Nieudane starty :/

Hej.
Więc to na początek mój komp; Sempron2300+ 1567MHz
Asus A7V80
Radeon 9550128mb/128bit Gigabyte
256Mb x2=512Mb RAM DDR (kingMax):/
Segate 40Gb
...i mój problem jest związany ze startem kompa:/.
Po pewnej zabawie z kablem od dysku troche go naderwałem i musiałem kupic nowy.. no więc kupiłem włanczam komp aniby wszysko "gra" wyłączyłem, włanczam jeszcze raz i.. (***) odrazu wiedziałem ze cos jest nie tak bo nieusłyszałem dwóch pikniec i po krótkim czasie znów dwóch, które zazwyczaj słyszłem od kiedy mam ten "sprzęt" czarny ekran... . Myźle sobie pewnie bios mi figle robi przez podkreconego procka bo w tedy miałem na 2.1GHz z 1.5GHz :D więc standardowo w ruch idzie zworka biosu włanczam wszystko gra bios sie zresetował i postanowiełem juz procka niepodkręcac. (mój bios;AMI)włanczam kompa dalej system wchodzi wyłanczam źeby wskoczyły normalne ustawienia dla procka bo umnie na tej płycie jak wystapi bład z prockiem to predkośc z 1.5 spada na 950MHz (masakra ale tak chyba musi byc). wszysko później niby było ok. nastepnego dnia włanczam kompa i znowu czarny ekran znów niema piknięc i komp niecyhce się włączyc pi długich rozmyśleniach (znaczy sie wkur.. przez ten szmelc) doszedłem do wnisku, iź moźe by coś z taśma od dysku wyciągłem z płyty głw. taśme i włoźyłem i wszysko gra ale nie raz musze tak robic bo czesto jest tak , źe komp niechce się włączyc myślałem później nadtym i doszedłem do wnisku źe moźe byc cos zbateria biosu bo nieraz kiedys mi sie zegar resetował zmierzyłem napiecie na bat., U=2V/1V a czytałem, źe lepiej jeśli napiecie jest wieksze niź 3V miałem pod rękom diode LED niebieską ultra jasna i porównałem jej światło na bat., biosu a na bat., mojego tel. SE T610 tam U takźe wynosi 3V
(no dobra 3,6V ale to razcej aź takiej róznicy nierobi :p ) więc stwierdziłem jednoznacznie źe dioda lepiej świeci na bat., od komy. Mój problem polega chyba na kupnie nowej baterii bo moim zdaniem to bios niechce nieraz jakoby "zaskoczyc" tak jakby czegos zapomniał co wy nato ?? ile kosztuje nowa bat., i czy bezproblemu dostane ją w sklepie komp., (nic innego nieprzychodzi mi do głowy, aha tego procka miałem tak podkręconego pzrez jakieś 2 tyg. i nic sie niedziało aź do.. ) Prosze o odp.

Odpowiedzi: 6

...o źesz ty.. uuuuppss.. teraz zauwaźyłem źe źle napisałem nazwę płyty głw., jest to Asus A7V880 niewiem czy to ma jakieś wieksze znaczenie ale jesli tak... no to wiec...
A jeszcze jedno co zauwaźyłem właśnie bo komp zów niechciał sie wlączyc tylko tyle źe teraz mam go ustawionego na 2GHz z napieciem 1.80V na procku i z napieciem na pamięci 2.75V bo zmieniłem timingi napieci
(no sami wiecie oco chodzi :D ) hehe.. a ja tutaj niechce uchodzic za jakiegoś specjaliste niby :P .Więc komp sie nieurucjhomił ale naogół było tak zę jak wyciagłem wtyczke od dysku z płyty głw. i włozyłem jeszcze raz to komp ruszył bezproblemu i nieresetował ustawień biosu ale teraz to dopiero mnie zaskoczyło kiedy wyciągłem kabel zasiloający (bo numer z taśma od dysku niezadziałał tym razem) i baterie biosu to powinny zresetowac sie ustawienia czyź nie tak?? a tu masz komp ruszył a ustawienia pozostały bez zmian źadnego komunikatu o błędzie niebyło wszystko gra no i pisze teraz o tym. I jeszcze jedna rzecz zawsze po uruchomieniu się systemu winxp sp2 komp zaraz po pojawieniu się pulpitu wydaje takie jakby dziwne zgrzytniecie i tak jakbvy dzwięk ten dochodził od dysku ale niejestem pewien. Jest to juź od dawien dawna ale zazwyczaj niezwracałem nato uwagi bo przyjołem to za komunika, iź komp jest gotowy do pracy bo po tym "zgrzytnięciu" kop działa owiel szybciej i stabilniej. Od kiedy mam naładowane pełno programów w autostarcie i włanczajacy się sterownik od neta (radiówka karta Ra link) "zgrzytniecie" następuje coraz to później od startu syttemu juz po "całkowity" uruchomieniu sie. Niewiecie co to moźe znaczyc??
kermiterth01
Dodano
02.01.2006 00:16:34
Niewiem czy ona ma jakąś blokade, gdzie to moge sprawdzic albo jak szukałem w google bardziej szczegółowych info., o tej płycie ale nic konkretnego tylko ogólnie wszedzie opisane czestotliwosci i takie tam.. a to jest ten program Everesta HE pl. tylko nazwe źle napisałem w poprzednim poscie heh.. a co do tych napędów to komp uruchamia sie dobrze kiedy są podłączone cd'ki a dysk nie jest a kiedy jest podłączone wszystko to nieraz wystepuje problem. Ale jak narazie wszysko jest OK. i oby tak dalej aha napięcie na procku jest podniesione na 1.7 o ile sie niemyle na pamieci na 2.65 chyba i pamięc mam ustawioną na 33Mhz poniewaz jesli zrobie na AUTO to nieraz przy starcie loada systemu komp sie resetuje i wyskakuje reset biosu i pisze, źe bład wystąpił poniewaź zegar pamieci jest "bad" czy cos podobnego. a jak mam ciagle ustawione na 333 to wszystko jest ok ze systemem i dram timing mam na 2.0 to chyba tyle :p
kermiterth01
Dodano
01.01.2006 23:50:59
hmm.. sprawdzałem juz wcześniej z tymi urządzeniami ATA czyli dyskiem i napedami tak. komp. mimo źe dysk niejest podłaczony test przechodzi pomysłnie dopiero potem wyskakuje komunikat aby zainstalowac dysk juź niepamietam jak to było dokłądnienapoisane bo po ang. i niechce zmyslac ale napewno chodzi oto aby podłaczyc dysk

