworzone konta i aby było widoczne, trzeba wymusić to w w ustawieniach kont specjalnych.
Ale piszesz chyba o glownym koncie Administratora a nie o koncie zakladanym przy instalacji Windowsa, majacym uprawnienia administratora i wykorzystywanym w 90% przypadkow do pracy z systemem a widoczne przy kazdym starcie systemu.
jet_sys:
I to ostatnie naleźy wukorzystać do tworzenia kont niewidocznych.
Nie do konca. Mozesz oczywiscie tworzyc kazde konto z konta glownego Administratora (bo o tym koncie piszesz), ale kazdy administrator ma uprawnienia do robienia cudow z kazdym kontem zalozonym na maszynie.
jet_sys:
Wybaczcie, znowu coś mi się zapomniało.
Jesli Ci sie cos przypomni po napisaniu i wyslaniu posta, to wystarczy, ze uzyjesz przycisku Zmien, widocznym po prawej stronie Twojej wiadomosci :wink: .
EL NINO
Dodano
17.08.2003 15:21:32
Wybaczcie, znowu coś mi się zapomniało. Konto Gość jest kontem domyślnie wyłączonym i dlatego nie widać go na ekranie logowania. Konto administratora je obsługiwane inaczej niź standardowo tworzone konta i aby było widoczne, trzeba wymusić to w w ustawieniach kont specjalnych. I to ostatnie naleźy wukorzystać do tworzenia kont niewidocznych. To tylko moje zdanie.
jet_sys
Dodano
17.08.2003 00:43:32
Jeśli konto lokalne "X" ma ustawioną odmowę logowania lokalnego, to z innego konta "Y" nie moźna uruchamiać programów w trybie "uruchom jako X". Proszę ustawić hasła na kontach i spróbować.
jet_sys
Dodano
17.08.2003 00:37:42
jet_sys:
odmowa logowania lokalnego nie zawsze jest dobrym rozwiazaniem.
Ale moze jakies wyjasnienie, bo nie mam pojecia co chcesz powiedziec. Dlaczego dodanie konta do odmowy logowania lokalnego nie jest dobrym rozwiazaniem ? Dlaczego konto ktore nie jest widoczne na ekranie logowania jest uposledzone ?
EL NINO
Dodano
16.08.2003 22:53:41
Aha! Jeszcze coś do rozmyślań.
Konto "Gość" jest kontem domyślnie wyłączonym.
jet_sys
Dodano
09.08.2003 02:54:28
odmowa logowania lokalnego nie zawsze jest dobrym rozwiazaniem. komentuje to pod linkiem

http://www.chip.pl/arts/n/article_65776.html?cm_cmd=3&cm_id=19289&cm_thread=19289#Comment

jesli redakcja "chip" cos pozmienia w linkach, to szukajcie komentarza do artykulu "zabezpieczenia windows xp", na str.38 7/2003, w archiwum na www.chip.pl
jet_sys
Dodano
09.08.2003 02:38:45
szunaj:
Jak stworzyc konto takie jak Gość ktorego nie ma do wyboru podczas logowania.
Tworzysz konto i dodajesz do odmowy logowania lokalnego.
EL NINO
Dodano
08.08.2003 04:25:37
Post kolegi szunaja został usunięty ze względu na chamskie odzywki... :!: :!: :!:
aligator
Dodano
07.08.2003 23:30:10
Post kolegi szunaja został usunięty ze względu na chamskie odzywki... :!: :!: :!:
aligator
Dodano
07.08.2003 23:30:10
szunaj
Dodano:
07.08.2003 22:01:40
Komentarzy:
20
Strona 1 / 1