Nietypowy problem z uruchomieniem komputera

Nigdzie nie znalazłem tego problemu jaki ja mam.Otóż jak wlaczam komputer (nie zawsze ale czesto) wszystkie pierwsze ekrany takie jak np wielki napis Windows czy inne tylko migna na chwile badz nie i system sie laduje ale nie ma obrazu jest czarny ekran. przeinstalowałem system i tez sie to zdarza ale czesciej. co moze byc przyczyna?

Odpowiedzi: 8

wiesz co wczoraj mialem juz takiego doła ze az pozyczylem inny ,monitor i sprawdzam i dziala wiec wina lezy po stronie monitora dzis oddaje do nbaprawy:)
pankracy1991
Dodano
19.10.2009 10:30:58
Zasilacz - prawdopodobne. Kabel VGA - wysoce naciągane (na logikę zresztą: obraz pojawia się przy starcie - a potem znika - więc kabel jest ok.) Trzecia możliwość - monitor, przy czym - niekoniecznie musi chodzić o uszkodzenie - bo jak rozumiem w trybie VGA obraz jest a zanika dopiero po załadowaniu jakiegoś sterownika. Specjalnie pisze jakiegoś - ponieważ nie tylko przekroczenia nominalnej rozdzielczości ekranu może powodować takie cuda, ale również odwrócenie polaryzacji V-sync - a do tego zdolnych jest całkiem sporo programów z pogranicza edycji video.
Veers
Dodano
18.10.2009 12:44:35
Siema ponownie:) Wiec tak zrobiłem co napisaliście czyli sprawdziłem inna kartę graficzna i nic to samo, wgrałem najnowsze sterowniki nic.Tak sie wkurzyłem ze oddałem kompa az na 4 dni do naprawy do sklepu komputerowego a tam zaczęli mi mówić zupełnie inny problem ze komp sie włącza ale zaraz po 20 min sie restartuje. Z dnia na dzień jak sie pytałem co jest każda wersja była inna i każdy inny gościu mówił mi co innego.Ostatniego dnia poprosiłem aby szef sie tym zajął i sprawdził go poinformował mnie ze z jednostka centralna jest wszystko ok i ze problem leży po stronie zasilacza lub kabla od monitora.Wiec co wy o tym myślicie ? gdzie jest "pies pogrzebany"??
pankracy1991
Dodano
18.10.2009 11:27:22
No juz wolałbym zeby w najgorszym wypadku to byla karta graficzna niz plyta glowna bo akurat kuzyn zmienial kompa i ma z ati o model lepsza karte graficzna wiec sobie wezme:D jak narazie dzis o\dchudzalem system itp optymalizacja itp i jak narazie jeszcze dzis tak nie szalał zobaczymy co sie bedzie dzialo:P
pankracy1991
Dodano
05.10.2009 01:35:18
pankracy1991 - w ramach eksperymentu: zmień sterowniki od karty na jakieś starsze niż masz - względnie pożycz jakąś kartę (najlepiej też ATI) i zobacz czy efekt się powtarza. Jeśli tak - to znaczy się ze problem leży po stronie zasilania gdzieś na płycie głównej. Jeśli będzie działało - to znaczy że albo sterownik sie sypnał (to ta lepsza wersja) albo karta graficzna mówi powoli : "dość - odchodzę na emeryturę".
Veers
Dodano
04.10.2009 18:38:20
Ustawienia odnośnie wyłączania się monitora po określonym czasie znajdziesz w zarządzaniu energią. (jeśli oczywiście jest to kondensator) - to nie radzę samemu go naprawiać = wymieniać, chyba, że jesteś fachowcem z elektroniki.
XanTyp
Dodano
04.10.2009 16:22:47
A jak to naprawic bo to staje sie juz uciążliwe. Myslałem że może coś się przegrzewa wiec wyczyscilem od srodka komputer ale to samo.Nawet jak komputer juz mi sie wlaczy i zostawie go na jakaś godzine nie uzywany to tezs ten ekran sie tak wygasza.Jak mam to naprawic może mam kompa jakos przeskanowac czyms i wam podac parametry czy cos. prosze o pomoc. Przeskanowałem everestem.Oto raport:
pankracy1991
Dodano
04.10.2009 04:54:56
Przyczyną może być nie trzymający parametrów kondensator.
Veers
Dodano
03.10.2009 11:37:19
pankracy1991
Dodano:
03.10.2009 01:12:15
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1