Nieudane wgranie BIOS'u na GIGABYTE GA 8I945PL–G – pomocy
Witam,
zrobilem aktualizacje biosu wg zalecen producenta.
Tj w Windowsie programik @Gigabyte BIOS – czy jakos tak.
Wg instrukcji postepowalem (kilka krokow zaledwie) i sie bios mial zaktualizowac – niby bylo 100% postepu... kazal restartowac (przez wcisniecie OK) uczynilem tak i ... tyle Padl komp.
Nie chce sie uruchomic.
Czy jest jakas rada? czy juz tylko wymiana MB? Szukalem juz chyba wszedzie (na str. w j ang i polskim – bo inncyh raczej nie zrozumiem).
Czy ktos mi pomoze?
Bardzo wiele jest info na FAQ tu na forum. Ale tam nie znalazlem rozwiazania.
Wyjazlem bateryjke by zresetowac CMOS. Chce sprobowac z dyskietka startowa utworzona przez BOOTDET.exe – czy jakos tak.
Niestety nie mam backupu biosu i nie ustawilem na bootowanie z floppa nim komp padl. (amatorka – wiem; nastepnym razem sie naucze). I co teraz?
Prosze – pomocy!!!!
Tomek
ps. MB taka jak w temacie.
zrobilem aktualizacje biosu wg zalecen producenta.
Tj w Windowsie programik @Gigabyte BIOS – czy jakos tak.
Wg instrukcji postepowalem (kilka krokow zaledwie) i sie bios mial zaktualizowac – niby bylo 100% postepu... kazal restartowac (przez wcisniecie OK) uczynilem tak i ... tyle Padl komp.
Nie chce sie uruchomic.
Czy jest jakas rada? czy juz tylko wymiana MB? Szukalem juz chyba wszedzie (na str. w j ang i polskim – bo inncyh raczej nie zrozumiem).
Czy ktos mi pomoze?
Bardzo wiele jest info na FAQ tu na forum. Ale tam nie znalazlem rozwiazania.
Wyjazlem bateryjke by zresetowac CMOS. Chce sprobowac z dyskietka startowa utworzona przez BOOTDET.exe – czy jakos tak.
Niestety nie mam backupu biosu i nie ustawilem na bootowanie z floppa nim komp padl. (amatorka – wiem; nastepnym razem sie naucze). I co teraz?
Prosze – pomocy!!!!
Tomek
ps. MB taka jak w temacie.
Odpowiedzi: 10
Jak to jest AmiBIOS to wrzucic na czysta dyskietke jako bios.rom
Komp odpali z dyskietki.
AmiBios ma taki trojkacik czerwony przy starcie ;)
Komp odpali z dyskietki.
AmiBios ma taki trojkacik czerwony przy starcie ;)
No wlasnie koledzy – widze ze rady nie bedzie i serwis (jak na zlosc dlugi weekend sie trafil) trzeba bedzie odwiedzic. Cóź – trudno – tak się kończą amatora zabawy.
Niestety źaden ze sposobów podawanych przez www nie działął – fdd nie czyta.
ps. wiecie co? to jest jednak wina tej płyty – bo zrobiłem step by step jak instr. kazała i to sie po tym wysypalo.
Nie pominalem zadnego kroku.
Zobaczymy co mi w serwisie powiedza.
Moza powstanie ladny topic (bo to Polska przecieź) o obsłudze serwisu. Ale nie zapeszając... moźe będzie dobrze.
Pozdrawiam wszystkich
Niestety źaden ze sposobów podawanych przez www nie działął – fdd nie czyta.
ps. wiecie co? to jest jednak wina tej płyty – bo zrobiłem step by step jak instr. kazała i to sie po tym wysypalo.
Nie pominalem zadnego kroku.
Zobaczymy co mi w serwisie powiedza.
Moza powstanie ladny topic (bo to Polska przecieź) o obsłudze serwisu. Ale nie zapeszając... moźe będzie dobrze.
Pozdrawiam wszystkich
Moja wina, ale wstyd!!!
:oops:
:oops:
zibi65:Wgraj pliki na dyskietkę (3 pliki). Umieść ją w napędzie i uruchom komputer. W przypadku padu biosa stacja dyskietek powinna działać.
Czy Ty przeczytałeś co pisał autor topicu?
tomasz_z:wlasnie flashera sciagnalem i odpowiednia wersje biosu tez. gdyby fdd chocby drgnal – ale nic – milczy.
Wiem z doświadczenia kolegów, źe samoczynne kombinowanie z BIOSem bez 100% wiedzy o tym kończą się właśnie takimi przypadkami. Niech to zrobi serwis jednak tak jak Rebe sugerował.