Czyli po odłączeniu dysków/napędów komputer za kaźdym razem uruchamia się? Jeśli tak to by wskazywało na problem z którymś z dysków/napędów – łatwo to moźna sprawdzić metodą prób.

Co do napięć to musiałbyś poszukać Everesta w wersji Home, jest to darmowy program ale firma Lavalys nie udostępnia go juź na swoich stronach. Gdzieś na forum jest napewno alternatywny link do niego. Ten Feel400W to nie szał, dobra "trzysetka" juź by była lepsza od niego. Jeśli miałbyś od kogo poźyczyć dobry zasilacz to byłoby OK.

BTW Ta płyta ma blokade częstotliwośći AGP/PCI, jest ona automatyczna czy ręczna? – mogłeś przypadkiem kontroler dysków uszkodzić przy podkręcaniu.
spiderko
Dodano
01.01.2006 23:37:32
...a źeby niepozostawic wątpliwości to są dane z Everst napięc :
Pole Wartość
Napięcie rdzenia procesora 1.78 V
Pole Wartość
+3.3 V 3.26 V
Pole Wartość
+5 V 4.84 V
Pole Wartość
+12 V [ TRIAL VERSION ]
Pole Wartość
VBAT baterii CMOS 3.23 V
kermiterth01
Dodano
01.01.2006 22:27:51
hmm.. sprawdzałem juz wcześniej z tymi urządzeniami ATA czyli dyskiem i napedami tak. komp. mimo źe dysk niejest podłaczony test przechodzi pomysłnie dopiero potem wyskakuje komunikat aby zainstalowac dysk juź niepamietam jak to było dokłądnienapoisane bo po ang. i niechce zmyslac ale napewno chodzi oto aby podłaczyc dysk hmmj... a co do zasilacza to faktycznie byc moźe to jego wina chodz watpie (zasilacz; FEEL– 400WATX) niedawno przytrafiło mi się spięcie ale po włączeniu kompa na nowo wszystko było w normie dopiero jak ta taśma "się zepsuła" wszystko zaczeło "się jeba..." a co do baterii to jutro odwiedze sklepy z elketroniką (tak sie składa ze jestem tam częstym gosciem :D ) jak narazie uruchomiłem kompa tylko raz ponownie i wszystko było ok. ale baterie wydaje mi się bedzie lepiej jak wymienie (chyba niezaszkodzi) acha zauwaźyłem, źe jeśli taśma jest w płycie głw., a dysk niejest podpiety doniej to komp jest "ciemny" (ekran jest cały czarny wogóle się niezałancza) macie moźe jescze jakieś pomysły??
kermiterth01
Dodano
01.01.2006 21:29:06
Opowieść–opis niezła/y, "Duel of the Fates" z OST "SW:The Phantom Menace" pasował do tego jak ulał :wink:

Taką baterię dostaniesz najprędzej w sklepie z elektroniką lub serwisie komputerowym, raczej sklepy pokroju Vobis nie mają takowych.
Sprawdzałeś czy komputer pokazuje ekran POST np. z odpiętymi urządzeniami ATA/SATA? Najlepiej to zrobić źeby wykluczyć wine napędów/dysków lub taśm sygnałowych. Moźe zasilacz jest winny?
spiderko
Dodano
01.01.2006 20:49:50
kermiterth01
Dodano:
01.01.2006 18:26:41
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1