8) Pozdro.
Przeszukaj instrukcję płyty i znajdź numer oryginalnej wersji biosu. Pobierz starą wersję ze strony producenta, lub poproś na forum. Formatuj dyskietkę z parametrem /s. Wgraj pliki na dyskietkę (3 pliki). Umieść ją w napędzie i uruchom komputer. W przypadku padu biosa stacja dyskietek powinna działać.
Probowales wejsc do BIOSa ? Nie da sie, zeby przestawic botowanie na naped FDD ?tomasz_z:Niestety dyskietka nawet nie drgnie.
Moźesz jeszcze zresetować ten Bios przez CMOS (zworkę) w tym manualu na str.26 http://europe.giga–byte.com/FileList/Manual/motherboard_manual_8i945pl–g_e.pdf (niby to to samo co z baterią,jednak są przypadki źe jednak nie)
Pisałeś teź o opisie ze strony,nie wiem czy to ta sama ,ale nie zaszkodzi napewno http://frankosio.neostrada.pl/bios16.htm rozdział "Co zrobić, jeźeli aktualizacja BIOSu się nie powiodła"
odłącz urządzenia,powyciągaj karty itp i kolejne próby,pokombinuj jednym słowem;piszę o tym bo teź mam płytę Gigabyte i po wgraniu ostatniego biosu inaczej reaguje na dyski.Mam dwa dyski ,padła elektronika jakiś czas temu,na starym biosie po ich podłączeniu nie wykrywało ich ,ale system wstawał prawie normalnie (z krótkim zaciemnieniem na początku).Po wgraniu nowego i ponownym sprawdzaniu jeden z nich dopalił się do końca – poszedł dymek z niego,a system nie wstawał.Po podłączeniu drugiego i wciśnięciu power na obudowie nic się nie dzieje,system nie wstaje,zero reakcji ze strony kompa.
Pisałeś teź o opisie ze strony,nie wiem czy to ta sama ,ale nie zaszkodzi napewno http://frankosio.neostrada.pl/bios16.htm rozdział "Co zrobić, jeźeli aktualizacja BIOSu się nie powiodła"
odłącz urządzenia,powyciągaj karty itp i kolejne próby,pokombinuj jednym słowem;piszę o tym bo teź mam płytę Gigabyte i po wgraniu ostatniego biosu inaczej reaguje na dyski.Mam dwa dyski ,padła elektronika jakiś czas temu,na starym biosie po ich podłączeniu nie wykrywało ich ,ale system wstawał prawie normalnie (z krótkim zaciemnieniem na początku).Po wgraniu nowego i ponownym sprawdzaniu jeden z nich dopalił się do końca – poszedł dymek z niego,a system nie wstawał.Po podłączeniu drugiego i wciśnięciu power na obudowie nic się nie dzieje,system nie wstaje,zero reakcji ze strony kompa.
no wlasnie – problem caly w tym ze milczy.
wlasnie flashera sciagnalem i odpowiednia wersje biosu tez. gdyby fdd chocby drgnal – ale nic – milczy.
Jakos da sie go ruszyc?
wlasnie flashera sciagnalem i odpowiednia wersje biosu tez. gdyby fdd chocby drgnal – ale nic – milczy.
Jakos da sie go ruszyc?
Zawsze moźna teź ściągnąć ze strony plik z flasherem i biosem i autoexec.bat'em wrzucić na dyskietkę z systemem i jesli stacja się odzywa bios zostanie wgrany.
Rebe – dzieki. Ale juz probowalem.
Odlaczylem plyte na 2 godziny.
Bateryjke z niej tez wyjalem (na ok 1 godz).
Poszukalem troche i znalazlem opis co zrobic – ale nie zadzialalo bo... nie mam ustawionego bootowania z floppa.
Odlaczylem CD i HDD nawet zeby tylko floppy zostal – ale tez nic nie dalo.
Na FDD wgralem nowy bios i autoexec wg pomocy z jakiejs strony.
Niestety dyskietka nawet nie drgnie.
Chyba trza bedzie czekac do konca dlugiego weekendu.
ehhh
Odlaczylem plyte na 2 godziny.
Bateryjke z niej tez wyjalem (na ok 1 godz).
Poszukalem troche i znalazlem opis co zrobic – ale nie zadzialalo bo... nie mam ustawionego bootowania z floppa.
Odlaczylem CD i HDD nawet zeby tylko floppy zostal – ale tez nic nie dalo.
Na FDD wgralem nowy bios i autoexec wg pomocy z jakiejs strony.
Niestety dyskietka nawet nie drgnie.
Chyba trza bedzie czekac do konca dlugiego weekendu.
ehhh
Strona 1 / 1